Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:28 2 155 4

Как да се преборим с киселините?

  • киселини-
  • киселинен рефлукс-
  • лечение-
  • хранене-
  • здравословно хранене

Киселинният рефлукс е изключително неприятен, но има начини да го избегнем и да се справим с него

Как да се преборим с киселините? - 1
Снимка: Shutterstock

Киселините са усещането за парене точно зад гърдите, като може и да достигнат гърлото.

Някои от най- често срещаните причини за киселинен рефлукс са прекомерна консумация на алкохол, пикантни храни и преяждане. В повечето случаи киселините не са симптом за нещо сериозно. "Киселините се появяват, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода - тръбата, която пренася храната от устата до стомаха", пише диетологът Анджали Мукерджи.

Трябва да внимаваме да сдъвкваме храната напълно, преди да я погълнем. Когато се храним твърде бързо, това може да доведе до появата на несмляна храна в стомаха, което води до киселини.

Един от най-добрите начини за предотвратяване на киселините през нощта е да не ядете нищо в продължение на три часа преди лягане.

Хранителни продукти като цитрусови плодове, шоколад и домати могат да предизвикат киселини в стомаха. Трябва да консумираме балансирана диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни, които могат да поддържат подходящата киселинна среда на организма.

Тестените храни, алкохолът и тютюнопушенето също могат да предизвикат киселини. Трябва да ги избягваме на всяка цена.

Приемането на половин супена лъжица сода за хляб, смесена с вода, сутрин на гладно в продължение на една седмица може да помогне за намаляване на риска от киселини.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пийте

    2 1 Отговор
    Сода бикарбонат (белина -не).
  • 3 гхдкъ

    2 1 Отговор
    Няма спасение от киселинния рефлукс. От 2 год. съм на диета и пак положението е неприятно, особено сутрин след сън. Яжте алкализиращи храни. Има много инфо за тях.
  • 4 Събче, бе,

    2 0 Отговор
    Ти лекар ли си? Личи си, че не си. Проблемът с киселините е много по-сложен, отколкото си го представила. Хлябната сода не е решение на никакъв стомашен проблем. Пишѝ за нещо, което не е свързано със здравето на хората. Така ще вредиш по-малко.