Отидете към основна версия

3 270 45

Атлантически съвет: Ревизия на доставките за родните ни ВВС

  • атлантически съвет-
  • румен радев

Проверяват ли се от ДАНС фирмите-доставчици във връзка с опазването на държавната и военна тайна? А техните собственици?

Снимка: БГНЕС

ДАЛИ ТУК НЕ Е "ЗАРОВЕНО КУЧЕТО" НА РУМЕН РАДЕВ?

"Претърсват офиси на дружество, доставяло оборудване на ВВС"

Тази новина обиколи медиите на 18.07.2019 г.


Малко хора ѝ обърнаха внимание. Кой бе шеф на Военно - въздушните сили миналата година? Генерал Цанко Стойков. А преди него е бил генерал Румен Радев. Разследваната фирма е доставяла комуникационно оборудване за ВВС от 2012 г до 2017 г., т.е. в периода в който командващи ВВС са Румен Радев и Цанко Стойков.

Вече стана ясно, че преди обиските на трите адреса върху генерал Стойков са били приложени специални разузнавателни средства /СРС/. Възможно е вследствие на тях да се стига до обиските и до искане за предоставяне на документи от ВВС и от Министерството на отбраната на 18.07.2019 г.

Това се посочва в позиция на Атлантическия съвет в България.

В пуснатите наскоро от Прокуратурата извадки от телефонни разговори се чува, че говорят ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев.

Вниманието на обществеността бе насочено към детайли от разговора свързани с опита за укриване на документи от назначаването на втора длъжност във ВВС на Десислава Ганчева/сега Радева/ от тогавашния шеф на ВВС ген. Румен Радев.

А колко ли още разговора са провели Румен Радев и ген. Цанко Стойков? А ако и в другите разговори има данни за опити за укриване на документи, напр. от обществени поръчки, проведени търгове или "търговия с влияние" за което споменава прокуратурата?

А ако са свързани и с други въпроси, отнасящи се до неспазването на Конституцията и законите на страната от президента? А ако става въпрос за измяна?

За да разберем, трябва да изчакаме отговорите на Конституционния съд не само на въпроса на Главния прокурор какъв е обхвата на понятията "държавна измяна" и "нарушения в Конституцията" залегнали в чл. 103 от Основния закон.

Има зададен към КС и още един много важен въпрос на който не се обръща достатъчно внимание.

Главният прокурор пита Конституционния съд, може ли да се образува досъдебно производство срещу президента и ако може, трябва ли да бъде спряно когато се стигне до фаза "съдебно производство" и да бъде продължено след изтичане на мандата на президента. Или трябва да бъде завинаги прекратено, защото е срещу президента, а той се ползва с "абсолютен имунитет".

Известно е обаче, че има много възможни престъпления от общ и частен характер, които е допустимо да се предполага, че може да извърши всяко едно физическо лице при определени житейски ситуации. Включително и президента или вицепрезидента.

По принцип никой не е застрахован от извършването на умишлени или неумишлени престъпления. И носи отговорност за своите действия.

Въпросите тогава са:

Президентът може ли да бъде досъдебно разследван, ако има данни от проверка или сигнал, че е извършил такова престъпление или това е недопустимо?

Ако е допустимо обаче да се води досъдебно производство срещу президента, може ли да бъде изправен пред съда от прокуратурата, ако тя има събрани достатъчно данни за извършено престъпление, кога може да бъде предадено делото на съда и при какви условия?

Ето на тези въпроси очакваме да отговори Конституционния съд.

И както каза Румен Радев, само КС може да тълкува Конституцията.

Но докато чакаме отговорите на КС би било добре и медиите, които широко отразиха новината за обиските от 18.07.2019 г., да поискат допълнителна информация от ВВС, МО, ДАНС, по въпроси за които става дума в публикациите им от миналата година.

Могат да се зададат например следните въпроси :

Колко фирми са печелили търгове за доставка на комуникационна техника и оборудване за ВВС и МО през последните 10 години и кои са тези фирми?

Проверяват ли се от ДАНС фирмите-доставчици във връзка с опазването на държавната и военна тайна? А техните собственици?

На каква стойност са годишните разходи на ВВС в частност и на МО като цяло, за придобиване и поддръжка на тази комуникационна техника?

Как се отчитат разходите, кой отговоря и кой контролира разходването на средствата по тези обществени поръчки?

Това са важни за обществото въпроси не само защото се отнасят до начина на изразходването на публични средства, но и за мястото на България като сигурен член на НАТО, ползващ се с доверие от съюзниците ни.

Очакваме както отговорите на Конституционния съд, така и разследванията на медиите.

Надяваме се да открият „заровеното куче“ под този или друг „камък“. Желаем им успех, защото гражданите трябва да бъдем честно и обективно информирани. Ако институциите не споделят открито цялата информация, тогава на ход са журналистите.

Затова са наричани „четвърта власт“.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове