Отидете към основна версия

4 196 46

Кое е по-опасно: коронавирусът или високата скорост?

  • ецтп-
  • covid-19-
  • пандемия

Точно по време на пандемията от COVID-19 не са малко тези, които привиждат опустелите пътища и улици като място за екстремни експерименти

Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Европейският център за транспортни политики излезе с позиция по отношение на тежките ПТП, свързани с превишена скорост в условията на извънредно положение. Поводът е трагичния пътен инцидент, в който загина журналисът и ТВ водещ Милен Цветков.

Ето какво пишат от ЕЦТП:

И двете може да са смъртоносни, и от двете трябва да се боим, и заради двете трябва да спазваме правилата! Оказва се обаче, че точно по време на пандемията от COVID-19 не са малко тези, които привиждат опустелите пътища и улици като място за екстремни експерименти. България, където извънредното положение е в сила от 13 март, и много страни от Европа и света не правят изключение.

* 19 април 2020 г., София: Дрогиран 22-годишен връхлетя с превишена скорост с мощния си джип чакащ на червен светофар автомобил и уби водача му - известния журналист Милен Цветков. Според първоначалната информация скоростта е била 80 км. в час.

* 10 април 2020 г., Долни Дъбник: 33-годишен с "Фолксваген Голф 3" самокатастрофира с превишена скорост в паркиран автомобил. Пробата за алкохол е положителна.

* 10 април 2020 г., село Опанец: 20-годишен губи контрол над автомобила си "Ауди" заради превишена скорост, забива се в бетонен стълб. Водачът е с опасност за живота, двамата му спътници са ранени.

* 10 април 2020 г.: Част от варненския квартал "Чайка" се буди посред нощ от силен удар. На прав и сух участък водач на лек автомобил е загубил контрол, завъртял се е и се е забил в спирката. Според разследващите причината е превишена скорост и употреба на алкохол.

* 16 април 2020 г.: От пресцентъра на ОД на МВР съобщават, че камери на пловдивската пътна полиция са заснели BMW, което е прелетяло с 210 км. в час по автомагистрала "Тракия".

* 336 случая на превишена скорост са отчетени за периода 23 - 29 март в Сливен и областта. През следващата седмица - от 30 март нарушенията на скоростта в региона вече са 486, като има и рекорд - при ограничение от 70 км. в час водач преминава със 175 км. в час.

* 12 април 2020 г., Рабиен (Полша): Водач на лек автомобил "Сузуки" връхлита с огромна скорост малко кръгово кръстовище и буквално излита, след което се приземява върху селскостопанска постройка на местното гробище. Водачът е в тежко състояние и според полицаите на мястото на инцидента е миришел силно на алкохол.

* В началото на миналата седмица европейският координатор по пътна безопасност Матю Болдуин сподели с тревога информация за зачестяването на инцидентите с превишена скорост по време на ограниченията за придвижване, свързани с пандемията. И даде за пример моторист, засечен да се движи във Великобритания с невероятните 243 км в час. Според психолози по време на пандемията тревожността и самоувереността са еднакво вредни и може да отключат опасно поведение. Без съмнение шофирането с екстремна скорост, когато пътищата и улиците изглеждат свободни, е точно такова. И, както пише Матю Болдуин, в момента едва ли спешните служби в една страна трябва да се занимават точно с това. Заради нелепостта на противопоставянето на коронавируса срещу превишената скорост!

Цитираната статистика е само част от фактическата обстановка, откакто България и светът живеят в условията на пандемия. Затова Европейският център по транспортни политики алармира, че усилията за намаляване броя на тежките пътно-транспортни произшествия заради превишена скорост и употреба на алкохол и наркотични вещества трябва да продължат да са сред приоритетите на компетентните органи и на обществото. Защото е факт, че приетите в началото на 2018 година нови, по-строги наказания за нарушения на пътя не респектират достатъчно. Центърът изказва съболезнования на семейството на Милен Цветков.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове