15 Юли, 2024 16:29 1 396 7

Вегетарианството не е здравословно за всички хора

  • вегетарианство-
  • вегетарианска храна-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Вегетарианската диета води до някои недостатъци в хранителните вещества

Вегетарианството не е здравословно за всички хора - 1
Снимка: Shutterstock

Вегетарианската диета не е универсално подходяща за всички хора, пише изданието "Медикъл експрес", позовавайки се на научно изследване, проведено от екип от университета в Джорджия, САЩ.

За много пациенти вегетарианството носи ползи за здравето - понижен холестерол, намаляване на рисковете от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. За други обаче то не е подходящо, пише БТА.

Изследването е публикувано в сп. "ПЛОС джeнетикс". То разглежда генетичните разлики, които определят отговора на всеки организъм към дадена храна и към потенциалните заболявания, свързани с диетата.

Д-р Майкъл Франсис, който е водещ автор на изследването и е спазвал вегетарианска диета в тийнейджърските и младежките си години, казва, че персоналният хранителен режим е начинът да се оптимизира здравето на хората на индивидуално ниво. Самият той вече яде месо.

Екипът е анализирал данни на 150 000 души и е идентифицирал 2300 от тях, които следват строга вегетарианска диета. Целта е била да се намери връзката между гените и ползите за здравето.

Повечето вегетарианци имат ниски нива на общия холестерол, LDL и HDL. Това е от полза за сърцето. Вегетарианците имат и по-ниски нива на витамин D в организма и високи нива на триглицеридите в сравнение с невегетарианците. Витамин D е важен за здравината на костите и за функциите на имунната система. Високите нива на триглицеридите увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

При специфичните генетични варианти, включително MMAA гена, свързан с калциевия метаболизъм, има различни здравни отговори на хранителните режими, гласят резултатите от изследването.

Повечето вегетарианци имат ниски нива на калций, което може да доведе до проблеми със състоянието на костите и зъбите. Високите нива на калций обаче също имат негативен здравен ефект - проблеми с бъбреците и риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Голяма част от вегетарианците имат ниски нива на тестостерон, но съществува и малка група, чийто генетичен вариант води до завишени нива на тестостерона.

Освен хормоналните нива и обмяната, съществува и трети компонент в генетичния отговор на организма на храненето - бъбреците, тяхното функциониране и нива на филтрация. Уточняването на генетичните разлики между хората ще спомогне за разработване на диета според индивидуалните нужди на всеки, казва д-р Франсис.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    6 0 Отговор
    Значение ! Идиотите които умишлено си съсипват здравето никога няма да свършат !
  • 2 Майло

    6 1 Отговор
    Като не ядеж животински мазнини тялото ти почва само да ги произвежда и складира следователно и по-трудно ще ги изгаря.
  • 3 Рон Джереми

    5 1 Отговор
    Мда, вкъщи вегетарианството води до скандали, т.е. не полезно у нас.
  • 4 Еее

    3 3 Отговор
    Разбира се, че не е най-здравословната диета за всички хора. Само за 99,99% от тях.

    Коментиран от #5

  • 5 Ааа...

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Еее":

    Тъпите като офци не са толкова много!
  • 6 Уса

    4 1 Отговор
    Познавам няколко вегетарианци и повечето от тях не са добре със здравето.Това,че се чувствали прекрасно е с цел да ви отклонят от вашите намерения да ги поучавате,защото е досадно наистина.Опасноста от левкемия е висока,защото повечето са невежи в кулинарията и гладуват нахранени.Иска се много познания,истински продукти време да ги приготвяте и пари много пари

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.