Last news in Fakti

10 Юни, 2012 09:04 686 1

Работещите в затворите излизат на протест

  • затвор-
  • протест

От 13 часа пред Министерство на правосъдието ще се проведе протест на Синдикатите в затворите в България, съобщиха организаторите на протеста.

Исканията им са за допълнителни средства за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията и за увеличаване на социалните плащания на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години.
Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ и нейният основен член – Синдикатът на работещите по трудово правоотношение в местата за лишаване от свобода, призовават своите структури и членове да участват в протеста и да подкрепят справедливите искания на работещите в местата за лишаване от свобода – затворите.
Ако не бъде постигнат резултат, протестът ще продължи под формата на други разрешени от закона действия.
Основната причина за протеста е неосъщественият до момента, поискан от синдикалната организация диалог между министъра на правосъдието и министъра на финансите, с цел предоставяне на необходимите допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", "пробация" и "задържане под стража", и за увеличаване на социалните плащания на служителите в ГД "ИН" и ГД "Охрана", които не са индексирани повече от десет години.
Други причини за напрежението и недоволството сред служителите, които нееднократно са излагали на вниманието на отговорните институции, медиите и обществеността са: липсата на ясна политика по отношение на наказателно изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното и функциониране; незачитане на трудови и социални права на служителите; прояви на груб антисиндикализъм по места и незачитане свободата и правото на сдружаване; непрозрачност и непрецизност в кадровата политика по места; липса на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки; и други.
Синдикатът на Служителите в Затворите в България е създаден през 2009 година и воден от залегналите в Устава си основни цели, обединява усилията на своите членове за издигане престижа на професиите на служителите в пенитенциарната система, подобряване условията на техния труд, повишаване на тяхната професионална квалификация и компетентност, възвръщането на уважението и доверието в обществото към дейността на служителите от системата на местата за лишаване от свобода и задържане под стража в Република България.
"Исканията ни са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък. УС на ССЗБ призовава всички служители от Затворите, Следствените арести, Пробационните служби, Специализираните звена за охрана на органите на съдебната власт, както и всички съпричастни към случващото се от сектор "Сигурност", да подкрепят протестните действия", заявяват от ССЗБ.
По повод протестния митинг, организиран от Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ на 10 юни 2012 г. пред Министерството на правосъдието и Министерство на финансите, пресцентърът на Министерство на правосъдието информира, че ръководството на МП смята, че служителите, работещи в системата на местата за лишаване от свобода имат право на достойно заплащане в достойни условия на труд. В същото време напомняме, че диалогът между ръководството на Министерство на правосъдието и ССЗБ никога не е бил прекъсван. Неслучайно една от първите срещи на министър на правосъдието Диана Ковачева при встъпването й в длъжност бе с представители на Синдиката. 
ССЗБ е в регулярен и непрекъснат диалог с ресорния заместник-министър на правосъдието Пламен Георгиев. 
Съветът за социално партньорство към Министерство на правосъдието поднови своите заседания. Представителите на ССЗБ присъстват на всички планови проверки в местата за лишаване от свобода.
Ръководството на Министерство на правосъдието е изпратило писмо до Министерство на финансите във връзка с исканията за допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за увеличаване на социалните плащания на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана". При встъпване в длъжност на новото ръководство на МП средствата за двете дирекции не са били заложени в Бюджета за 2012 г. 
Разбирайки сериозността на поставените от Синдиката социални проблеми и изразявайки готовност в условията на финансова криза да ускори решаването на поставените въпроси, Министерство на правосъдието от своя страна настоява пред Синдиката за взаимност при изпълнение на ангажименти и задължения. 
Искаме да припомним, че за последните шест месеца за злоупотреба със служебно положение – внасяне на мобилни телефони, устройства за интернет, наркотични вещества, забранени вещи и корупционни практики – са дисциплинарно уволнени 12 служители от местата за лишаване от свобода. Подобно поведение е категорично неприемливо и ръководството на МП се обръща с апел към ССЗБ по време на мирния протест на 10 юни 2012 г. да представят в Министерство на правосъдието програма за предотвратяване и пресичане на корупционните практики сред служители в местата за лишаване от свобода, заявяват от правосъдното министерство.
От 8.00 ч. до 16.00 ч на 10 юни се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. Княз Александър І, съобщиха от Столична община. От 13.00 ч до 15.00 ч на 10 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Славянска" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Иван Вазов". Промяната в организацията на движение се налага във връзка със събитие, организирано от синдиката на служителите в затворите в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пъпката

    0 0 Отговор
    Разговорът на Любомир Павлов с неизвестния събеседник:

    Любомир Павлов поставя задачи на неизвестния за събиране на информация и документи, които се намират в разпореждане на другата страна по спора.
    Първият разговор се е провел след 29 май. По това, че периодически влиза секретарката на Павлов, можем да предположим, че срещата се провежда в кабинета му в Полиграфическия комбинат.

    От беседата става ясно, че Павлов се чувства спокоен за изхода на делото защото смята, че нито един прокурор не би се осмелил да подпише обвинителен акт срещу него и Огнян Донев. В същото време Павлов се позовава на помощта, която очаква от главния прокурор Борис Велчев и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Пред събеседника си Любомир Павлов изрично заявява, че позицията на шефа на следствието Бойко Найденов в хода на разследването му е коствала шанса да бъде допуснат като кандидат за бъдещ главен прокурор. Като пример за възможността си да влияе на обществено-политическите процеси Павлов съобщава, че негово дело е "отрязването на главата" на Иван Костов, визирайки очевидно разпадането на Синята коалиция.

    По-долу предлагаме документални извадки на скандалния разговор:

    Непознатият (Н): Значи, това за което те търсих.

    Любомир Павлов (Л. П.): Да

    Н: На 29 май е дошло писмо от СГП, с което е одобрен докладът на Александров (зам.-шеф на следствието и директор на Икономически престъпления в НСлС - б.р.) и разрешават привличането ви като обвиняеми на тебе и на Донев.

    Л.П.: Какъв доклад на Александров?

    Н: За завършената проверка. Значи никой нищо не е казал на Петьо Петров (следователя по делото - б.р.). (Отваря се врата, страничен разговор - б.р.)... Ти ми беше казал, че главният (става дума за главния прокурор Борис Велчев - б.р.) се е разбрал с него (с Петьо Петров) и му е казал да прекрати това нещо.

    Л.П.: Петьо Петров не може да прекрати нищо, аз...

    Н: Значи, такова нещо няма. Който ти е казвал такова нещо, те лъже.

    Л.П.: Какво?

    Н: Че Петьо Петров трябва да прекрати това нещо (става дума за разследването - б.р.).

    Л.П.: Ами трябва (да прекратят разследването - б.р.) Ако имат грам мозък в главата си, дали сега ще го направят, или не... Това, ако не го направят, ние един ден ще излезем със заглавие на първа страница... "символ на корупцията в България" (не се разбира - б.р.). Затова Бойко Найденов (директор на НСлС) вече никога няма да стане главен прокурор, защото той е началник на Ангел Александров. Който приема поръчки срещу нас, това му коства главата, факт. Те (прокурорите и политиците - б.р.) трябва да го знаят това. Според теб, ти искаш да кажеш, че не го знаят всички?

    Н: Значи добре вървят нещата.

    Л.П.: Аз си плащам дълговете! И на Иван Костов му пострада главата... (Не се разбира.) Ние отрязахме главата на Иван Костов и на Георги Първанов (в последните седмици "Труд" и "24 часа" направиха масирана кампания срещу Първанов в битката му за лидерския пост в БСП - б.р.)

    Н: Това добре, ама в предишния разговор, който водихме с тебе - кой ще стане главен лидер на СДС?

    Л.П.: Ти кой искаш да стане?

    Н: Не, питам кой ще стане?

    Л.П.: Аз мисля, че с това (с отстраняването на Костов - б.р.) се е изчерпал въпросът, мен не ме вълнува. (Шумно става, сяда, говори със секретарката - б.р.).

    *** В следващите минути двамата обсъждат друго следствено дело, образувано с постановление на Софийската апелативна прокуратура (вероятно става въпрос за разследването за укриване на данъци при сделки с акции на "Софарма", по което Софийската градска прокуратура също води разследване). В края на тази част от разговора се чува, че Павлов моли събеседника си да се сдобие с копие от документи, които вероятно са в другата страна по делата. Двамата се разбират събеседникът да направи този опит, като Павлов му заявява: "Ти нали имаш опит в тези неща." Дълго време обсъждат коx какви връзки има в градската прокуратура както и причината да бъде върнат първоначалният наблюдаващ прокурор по делото. (Наблюдаващ прокурор за няколко месеца е бил командирован от Пловдивската районна прокуратура, след което се връща първоначалният - Александър Павлов, който вероятно ще постанови Павлов и Донев да бъдат привлечени за обвиняеми - б.р.) Павлов излага хипотезата, че пловдивският прокурор е бил сменен, защото не е бил достатъчно агресивен, и че виновник за връщане на Александър Павлов е Бойко Найденов. След това двамата обсъждат дълго кой би могъл да има влияние върху ръководителя на следствието. "По-важно е да се въздейства на някой в Градска прокуратура", казва Павлов. И добавя, че е по-трудно да се въздейства на Петьо Петров и на неговия шеф Ангел Александров.Павлов обяснява, че само неколцина биха могли да въздействат на шефа на следствието.

    Л.П.: С Ангел Александров могат да говорят трима-четирима души. Единият е Ахмед Доган, той няма да се намеси. Вторият (не се чува) и Бойко Найденов. Павлов пита каква друга информация в негова полза може да му намери събеседникът. След което се разбират да се срещнат отново.

    Втори разговор, състоял се между неделя, 3 юни, след участието на Любомир Павлов в сутрешния блок на БНТ, където след него в ефир е Маргарита Попова, и вчера.Павлов говори по телефона -отново за Ангел Александров.

    Л.П.: Аз действам (информира някого). Дай да видим какво става с разследването. (Уговаря си среща следобед - там ще бъде фактически и Стоян Николов - адвокатът му по сделката с прехвърлянето на 83% от дяловете на Огнян Донев.) Нали каза, че Петьо е човек разумен, разбран.

    Н: Тогава защо не общувате с него?

    Л.П.: Моята адвокатка общува с него. Той просто трябва да направи определени неща. Например не трябва да прави трета експертиза (става въпрос за подписите по протоколите, които са спорни - б.р.), две експертизи вече са направени, ще станат за посмешище пред целия свят, ако направят трета експертиза. Аз ще му го кажа това на Цецо Цветанов. И той може да го спре.

    Н: Но Цецо Цветанов не може да му въздейства на Петьо Петров.

    Л.П.: Може, може! А, ти недей така! Нямам никакви съмнения в това! От него (от Цветанов - б.р.) зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор.

    Н: Аз слушам какво казва Маргарита (Попова), че този ВСС не може да избира главен прокурор.

    Л.П.: Казва тя (става въпрос за Маргарита Попова - б.р.). Тя е вицепрезидент. От вицепрезидента нищо не зависи... (Звън на телефон.)

    Н: Аз не вярвам Бойко и Цветанов да не съгласуват с нея.

    Л.П.: Тя не знаеше в неделя за това (за промяната в съдебния закон - б.р.), те не я държат в течение, но те (от ГЕРБ - б.р.) ще си го гласуват в парламента, а на мен още в петък (1 юни - б.р.) ми казаха, че това " ще се случи (приемането на закона, който депутатите гласуваха вчера - б.р). Те искат сегашния ВСС да избере новия главен прокурор.

    Н: Аз не вярвам Цветанов да може да влияе на прокуратурата... мисля, че Бойко доста добре ръководи нещата, за да не позволи подобно нещо да се случи.

    Л.П.: Ами Бойко и Цецо са еднакви.

    Н: Ама от Брюксел толкова много ще ги бият, ако направят подобно нещо.

    Л.П.: Ще обяснят, че трябва да има плавен преход и затова трябва да се изтегли по-рано (избора на главен прокурор - б.р.)

    Н: Ако не го направят по начина, по който...

    Л.П.: Те ще обяснят следното нещо - че трябва да има плавен преход, че ще има три месеца избор. Шест месеца преди да изтече мандатът на сегашния, се избира новият. Както в САЩ - избира се президент, но не застъпва в деня на изборите, а минава време.

    Н: Добре, щом така говорите, сигурно имате нещо предвид, нали тук си говорим реално аз и ти.

    Л.П.: Аз си говоря с Цветан Цветанов. Ей сега ще дойде (обяснява нещо за Цветанов - б.р.) Мерси за информацията (която събеседникът му е донесъл - б.р.) Сега ще погледна. (Изпраща го - б.р.)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове