12 Юли, 2024 15:29 2 397 0

Могат ли добавките с магнезий да намалят стреса и тревожността?

  • магнезий-
  • добавки-
  • хранителни добавки-
  • витамини-
  • минерали

Лекар обяснява кога приемът на магнезий може да стане вреден

Могат ли добавките с магнезий да намалят стреса и тревожността?  - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък магнезият привлича голямо внимание като потенциално средство за лечение на тревожността, а инфлуенсърите в социалните мрежи Instagram, Facebook, Tiktok и Twitter заливат интернет с вирусни публикации, в които съобщават за значителни подобрения в психичното си здраве след прием на магнезиеви добавки. Те споделят положителния си опит за ефективността на жизненоважното хранително вещество за намаляване на симптомите на тревожност.

Като естествена добавка магнезият е привлекателен за тези, които търсят нефармацевтични варианти за справяне с тревожността си, и дори проучване от 2017 г. установи, че хранителното вещество изглежда има благоприятен ефект върху тревожността, но качеството на доказателствата е смесено и са необходими допълнителни изследвания.

В интервю за HT Lifestyle д-р Субрата Дас, HOD - Вътрешни болести и диабетология в Sakra World Hospital в Бенгалуру, споделя:

“Магнезият е от съществено значение за много телесни функции, но на много хора им липсва в диетата. Около 60% от него се съхранява в костите, а останалата част - в мускулите, тъканите и течностите. Той подпомага около 600 метаболитни процеса, включително производството на енергия, синтеза на протеини, поддържането на гените, мускулната функция и нервната регулация.”

Той допълва: “Магнезият намалява стреса, като контролира нивата на кортизол, предизвиква отпускане и облекчава мускулното напрежение. Недостигът на магнезий се свързва с главоболието и лошия сън поради функцията му в модулацията на GABA. Проучване от 2023 г. установява, че добавките с магнезий значително подобряват съня при по-възрастни хора, подчертавайки ролята му в управлението на стреса, качеството на съня и метаболитното здраве."

Подчертавайки, че добавките могат да помогнат при честотата на мигрената и контрола на теглото чрез понижаване на индекса на телесната маса при тези, които имат недостиг, д-р Субрата Дас предупреждава:

“Прекомерният прием на магнезий обаче може да доведе до негативни ефекти, поради което е изключително важно добавките да се използват под лекарско наблюдение. Хипермагнезиемия, т.е. ако магнезият е повече от нормалното, тогава може да предизвика симптоми като слабост или изтощение, объркване и намалена честота на дишане или неравномерен сърдечен ритъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА