20 Април, 2020 15:25 4 187 46

Кое е по-опасно: коронавирусът или високата скорост?

  • ецтп-
  • covid-19-
  • пандемия

Точно по време на пандемията от COVID-19 не са малко тези, които привиждат опустелите пътища и улици като място за екстремни експерименти

Кое е по-опасно: коронавирусът или високата скорост? - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Европейският център за транспортни политики излезе с позиция по отношение на тежките ПТП, свързани с превишена скорост в условията на извънредно положение. Поводът е трагичния пътен инцидент, в който загина журналисът и ТВ водещ Милен Цветков.

Ето какво пишат от ЕЦТП:

И двете може да са смъртоносни, и от двете трябва да се боим, и заради двете трябва да спазваме правилата! Оказва се обаче, че точно по време на пандемията от COVID-19 не са малко тези, които привиждат опустелите пътища и улици като място за екстремни експерименти. България, където извънредното положение е в сила от 13 март, и много страни от Европа и света не правят изключение.

* 19 април 2020 г., София: Дрогиран 22-годишен връхлетя с превишена скорост с мощния си джип чакащ на червен светофар автомобил и уби водача му - известния журналист Милен Цветков. Според първоначалната информация скоростта е била 80 км. в час.

* 10 април 2020 г., Долни Дъбник: 33-годишен с "Фолксваген Голф 3" самокатастрофира с превишена скорост в паркиран автомобил. Пробата за алкохол е положителна.

* 10 април 2020 г., село Опанец: 20-годишен губи контрол над автомобила си "Ауди" заради превишена скорост, забива се в бетонен стълб. Водачът е с опасност за живота, двамата му спътници са ранени.

* 10 април 2020 г.: Част от варненския квартал "Чайка" се буди посред нощ от силен удар. На прав и сух участък водач на лек автомобил е загубил контрол, завъртял се е и се е забил в спирката. Според разследващите причината е превишена скорост и употреба на алкохол.

* 16 април 2020 г.: От пресцентъра на ОД на МВР съобщават, че камери на пловдивската пътна полиция са заснели BMW, което е прелетяло с 210 км. в час по автомагистрала "Тракия".

* 336 случая на превишена скорост са отчетени за периода 23 - 29 март в Сливен и областта. През следващата седмица - от 30 март нарушенията на скоростта в региона вече са 486, като има и рекорд - при ограничение от 70 км. в час водач преминава със 175 км. в час.

* 12 април 2020 г., Рабиен (Полша): Водач на лек автомобил "Сузуки" връхлита с огромна скорост малко кръгово кръстовище и буквално излита, след което се приземява върху селскостопанска постройка на местното гробище. Водачът е в тежко състояние и според полицаите на мястото на инцидента е миришел силно на алкохол.

* В началото на миналата седмица европейският координатор по пътна безопасност Матю Болдуин сподели с тревога информация за зачестяването на инцидентите с превишена скорост по време на ограниченията за придвижване, свързани с пандемията. И даде за пример моторист, засечен да се движи във Великобритания с невероятните 243 км в час. Според психолози по време на пандемията тревожността и самоувереността са еднакво вредни и може да отключат опасно поведение. Без съмнение шофирането с екстремна скорост, когато пътищата и улиците изглеждат свободни, е точно такова. И, както пише Матю Болдуин, в момента едва ли спешните служби в една страна трябва да се занимават точно с това. Заради нелепостта на противопоставянето на коронавируса срещу превишената скорост!

Цитираната статистика е само част от фактическата обстановка, откакто България и светът живеят в условията на пандемия. Затова Европейският център по транспортни политики алармира, че усилията за намаляване броя на тежките пътно-транспортни произшествия заради превишена скорост и употреба на алкохол и наркотични вещества трябва да продължат да са сред приоритетите на компетентните органи и на обществото. Защото е факт, че приетите в началото на 2018 година нови, по-строги наказания за нарушения на пътя не респектират достатъчно. Центърът изказва съболезнования на семейството на Милен Цветков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Raider

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Hot news":

    Чий са го го дирили в Сомалия?

    Коментиран от #10

  • 3 COVID1984

    31 1 Отговор
    Опасно е да си се родил в БГ.

    Коментиран от #34, #40

  • 4 Maf1ata BG

    46 0 Отговор
    Беззаконието е по -опасно сега гледайте този маргинал с връзки как ще му пуснат най-леката присъда от 3г.!!! :(

    Коментиран от #19, #41, #46

  • 5 Rorschash

    31 0 Отговор
    Най опасно е да те управляват крадливи неграмотници!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зжцв

    16 0 Отговор
    а имало и други новини освен вируси. обаче трябва някой известен да умре, че да се сетите.
    има и кораб с български моряци нападнат от пирати до Бенин може да напишете и за него
  • 8 Maf1ata BG

    28 0 Отговор
    А Баба Милка и нападението на циганина?! :(
  • 9 Най опасно е да си

    15 0 Отговор
    Много прост.
  • 10 прррц

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Raider":

    кой е бил в сомалия?

    Коментиран от #27

  • 11 Кон спиратор

    12 0 Отговор
    Човека е най-опасен за човека от каквото и да било друго.
  • 12 Ръмпези

    19 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ СМЪРТТА ТЕ ДЕБНЕ ОТ ВСЯКЪДЕ...ВСИЧКИ СА ПРОТИВ ВСЕКИ...ТАКА НАЙ-ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА...ЗА ВСЯКА ГРЕШКА СИ ИМАШ ОПРАВДАНИЕ...КАТО ГЛЕДАМ В ЕДИН МРАВУНЯК КАКВА ОРГАНИЗАЦИЯ ИМА , НАПРАВО ИМ ЗАВИЖДАМ...
  • 13 волен сидеров

    6 2 Отговор
    СВЕТОСЛАВА-ГЛАДЪТ МАМЕ,това е най опасното -забрави за другите неща,не се прави на интересна. отърва се човека поне ,в другият живот ще е учител-спокойно
  • 14 ГСППВЕИ

    19 2 Отговор
    най опасно е най умния от банкя да управлява

    Коментиран от #20, #44

  • 15 Така е

    19 1 Отговор
    Високата скорост убива у нас повече хора от колкото Втората световна. На нас война не ни трябва, само коли и гледай простия акъл!

    Коментиран от #30

  • 16 Гошо

    17 4 Отговор
    Алооо мисираци стига дъвкахте едно и също! Абе що не обърнахте такова внимание на къщи за тъщи, там в барса за една барака, Артекс апартаментите, Пернишкия водопровод за 2 милки на км., цените на горивата, цените на всички стоки и услуги свързани с цената на газта която ужким Бойко договори и то по време на криза и безработица...........?

    Коментиран от #32

  • 17 Смехче

    23 0 Отговор
    СКОРОСТТА АКО Е БИЛА 80КМ/Ч, СУБАРУТО НА МИЛЕН НЯМАШЕ ДА Е ОМАЗАНО ДО СРЕДАТА НА ШАСИТО!

    СКОРОСТТА Е БИЛА МИНИМУМ 120КМ/Ч.

    ПРИ ЧЕЛЕН УДАР С 80 - МОЖЕ ДА СЕ СМАЖЕ ТОЛКОВА, НО В СЛУЧАЯ - НЕ!!!

    ВЕЧЕ ЗАПОЧВАТЕ ДА СМЕКЧАВАТЕ ВИНАТА
  • 18 глоги

    20 1 Отговор
    Кое е по-опасно: коронавирусът или високата скорост? ВИСОКАТА СКРОРОСТ,РАЗБИРА СЕ. Коронавирусът ти криви настроението и дишането,но не може да ти изкриви ламарините на колата,защото той не престъпва правилата за улично движение. Вирусът не взима наркотици и не пие алкохол.
  • 19 Гешев

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Maf1ata BG":

    Хехе, кви 3 години бе! Вие луди ли сте??? Аз лично поемам делото. Ще се окаже, че теста за наркотици е манипулиран, защото малкия по свидетелски показания е преял с кифли с мак. Отделно са го засекли зверски и едва не е умрял
  • 20 ГЕВЕЗЕ

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГСППВЕИ":

    Oще по опасно е недай си Боже, да дойде време да те управлява по диктаторски едно малко беловласо фюрерче и хулиганче...
  • 21 По опасно от чалгата нема

    8 0 Отговор
    Особенно комбинирано с дрогата😂😂😂😂😂
  • 22 Behemoth

    16 0 Отговор
    Вирусът ГЕРБ е най опасен!
  • 23 майор Петров ИПБ

    4 2 Отговор
    Института за пътна безопасност мрази Милен Цветков. Целият оперативен състав на института сме се събрали, поканили сме стриптизьор, пиеме и се дрогираме от сутринта. Господ да изсипе благодатта си над кочината! Момчето на пилона се възбуди, отивам да му го лапна, преди Богдан Милчев да ме е изпреварил.
  • 24 Елементарно

    6 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ СЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ-ИСКАМ ДА КАРАМ 20 ГОДИЩНО БМВ ОТ ГОРУБЛЯНЕ НА 500 ХИЛ КМ. ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ВКАРВАНЕТО НА КОШНИЦИ ОТ ЧУЖБИНА. ХОРАТА ТАМ ГО ИЗХВЪРЛЯТ, А КВАРТАЛНИЯ БЕК ТУК Я КОПУВА И МИСЛИБ, ЧЕ Е ОЩЕ АВТОМОБИЛ
  • 25 Иво

    8 0 Отговор
    Дай на бай Ганьо малко власт, пари и скъпи коли и гледай какво става!

    Качва се Ганьо на скъпа кола, и си мисли че кара самолет?
  • 26 ОТГОВОР !

    4 0 Отговор
    Абсурдистанската комплексарщина ❗
  • 27 Random

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "прррц":

    Объркал е новината, има една друга за пирати дето са нападнали нашенци
  • 28 Random

    3 0 Отговор
    Ако се трепят сами себе си няма проблем. Както сами сте написали - опустели пътища. Вече оня дето вчера е бил на наркотици и се е силил в градски условия е друго нещо
  • 29 Lalo Salamanca

    6 3 Отговор
    Определено короната. От висока скорост мога да се предпазя като си взема огромен пикап Ford F-350 Dually и им пожелавам успех да ме утрепят с това. Но от короната спасение няма. Caмoлeт LZB319 нa Bulgаriа Аir в мoмeнтa лeти oт Фрaнкфурт дo Coфия, и щe приcтигнe в Coфия в 5:09 PM. Cъщo днec в 10:55 PM във Вaрнa щe кaцнe caмoлeт нa Wizz Аir oт Ливърпул, a утрe в 2:55 АM, тoecт днec рaнo cутрин, във Вaрнa щe кaцнe caмoлeт нa Wizz Аir oт Лoндoн, Lutоn Аirpоrt. Утре също се чакат кацащи полети във Варна от Хамбург в 1:15 PM, и от огнище Лондон, Luton в 6:00 PM. На 22-ри вдругиден се чака самолет от Кьолн и от Лондон, отново Лутън. И това е само летището във Варна. Добавете летище Бургас и летище София. Кoмeнтaритe ocтaвaм нa вac.

    Коментиран от #43

  • 30 Росен

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Така е":

    На много хора парите,. известността, властта не им понася. И ето го резултата.
    Пълно.е с комплексари , с фалшиво самочувствие
  • 31 ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Е най-опасна...
  • 32 Боги

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гошо":

    Трябва да се върне Бог Цецо и да оглави СДС, тогава мисирките с магическа пръчка ще се превърнат в четвърто и пето поколение софиянки, като тези, които се продават в подлеза на метростанция "К. Величков", ако си с автомобил, на разклона за Централния, сещаш се.
  • 33 Това е лицето на наглостта!!!

    9 0 Отговор
    Това абсолютно безмислено убийство е можело да се предотврати ако майката на този развратен от охолство и бездействие "икиджия го беше възпитавала и контролирала!!! Да, дете и е, но в семейството им дали някога се е говорили, че има обикновени хора живеещи трудно, получавайки ограничени средства, които заслужават уважение? Или за тях като много богати тези хора не съществуват или ако съществуват, те са много незначителни за тях??? Обичал технопартита,ОК, нищо лошо. Обичал да пътува, нормално. Но задавал ли си е въпроса как това семейство придобива тези пари или е живеел с мисълта, че това им се полага по презумпция. Мама го обичала, колко мили са на снимките, а как изглежда това леке? Представям си атаките от тумби адвокати и силни на деня са оневиняват тази гнилоч. Как е задействана една машина от приятели по интереси, които търсят връзки с прокурори и съдии, които предлагат тлъсти пачки за да оневиняват. Изтрили си профилите във Фейсбук майка му и сестра му???? Срам а, неудобство, страх, че може да има близки на Милен които ще чакат да набарат това фекалче и му резнат топките. Нека трепери родата на идеотчето, задлужават си го!!!
  • 34 Plamen

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "COVID1984":

    В сирия няма такава опасност за живота от колкото в бг само от простотията на българите измекяри
  • 35 кълнем се в името и за благото на народа

    3 0 Отговор
    Баш най-опасното сте го пропущили , ама ората тук са умни и ще ме разберат и без да го посочвам излишно.
  • 36 Next

    3 0 Отговор
    Освен по горе написаното , "фактор пътища" играе не малка роля за пътните произшествия. Но като цяло немърливост и некомпетентност от страна на властимащите лумпени, които получават тлъсти заплати и не правят нищо.
  • 37 ОТГОВОР !

    1 0 Отговор
    Абсурдистанската комплексарщина ❗
  • 38 Много ядосан

    6 2 Отговор
    За 30 години у нас ценностната система рязко се промени. Вече библиотеките не са ценност, прочетените книги, културата и еъзпитанието. На пиедестал се издъхна богатството, без значение как е придобито. Голям джип, много пари, нагло поведение, ако има охрана още по-добре и женската част се хвърля като тигрици на плячка. Ако има големи цуци, супер, устата с ботокс да заприлича на кокошо ду&пе, защо трябва да се учи или разширява културата. По пътищата големите Жипове газят, бегай, идваме!!!! Разликата между богати и бедни седна огромна. Богаташите не са богати от бизнес започнал от нулата. Врътки с Европейски пари колкото искаш, неплсщане нс ДДС което е милиярди, точене на всичко възможно и виж ни, ние с честен бизнес и денонощен труд станахме богати. Помните ли Марешки, който със стара Лада и ремарке тръгвал по селата да разнася лекарства и така забогатял??????? Приказки от 1001 нощ. Така е и с това семейство на убиеца. Гребенче, далавери, много пати, връзки с Царя и подобия, неимоверно богато и бързо самозабравили се!!! За тях тези които не са богато да плебс, нищожества, досадни хлебарки но необходими за да им работят. Това е произвело този наркоман убиец, който сега мисли в ареста, дали съм виновен и защо стана така! Дава ли си сметка какви щети е нанесъл на семейство на Милен, едва ли!!! Сега е важното да не е в ареста, мсма да го измъкне, а после да възира за да не бъде съден! Е, мама ще плаща когато трябва и на когото трябва.
  • 39 SDS

    5 0 Отговор
    Ако има истинска пътна полиция в СОФИЯ с адекватни мерки към ВСЯКО ,ама всяко нарушение ще има отделни случки на отгледани идиоти.В провинцията софийските коли са винаги в нарушения.Демонстративно ебават ЗДП.
  • 40 даа

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "COVID1984":

    Навсякъде хората са еднакви и с голямо его, време е всеки автомобил да е с максимална скорост по карта. Това е сравнително лесно и не толкова скъпо, всеки съвременен автомобил го може с добавка (цпу-карта).

    Коментиран от #42

  • 41 Условно

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Maf1ata BG":

    Най- много
  • 42 Й.А.

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "даа":

    Цпу карта, но малко усъвършенствана. Купуваш компютър, който се вгражда в колата, следен онлайн от центъра, който съобразява скорост, трасе, знаци, препятствия и д-р., елиминирайки субекта. Малка ни е фантазията как точно ще тръгне кола с "шофьор", който мирише на нещо забранено. Същият ще е подвластен на Центъра, опериращ с платформата. 5G. Концепция има, малко търпение и доста труд за внедряване!!
  • 43 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Lalo Salamanca":

    Недей тъй, за пикапите има камиони.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 дявола

    2 0 Отговор
    Благодарение на тези наша немърливост и безнаказаност се самоунищожаваме бавно и сигурно.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ВИРУСА ТОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ ЖЕРТВИ И ЩЕ СИ ЗАМИНЕ НО ДРУГИТЕ ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ВИРУСИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 46 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Maf1ata BG":

    Докато се точи делото и разследването съдията ще го пусне да си ходи в Берлин и повече няма да го видим. Бог да прости Милен Цветков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове