Отидете към основна версия

691 1

Работещите в затворите излизат на протест

  • затвор-
  • протест

От 13 часа пред Министерство на правосъдието ще се проведе протест на Синдикатите в затворите в България, съобщиха организаторите на протеста.

Исканията им са за допълнителни средства за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията и за увеличаване на социалните плащания на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години.
Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ и нейният основен член – Синдикатът на работещите по трудово правоотношение в местата за лишаване от свобода, призовават своите структури и членове да участват в протеста и да подкрепят справедливите искания на работещите в местата за лишаване от свобода – затворите.
Ако не бъде постигнат резултат, протестът ще продължи под формата на други разрешени от закона действия.
Основната причина за протеста е неосъщественият до момента, поискан от синдикалната организация диалог между министъра на правосъдието и министъра на финансите, с цел предоставяне на необходимите допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", "пробация" и "задържане под стража", и за увеличаване на социалните плащания на служителите в ГД "ИН" и ГД "Охрана", които не са индексирани повече от десет години.
Други причини за напрежението и недоволството сред служителите, които нееднократно са излагали на вниманието на отговорните институции, медиите и обществеността са: липсата на ясна политика по отношение на наказателно изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното и функциониране; незачитане на трудови и социални права на служителите; прояви на груб антисиндикализъм по места и незачитане свободата и правото на сдружаване; непрозрачност и непрецизност в кадровата политика по места; липса на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки; и други.
Синдикатът на Служителите в Затворите в България е създаден през 2009 година и воден от залегналите в Устава си основни цели, обединява усилията на своите членове за издигане престижа на професиите на служителите в пенитенциарната система, подобряване условията на техния труд, повишаване на тяхната професионална квалификация и компетентност, възвръщането на уважението и доверието в обществото към дейността на служителите от системата на местата за лишаване от свобода и задържане под стража в Република България.
"Исканията ни са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък. УС на ССЗБ призовава всички служители от Затворите, Следствените арести, Пробационните служби, Специализираните звена за охрана на органите на съдебната власт, както и всички съпричастни към случващото се от сектор "Сигурност", да подкрепят протестните действия", заявяват от ССЗБ.
По повод протестния митинг, организиран от Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ на 10 юни 2012 г. пред Министерството на правосъдието и Министерство на финансите, пресцентърът на Министерство на правосъдието информира, че ръководството на МП смята, че служителите, работещи в системата на местата за лишаване от свобода имат право на достойно заплащане в достойни условия на труд. В същото време напомняме, че диалогът между ръководството на Министерство на правосъдието и ССЗБ никога не е бил прекъсван. Неслучайно една от първите срещи на министър на правосъдието Диана Ковачева при встъпването й в длъжност бе с представители на Синдиката. 
ССЗБ е в регулярен и непрекъснат диалог с ресорния заместник-министър на правосъдието Пламен Георгиев. 
Съветът за социално партньорство към Министерство на правосъдието поднови своите заседания. Представителите на ССЗБ присъстват на всички планови проверки в местата за лишаване от свобода.
Ръководството на Министерство на правосъдието е изпратило писмо до Министерство на финансите във връзка с исканията за допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за увеличаване на социалните плащания на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана". При встъпване в длъжност на новото ръководство на МП средствата за двете дирекции не са били заложени в Бюджета за 2012 г. 
Разбирайки сериозността на поставените от Синдиката социални проблеми и изразявайки готовност в условията на финансова криза да ускори решаването на поставените въпроси, Министерство на правосъдието от своя страна настоява пред Синдиката за взаимност при изпълнение на ангажименти и задължения. 
Искаме да припомним, че за последните шест месеца за злоупотреба със служебно положение – внасяне на мобилни телефони, устройства за интернет, наркотични вещества, забранени вещи и корупционни практики – са дисциплинарно уволнени 12 служители от местата за лишаване от свобода. Подобно поведение е категорично неприемливо и ръководството на МП се обръща с апел към ССЗБ по време на мирния протест на 10 юни 2012 г. да представят в Министерство на правосъдието програма за предотвратяване и пресичане на корупционните практики сред служители в местата за лишаване от свобода, заявяват от правосъдното министерство.
От 8.00 ч. до 16.00 ч на 10 юни се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. Княз Александър І, съобщиха от Столична община. От 13.00 ч до 15.00 ч на 10 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Славянска" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Иван Вазов". Промяната в организацията на движение се налага във връзка със събитие, организирано от синдиката на служителите в затворите в България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове