10 Февруари, 2020 16:16 3 261 45

Атлантически съвет: Ревизия на доставките за родните ни ВВС

  • атлантически съвет-
  • румен радев

Проверяват ли се от ДАНС фирмите-доставчици във връзка с опазването на държавната и военна тайна? А техните собственици?

Атлантически съвет: Ревизия на доставките за родните ни ВВС - 1
Снимка: БГНЕС

ДАЛИ ТУК НЕ Е "ЗАРОВЕНО КУЧЕТО" НА РУМЕН РАДЕВ?

"Претърсват офиси на дружество, доставяло оборудване на ВВС"

Тази новина обиколи медиите на 18.07.2019 г.


Малко хора ѝ обърнаха внимание. Кой бе шеф на Военно - въздушните сили миналата година? Генерал Цанко Стойков. А преди него е бил генерал Румен Радев. Разследваната фирма е доставяла комуникационно оборудване за ВВС от 2012 г до 2017 г., т.е. в периода в който командващи ВВС са Румен Радев и Цанко Стойков.

Вече стана ясно, че преди обиските на трите адреса върху генерал Стойков са били приложени специални разузнавателни средства /СРС/. Възможно е вследствие на тях да се стига до обиските и до искане за предоставяне на документи от ВВС и от Министерството на отбраната на 18.07.2019 г.

Това се посочва в позиция на Атлантическия съвет в България.

В пуснатите наскоро от Прокуратурата извадки от телефонни разговори се чува, че говорят ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев.

Вниманието на обществеността бе насочено към детайли от разговора свързани с опита за укриване на документи от назначаването на втора длъжност във ВВС на Десислава Ганчева/сега Радева/ от тогавашния шеф на ВВС ген. Румен Радев.

А колко ли още разговора са провели Румен Радев и ген. Цанко Стойков? А ако и в другите разговори има данни за опити за укриване на документи, напр. от обществени поръчки, проведени търгове или "търговия с влияние" за което споменава прокуратурата?

А ако са свързани и с други въпроси, отнасящи се до неспазването на Конституцията и законите на страната от президента? А ако става въпрос за измяна?

За да разберем, трябва да изчакаме отговорите на Конституционния съд не само на въпроса на Главния прокурор какъв е обхвата на понятията "държавна измяна" и "нарушения в Конституцията" залегнали в чл. 103 от Основния закон.

Има зададен към КС и още един много важен въпрос на който не се обръща достатъчно внимание.

Главният прокурор пита Конституционния съд, може ли да се образува досъдебно производство срещу президента и ако може, трябва ли да бъде спряно когато се стигне до фаза "съдебно производство" и да бъде продължено след изтичане на мандата на президента. Или трябва да бъде завинаги прекратено, защото е срещу президента, а той се ползва с "абсолютен имунитет".

Известно е обаче, че има много възможни престъпления от общ и частен характер, които е допустимо да се предполага, че може да извърши всяко едно физическо лице при определени житейски ситуации. Включително и президента или вицепрезидента.

По принцип никой не е застрахован от извършването на умишлени или неумишлени престъпления. И носи отговорност за своите действия.

Въпросите тогава са:

Президентът може ли да бъде досъдебно разследван, ако има данни от проверка или сигнал, че е извършил такова престъпление или това е недопустимо?

Ако е допустимо обаче да се води досъдебно производство срещу президента, може ли да бъде изправен пред съда от прокуратурата, ако тя има събрани достатъчно данни за извършено престъпление, кога може да бъде предадено делото на съда и при какви условия?

Ето на тези въпроси очакваме да отговори Конституционния съд.

И както каза Румен Радев, само КС може да тълкува Конституцията.

Но докато чакаме отговорите на КС би било добре и медиите, които широко отразиха новината за обиските от 18.07.2019 г., да поискат допълнителна информация от ВВС, МО, ДАНС, по въпроси за които става дума в публикациите им от миналата година.

Могат да се зададат например следните въпроси :

Колко фирми са печелили търгове за доставка на комуникационна техника и оборудване за ВВС и МО през последните 10 години и кои са тези фирми?

Проверяват ли се от ДАНС фирмите-доставчици във връзка с опазването на държавната и военна тайна? А техните собственици?

На каква стойност са годишните разходи на ВВС в частност и на МО като цяло, за придобиване и поддръжка на тази комуникационна техника?

Как се отчитат разходите, кой отговоря и кой контролира разходването на средствата по тези обществени поръчки?

Това са важни за обществото въпроси не само защото се отнасят до начина на изразходването на публични средства, но и за мястото на България като сигурен член на НАТО, ползващ се с доверие от съюзниците ни.

Очакваме както отговорите на Конституционния съд, така и разследванията на медиите.

Надяваме се да открият „заровеното куче“ под този или друг „камък“. Желаем им успех, защото гражданите трябва да бъдем честно и обективно информирани. Ако институциите не споделят открито цялата информация, тогава на ход са журналистите.

Затова са наричани „четвърта власт“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам

    20 39 Отговор
    Не може няколко грипенчета да струват няколко милиарда ........
  • 2 Ичо

    31 57 Отговор
    хихи... Май ще хванат Зеления чорап по бели гащи.
  • 3 Türk

    12 31 Отговор
    Тези плешивецът...
  • 4 един човек

    75 31 Отговор
    Радев е единствената сериозна опозиция на корумпираното правителство.
    Следователно трябва да бъде премахнат.

    Коментиран от #44

  • 5 Уди Кълвача

    59 12 Отговор
    Неграмотни шпиони оборудването за ВСС на,, Републиката България" се прави с конкурс организиран от,, Министерството на отбраната" на РБ не го организитат от щаба на ВВС! Прости прости не човешки.
  • 6 Посейдон

    58 11 Отговор
    А ДАНС няма ли да разследват членовете на това НПО как се финансира и с кого се срещат?
  • 7 тъпия

    57 11 Отговор
    А
    Боко тиквата кога ще го разследвате.

    Коментиран от #11

  • 8 АРЕСТ ЗА КОРНЕЛА

    21 45 Отговор
    ФАКТИ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ , КОИТО СА ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТА - МАРГИНАЛ ...И ТАКА ПОЗМЕНЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА ...И ИСТИНСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ ....ПОЗОР СТЕ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВАТА
  • 9 стефан софия

    23 42 Отговор
    радев не прави обръщение към народа , а засвидетелства проскубана ЛОЯЛНОСТ към КОРНЕЛА ЦИГАНКАТА - КРАДЛА ..!
  • 10 оВчара

    33 10 Отговор
    Заровеното куче няма да го открият Соломон го изяде миналата Неделя!
  • 11 Галев Маев

    19 35 Отговор

    До коментар #7 от "тъпия":

    А КОРНЕЛА ИМПЕКСОВА , РАЗПРОСТРАНИТЕЛКАТА НА ФЕЙКОВЕ ОТ ТУК ДА ТАМБУКТУ ...А---ИЛИ КИРО МИЛИОНЕРО ОТ БСП , АА...И ЙОНЧАВА УРУСПИЙСКА ...ГАЛЕВА ..АА..1

    Коментиран от #31, #38

  • 12 от КРУШОВИЦА

    9 18 Отговор
    ШИР БЕТА ЯДИ У...Ю...И ТО НА ТРИ КАТЪ ...АХАХАХААХ....МИСИРОК МИСИРКОВ ТРИКОЛКОВ БАНДИТ ...АРЕ ФАКТИ ...ТРИЙТЕ НА ВОЛЯ..!
  • 13 Асен

    42 16 Отговор
    Президентът казва директно нещата с истинските им имена и затова не е удобен на управляващия режим.
    Той не хвали и не превъзнася управлявящата олигархия. И така трябва да бъде! Трябва да им вади "кирливите" ризи, след като няма опозиция!

    Коментиран от #15, #45

  • 14 мисорок

    11 22 Отговор
    шир бета и мисирката ГЕНЧАВА ...ЛИКА ПРИЛИКА СА СИ ...И ДВАМАТА КРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ КОРНЕЛАТА И МАЯ ГАЛЕВА ...ЯЯЯЯ...!
  • 15 стефан софия

    18 23 Отговор

    До коментар #13 от "Асен":

    А КАТАСТРОФАТА НА БАЩА МУ ...А ПИТЕК ...ПАК ЛИ Е КАЗВАЛ ..ИСТИНАТА ..И НЕУДОБЕН БИЛ ..А ...МИСИРКО 1
  • 16 Българина

    36 9 Отговор
    Данс да почнат първо от сделата за ф16. Не знам др държава да е платила 100 пр авансово 5г! Напред не самолети, а обувки.......
  • 17 отзад без любов

    15 26 Отговор
    клепоухия пингвин и деси траверса ша му идът глъвътъ
  • 18 Хо-па!

    26 5 Отговор
    Цецко Цв. се развихря.
  • 19 от СИБИР

    12 25 Отговор
    ИЗДИРВАМЕ РУМЕН СЪВЕТСКИЯ СТЪРШИЛ ...ДА ...АЛОУУ.....ФАКТИ ...ИЗДИРВАТ КАУНЯ ДА ГО ПРАЩАТ В ИЗТОЧЕН СИБИР ДА ПАЗИ ЗА КОРОНА ВИРУС ОТ КИТАЙ .....АЛОУУ......СЕКРЕТНО ..
  • 20 Последния софиянец

    30 10 Отговор
    Правилно. Трябва да се разследва сделката за Ф 16 ощетила държавата с милиарди.

    Коментиран от #24

  • 21 галю МАЕВ

    12 22 Отговор
    АБЕ ...ЩО НЯМА НА ПИК КАРЕ ЗА КОМЕНТАРИ ...НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ..?А ТО ТУКА Е ПО ГОЛЯМО ШОУ....КАК НАСМИТАМЕ КОМУНЯГИТЕ А......САМО ФАКТИ ДА НЕ ТРИЯТ ТЕНДЕНЦИОЗНО КОМЕНТАРИ ...ЩОТ ТАКА ПРОМЕНЯТ ВОТА НА ОБЩЕСТВОТО В ПОЛЗА НА КОМУНЯГИТЕ ПРОКЛЕТИ
  • 22 андрей

    33 12 Отговор
    Ей хора! Отворете си очите, наострете уши и мислете с главите си! Президентът хвърли камък в блатото, за да ни събуди! И сега го опръскаха! Дали трябва да разговарят генералите в армията помежду си? Естествено! Да не мислите че комуникират с флагчета! На какви теми? За заровени кучета естествено! Кой пусна фрагменти от нещо си? Ако са се съмнявали къде дрямаха до сега? Какви проверки правят ДАНС МАНС и другите, когато става въпрос за национална сигурност при сключването на такива сделки. Какво откриха тогава? И кой се занимава с обществени поръчки?!

    Коментиран от #25

  • 23 ДДРОнег

    30 8 Отговор
    Не ме е яд, че разследват за престъпления !!!
    Но много ме е яд, че разследват избирателно!!!
    К'во направиха на оня, дето си уби детето ???!!!
    К'во направиха на тиквоча, за убийството на мишобирата и ваньотанов ???!!!
    К'во направиха на тиквоча относно записите ???!!!
    Стотици к'во направиха на гербаджийски боклуци ???!!!
  • 24 АРЕСТ ЗА КОРНЕЛА

    7 19 Отговор

    До коментар #20 от "Последния софиянец":

    А ДА ТИ ВКАРАМ ЕДИН МИГ - 29 РАЖДИВ В КУХАТА ТИ ГЛАВА А...?
  • 25 БАДЖАНАКА

    14 21 Отговор

    До коментар #22 от "андрей":

    бсп и радев са си в блатото червено и се самоизяждат ...ти от кои си ..?
  • 26 Българин

    22 13 Отговор
    Днес соросоидите са извадили големите базуки за Радев. Имало е инструктаж през уикенда.
  • 27 El Prezidente

    28 12 Отговор
    Браво на моят президент. Избрал съм го да чука гербаджийте по тиквите. Дочувам ли канско квичене значи добре си върши работата. хе хе
  • 28 kjl

    28 9 Отговор
    Какво е Атлантическият съвет на България? Неправителствена организация на граждани, обединени в подкрепата си за евроатлантическия избор и път на България. Тоест организация на която и се плаща за да внушава определени тези в обществото. Да манипулира мнения и "насочва" разсъждения в търсената посока. Както г-н Плевнелиев се изразява, това е ХИБРИДНА война с фалшиви новини. Маша на определена групировка за насаждане на определено мнение. Даването на трибуна на подобна организация също възбужда въпроси.
  • 29 2882

    19 9 Отговор
    В този атлантически съвет са събрани само малоумни политически трупове които от време на време публикуват някоя малоумщина да се види че още не са дали фира
  • 30 Кой68

    19 5 Отговор
    Пушилка.....Но покрай този дим се мъти нещо друго.Отвличат вниманието.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Болшевик е моя татко Болше съм и аз

    11 21 Отговор
    Малиии Фърчилото с двата крака е вътре за измяна и далавери
  • 33 Бачо Киро

    28 8 Отговор
    Ако ... ако .... Ако чуехме разговорите само на Борисов, Цветанов, Цацаров и Гешев сигурно моментално щеше цялото население на България да се събере пред НС. Можем само да гадаем техните разговори какви са ... "Ало Ваньо" сигурно е като приказка за лека нощ пред това което не знаем ...
  • 34 БирникЪ

    19 7 Отговор
    Каунь, за покупката на щайгите Ф16, бл.70, вх.А ти лично, Каракочан и Тиквата според ЗОП и НК трябва да отнесете минимум по пет години.
    Мисля, че не трябва да ти обяснявам защо, знаеш го добре!
  • 35 До атлантиците

    14 7 Отговор
    Той народа му направи ревизия на ония късък Ненчев за мигове те, сегашните знаят, че не направят ли потока и аеца за тях ще има същата ревизия, защото без аец и поток 8 ф16, блок 70,вх.А,ет3 са наистина за нищо
  • 36 Мемфис

    9 19 Отговор
    Е.ати и държавата!
    Да предаваш интересите на народа, който те е “избрал” и да имаш имунитет да не ти се търси сметка!
    Такива превилегии и султана не е имал!

    Коментиран от #37

  • 37 Антигерб

    18 4 Отговор

    До коментар #36 от "Мемфис":

    За бойко тиквата ли става дума?Или за цвинокио?
  • 38 Иван

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "Галев Маев":

    А Боко и Мишо Бирата, кога?
    А Боко и селския министър, кога?
    А Боко и Ваньо Танов, за фудболиста(митничар), кога?
    А Боко и 14 софийски парцела, кога?
    И т.н., и т.н., и т.н., кога, кога, кога?
  • 39 робин от Крузо

    16 3 Отговор
    „Браво“ на тези от Атлантически съвет, очевадно с права по-големи от тези на Папата, но ако се информираме ще разберем че: Атлантически съвет на България е неправителствена организация (НПО) на граждани, обединени в подкрепата си за евроатлантическия избор и път на България.
    Та да попитам една много малка част от неправителствените организации в България като: Българска общност за либерална демокрация, Национален младежки форум, Институт по социални дейности и практики, Фондация "Работилница за граждански инициативи", Български център за нестопанско право и.... и... та вие уважаеми какво се моткате, кога ще поемете инициативата, като на тези посочени най-горе, да съдим президента Радев и да го тикнем в затвора!
    Уважаеми господа от прокуратурата, кога най-после ще се самосезирате за това, че се стигна до там разните НПО да провокират и искат досъдебното производство срещу Президента на Република България. Просто отвсякъде се оляхте (има и по-точна дума за това).
    В амбицията си да докажете, че под вола има теле, станахте за смях пред цяла България!
    Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  • 40 Робовладелец

    6 11 Отговор
    Нaй-нoвaтa клeтвa нa ''бългaритe'' c кoрeни oт бившият CCCР - ''Дa ce приcтрacтиш към aрмeнcки caйт, финaнcирaн oт Крeмъл чрeз Пoзитaнo 20 дaнo и cутрин кaтo cтaнeш, първo нeгo дa cи oтвaряш кaкo...!!" Тoвa e кoмуниcтичecки caйт, кoйтo прoпoвядвa кoмунизъм, oргaнизирa кoмуниcтитe в Бългaрия прoтив кaпитaлизмa и пaзaрнaтa икoнoмикa, нo в cъщoтo врeмe ce прeхрaнвa oт кaпитaлизмa, oт пaзaрнaтa икoнoмикa и зaплaтитe ca им кaтo нa дирeктoри нa фaбрики.Нaли знaeтe виe oт caйтa, чe aкo нaпрaвитe кoмунизмa кoйтo иcкaтe /шaнcът ви e нулeв/, зaплaтитe щe ca ви кaтo нa кoмуниcтитe кoитo oргaнизирaтe прoтив влacттa, тoecт никaкви, или нe cтe чaк дo тaм умни??
  • 41 Точен и силен удар

    15 4 Отговор
    нанесе Президентът Радев. Що тиня изригна от блатото.
    Стъписаха се всички, а евроатлантичетата започнаха да мечтаят да намерят под вола теле, но ...уве. Пак изтеглиха късата клечка.
  • 42 Не се търпи вече от бандити и мошенници

    10 1 Отговор
    Карайте по ред на кражби и злоупотреби!Първи по ред и големината на злоупотребите е Тиквун Мисирката,после е Цецо Цвитанката,а преди тях са Иван Костов-Мавъра и Софиянски -конската зурла...Абе всички от Десети ноември до сега са си за бързата процедура и реални присъди!Да повикаме китайците да ни направят една голяма болница и да влизат да се лекуват всички преватизатори,хазартиватори и боклуковатори...
  • 43 Американците идват

    2 0 Отговор
    Спете спокойно деца
  • 44 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "един човек":

    Никои не го пита от коя партия е а дали е спазвал закона Каква опозиция какво Пет лева
  • 45 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Асен":

    Закона е ясен виновен или невиновен краи цветанов да не работяще против герб ама го махнаха трябва морал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове