9 Септември, 2024 15:45 1 395 4

Лекар: Бягащите пътеки могат да бъдат опасни

  • бягаща пътека-
  • опасна-
  • здраве-
  • контузии

Неправилната употреба, непознаването на оборудването и прекомерното натоварване са чести причини за наранявания

Лекар: Бягащите пътеки могат да бъдат опасни - 1
Снимка: Shutterstock

Бягащите пътеки могат да бъдат опасни. Макар да сме наясно с дългия списък от ползи за здравето, трябва да знаем за какво става въпрос и какви са опасностите, свързани с използването на един от най-популярните тренажори в света, пише NOVA.

Неправилната употреба, непознаването на оборудването и прекомерното натоварване са чести причини за наранявания. Има и съобщения за сърдечни инциденти, особено при лица с недиагностицирани заболявания.

Бягащите пътеки може да не са подходящи за хора със сериозни проблеми с равновесието, тъй като движещата се лента може да увеличи риска от падане“, каза д-р Прамила Шарма, ръководител на отделението по физиотерапия в Paras Health, Гуруграм.

„Не бих предложил на никого над 50-годишна възраст да надхвърля скоростта от 7, защото не правите нищо допълнително, като тичате по-бързо, а само наранявате коленете или сърцето си. Това не помага. Лекото ходене или бързото ходене на бягаща пътека е добро, но трябва да познавате условията си“, посочи д-р Балбир Сингх, председател на групата по сърдечни науки, Ню Делхи.

За да се гарантира безопасността при използването на бягаща пътека, е важно да се спазват определени насоки. Винаги започвайте със загряващо упражнение, за да подготвите мускулите си и да намалите риска от нараняване. Поддържайте бягащата пътека в добро работно състояние и се уверете, че функциите за безопасност, като например бутонът за аварийно спиране, са функционални. Носете подходящи обувки, които да осигуряват подходяща опора и амортизация.

„Избягвайте разсейването на вниманието, като например използването на телефон или гледането на телевизия, които могат да доведат до падане. Обръщайте внимание на предупредителни знаци, като замаяност, болка в гърдите или прекомерна умора, и спрете да се упражнявате, ако се появи някой от тях. Регулирайте скоростта и наклона постепенно, за да предотвратите прекомерно натоварване и потенциални наранявания. Редовно се консултирайте с медицинско лице, за да сте сигурни, че рутинните ви упражнения са безопасни и подходящи за вашето здравословно състояние“, добави д-р Шарма.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Затова аз винаги вземам на конче последния софиянец

    Коментиран от #2

  • 2 „Град Констанца”

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Нещо като в приказките
    Болен здрав носи,ДА...
  • 3 Лука Браци

    2 2 Отговор
    То и живота е опасно занимание с легател изход.

    Коментиран от #4

  • 4 типова маймуна от бюти клиник

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лука Браци":

    Летален изход за тялото - душата ни е безсмъртна.