Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 14:08 1 358 8

Какво става в мозъка ни, когато сме влюбени

  • здраве-
  • влюбени-
  • любов-
  • мозък-
  • денят на влюбените-
  • 14 февруари-
  • допамин-
  • неврони

Учени от Австралия са открили какво точно става в мозъка ни, когато сме влюбени

Какво става в мозъка ни, когато сме влюбени - 1
Снимка: Shutterstock

Когато сме влюбени, всичко се върти около обекта на нашата любов. Често идеализираме този човек, мислим непрестанно за него и искаме да сме близо до него максимално често. Изследователи години наред се опитват да установят на какво се дължи всичко това. Според ново проучване на австралийски учени роля играе механизъм, стимулиран от положителни стимули, който активира определени поведения, разказва АРД.

Какво се случва в мозъка ни при влюбване?

Първоначалното усещане за влюбване е свързано с невронна активност в области на мозъка, които са свързани с възнаграждението и мотивацията, емоциите, сексуалното желание и възбудата. Известно е, че някои области на мозъка, които играят роля в романтичната любов, се припокриват с т.нар. система за поведенческа активация. Тя ни кара да се фокусираме върху позитивните стимули повече, да сме по-самоуверени и любопитни, пише АРД.

Ученият Адам Боуди от Австралийския национален университет в Канбера обяснява, че начинът, по който се държат влюбените хора се покрива тъкмо с тези мозъчни активности. В проучването си учените разговарят с 1556 млади хора, които се определят като влюбени. Според резултатите наистина има връзка между системата за поведенческа активация и влюбването - тя реагира на стимули във връзка с любимия човек.

Като под влиянието на наркотици

Фактът, че възприемаме любимия си човек по специален начин, е свързан с хормоните окситоцин и допамин, които мозъкът ни освобождава, когато сме влюбени. Системата за поведенческа активация тези хормони осигуряват по-силно възприемане на социалните стимули - например на човека, когото обичаме. "По същество любовта активира механизми в мозъка, които са свързани с положителни чувства", обяснява Филип Кавана от Университета в Канбера пред АРД.

Всъщност мозъкът на човек, който е силно влюбен, го вкарва в състояние, което много прилича на това да си под влиянието на наркотици, обяснява психотерапевтът Кристиан Вайс. По думите на експерта тази промяна в неврохимичния баланс на мозъците ни ни подтиква и да поемаме повече рискове. Това се потвърждава и от терапевта, който работи с двойки и от години проучва психологията на любовта, Ерик Хегман. Той обяснява, че когато човек е нещастно влюбен това води и до реакции, които приличат на такива на абстиненция.

Възрастните хора също могат да се влюбват силно

Влюбването може да се сравни и с обсесивно-компулсивното поведение. Експертът Кристиан Вайс обяснява пред АРД, че в някои области на мозъка се наблюдава повишена активност както при влюбването, така и при хората с обсесивно-компулсивно разстройство. "Тези области са част от системата за възнаграждение и са свързани с чувството на еуфория и мотивация", обяснява ученият Вайс. Това обяснява интензивните мисли, а може би и поведение, които са насочени към определена цел или човек и от които просто не можете да се освободите.”

Въпреки че проучването се фокусира само върху хора на възраст между 18 и 25 години, силното влюбване определено не се случва само на младите. Чувствата от първите моменти на влюбването са еднакви както при по-младите, така и при по-възрастните хора, обяснява Вайс.

Винаги можете да се влюбите. Онези, които са щастливо влюбени понякога се държат малко странно, но често са по-самоуверени, смели и щастливи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изпарява

    7 0 Отговор
    се !
  • 2 шегичка

    7 0 Отговор
    Един миг невнимание и после цял живот под чехъл.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    МЪЖЕ - разред членестоноги,
    накъдето е навирен членът,
    натам тъпчат ногите им ❤❤
  • 4 има два вида привличане

    0 1 Отговор
    чисто нагон и емоционално и чувствено . от филми и приказки до живи примери се описват при хората любовта и в стихозбирки и картини , както и при животните . говорим за подвизи в името на любовта - човек или родина . не 3-4 женство или жител на 6-7-8 родини . хаха . как е по добре ревностно, с трусове или без много да ни пука . Рзлики има . характера е важен и зодиите . разделите са показателни за несходствата в характерите . не гледаме обратните . и те така . има и примерни двойки без проблеми . съвършенство . в бг до 20г брак и развод следва .
  • 5 Да живее любовта

    5 1 Отговор
    Какво пи хубаво от това, споделената, а като я намериш, гледай да я задържиш
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.