13 Септември, 2024 10:42 757 9

С 30% повече момичета са ваксинирани срещу HPV

  • ваксина-
  • рак-
  • маточна шийка-
  • превенция

Какво трябва да знаем за HPV-свързаните заболявания

С 30% повече момичета са ваксинирани срещу HPV - 1
Снимка: Факти.бг

През тази година се наблюдава 30% ръст в броя на ваксинираните срещу човешки папиломавирус (HPV) момичета спрямо миналата. Това съобщи д-р Кремена Пармакова от отдел "Надзор на заразните болести“ в Министерство на здравеопазването, която представи данни за изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. Ако за цялата 2023 г. срещу HPV са ваксинирани 2892 момичета с първа доза ваксина, то за осемте месеца на 2024 те са 3661.

Кампанията "Вие сте герой за вашето дете, днес и завинаги” насочва вниманието на родителите към възможността да предпазят чрез ваксинация децата си от онкологични заболявания в бъдеще.

Д-р Пармакова уточни, че става въпрос за около 700-800 момичета, които са се ваксинирали от началото на годината, и смята, че в следващите 4, 5, 6 години обхватът ще бъде чувствително повишен.

В България чрез Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. държавата осигурява безплатни ваксини срещу HPV за момичета на възраст между 10-13 години. Ваксината се поставя доброволно при желание от страна на родителите.

"Популацията на момичетата, които подлежат на имунизация срещу HPV по националната програма, е между 20 000 и 25 000, така че обхватът не е толкова висок", сподели проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология във ВМА. За сравнение в съседна Северна Македония ваксинираните са 66% от целевата група.

"При мен идват пациентки за лечение в напреднал стадий на рак. Ако в някои области на онкологията при системното лечение сме постигнали много голям напредък за последните 20-тина години, то при карцинома на маточната шийка сме мръднали с един месец време без прогресия, най-много два месеца с всички нови неща, които са на пазара. Общата преживяемост в метастатичен и напреднал стадий продължава да е малко над 1 година", допълни д-р Иван Тонев, началник на Отделението по медицинска онкология в комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Той добави, че в напредналите стадии на рака на маточната шийка може да се направи много малко. Също така смята, че ниската преживяемост е съпътствана и с лошо качество на живот.
„Недоумявам защо не се използват възможностите за профилактика в две прости стъпки: ваксинация при личния лекар, която покрива 90% от онкогенните щамове на HPV, и преглед при гинеколог“, чуди се той.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова разказа, че е питала свои пациенти защо отказват да се ваксинират срещу HPV, а отговорът бил, че ги е страх. "Чисто човешки си задавам въпроса по каква причина страхът от ваксината е по-голям от страха от рака", коментира тя.
Лили Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, която преди години се е преборила със заболяването, цитира данни от онлайн проучване сред 200 жени между 19 и 72 години от пролетта на тази година, според което 75% са наясно, че е възможно вирус да предизвика рак. 61.5% от анкетираните не знаят за съществуването на HPV. Преобладаващ брой от участничките 72.5% никога не са били насочени от медицински специалист към изследване на HPV. Обезпокоителен е фактът, че 12% са се изследвали преди 5 или повече години, а 41% от жените не могат да посочат рисковите фактори, свързани с рака на маточната шийка. Изводите са, че голяма част от българките не знаят за съществуването на национална програма или че HPV причинява рак на маточната шийка.

В България по данни за 2020 г. заболеваемостта от рак на маточната шийка е 18 на 100 000 жени и над 1000 жени се разболяват годишно. У нас всеки ден две жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка, а всяка година той е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени.

Човешкият папиломавирус обаче не засяга само жените, а и мъжете. Той причинява също така рак на пениса, ануса, устата, шията, вулвата, затова специалистите са единодушни, че ваксинопрофилактиката трябва да обхваща и двата пола.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не само двата пола

    1 0 Отговор
    Факсина за всичките 32. Каква е тази дискриминация на база пол.

    Коментиран от #2

  • 2 мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не само двата пола":

    Ами мъжета нямат матки и няма как да са застрашени от рак на матката

    Коментиран от #6

  • 3 Доктора

    6 0 Отговор
    Щом Радка Аргирова е замесена в нещо, явно има много пари за “усвояване”. “Работа” ще се отчете, пари ще се вземат и накрая няма да има никакъв реален ефект. Как така не разбрах, че Рачето е само комунистка и въздух под голямо налягане.т

    Коментиран от #5

  • 4 Онзи

    6 0 Отговор
    Тая ваксина предизвиква рак
  • 5 Бе кой ти дири медицински ефект

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Доктора":

    Вреда само да няма, ама още е рано да се правят изводи. Също като кукувидната ваксина. Че Радка и другите ще си вземат парите - това е единственото сигурно.
  • 6 Ти го взе насериозно,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мдаа":

    ама при съвременната медицина и объркани с медикаменти и хирургически интервенции мераклии да стават жени, само Господ знае какво ще стане.
  • 7 Баба Гица

    6 0 Отговор
    Имаше починало младо момиче и от този бълвоч. Никакви вакси. Никога. Да бият по 10 на собствените си дъщери и внучки. Убббийци комерсиализирани, долллни, лъжливи, алчниии

    Коментиран от #9

  • 8 Арджуна

    2 0 Отговор
    тия родители дето си си обричат момиетата на руска рулетка не са в час безплодието е най малката опасност от тия ваксини моичето от търново умря в адски мъки и така и не можеха да кажат от каква болест защото бяха десетки едновременно
  • 9 Екатерина Безхаберная от Татарпазарджик

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Гица":

    В Африка имаше десетки починали и над 89000 безплодни от факсините на другаря Гейли Билдса. Подобно беше и в Индия , а там делото срещу чичо Били е от години и още се води. Индийският милиардер Мубани обаче успя да подкупи индийските съдии и му свали заповедта за арест на територията на Индия. Там общо над 169000 момичета отидоха марцина и пак имаше доста смъртни случаи. Имаше бунтове дори щото индийците не са много кротки!