Last news in Fakti

22 Май, 2024 14:57 1 266 7

Кошмарите могат да бъдат симптом на тежко автоимунно заболяване

  • лупус-
  • автоимунно заболяване-
  • автоимунни заболявания-
  • кошмари-
  • симптоми-
  • признак

Пациенти с лупус съобщават за тежки и страховити сънища точно преди обостряне на заболяването им

Кошмарите могат да бъдат симптом на тежко автоимунно заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Кошмарите са неприятни, но напълно нормални - или поне за повечето хора. Наскоро обаче едно проучване откри, че те могат да предвещават автоимунни заболявания, като лупус.

Проучването, публикувано в списание The Lancet's eClinicalMedicine, изследва възможните ранни предупредителни знаци за обостряне на автоимунни заболявания. Изследователите са анкетирали 676 пациенти с лупус и 400 лекари и са провели над 100 задълбочени интервюта.

Изследователите са се интересували от неврологичните и психичните симптоми, които пациентите изпитват, както и от това кога са се появили те в сравнение с момента, в който заболяването им е започнало. Това включва симптоми като лошо настроение, халюцинации, тремор и умора. Изследователите са попитали също дали има обичаен модел на симптомите за пациентите, когато са напът да получат обостряне (влошаване на симптомите).

Обичайни симптоми при обостряне

Много пациенти можели да опишат симптомите, които се случвали непосредствено преди обострянето им. Въпреки че моделите варирали при различните хора, те често били сходни при пристъпите на всеки човек. Пациентите често знаели кои симптоми са знак, че заболяването им е напът да се влоши.

Кошмари, идващи преди автоимунните заболявания, са открити и при други неврологични заболявания. Описанията на свързаните с обострянето на заболяването кошмари в проучването често включват нападение, капан, смачкване или падане. Много от тях са били много мъчителни. Един човек ги описва като: "Ужасяващи, като убийства, като сваляне на кожа от хора, ужасяващи".

Друга важна констатация е, че тези кошмари често са се появявали преди обострянето на болестта, особено при хора, които след това са имали халюцинации като част от болестния си модел. Това е било по-вероятно при хората с лупус, отколкото при другите ревматологични заболявания, като например възпалителния артрит. Това не е неочаквано, тъй като е известно, че в някои случаи лупусът засяга мозъка.

От пациентите, които също съобщават за халюцинации, 61% от пациентите с лупус и 34% с други автоимунни ревматологични заболявания съобщават за нарастващи нарушения на съня (най-вече кошмари) непосредствено преди халюцинациите им.

Стигмата при психичните заболявания

Предишното проучване установи, че над 50% от хората рядко или никога не съобщават на лекарите си за психични симптоми. Въпреки че на хората често им е било по-удобно да говорят с интервюиращите, отколкото с лекарите си, изследователите са използвали думата "дневен кошмар", за да намалят чувството на страх и заклеймяване, което много хора изпитват към думата "халюцинация".

Лупус

Много хора с лупус и други автоимунни заболявания могат да изминат дълъг и труден път до поставянето на диагнозата. По-доброто разбиране на широкия спектър и вида на симптомите, с които се сблъскват тези пациенти, може да доведе до по-малко погрешни диагнози и по-добро лечение.

Хората, чиито първи симптоми на автоимунното заболяване са психиатрични, е особено вероятно да бъдат неправилно диагностицирани и лекувани, както обяснява твърдението на тази медицинска сестра в ревматологията: Виждала съм пациенти, приети заради епизод на психоза, а лупусът не е изследван като възможност, докато някой не каже: "О, чудя се дали това не е лупус", но през това време вече са минали няколко месеца и при млади жени е много трудно да се диагностицира."

Повечето лекари, участвали в проучването, заявяват, че сега ще започнат да питат за кошмарите като възможни симптоми. Няколко от тях докладвали на изследователите, че техните пациенти вече редовно съобщават за тези симптоми и това помага за наблюдението на заболяването им.

Симптоми като кошмарите не са включени в диагностичните списъци, така че пациентите и лекарите често не ги обсъждат. Разчитането на наблюдението на лекаря, кръвните тестове и сканирането на мозъка за диагностициране на заболяванията не работи за симптомите, които са невидими и все още не се проявяват, а може и никога да не се проявят при тестовете.

Проучването също така подчертава значението на екипната работа между лекари и пациенти при идентифицирането, наблюдението и лечението на тези често мъчителни симптоми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    1 0 Отговор
    За марали иде реч все за Путин пише сигурно като си ляга всеки път проверява дали не е под кревата й.
  • 2 Сила

    2 0 Отговор
    Баце и Шиши като спинкат кво ли сънуват.....???

    Коментиран от #4

  • 3 Сънчо

    0 0 Отговор
    При пълнолуние, също се засилват.
  • 4 ооооо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    те спинкат спокойно сънувайки оптимистичните си трибуни и усмивките на подчинените плюнки
  • 5 Естествено

    2 0 Отговор
    Трябва да се пишат гадости ... за кинти, де ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СЪбино,

    0 0 Отговор
    на това ли те научиха в Прага...не ми се вярва