Наредба на земеделското министерство е напът да ограничи количеството вода в млечните продукти до 60%. Тези, които имат повече, ще се наричат имитиращи продукти, защото нямат хранителните качества на останалите сирена. Асоциацията на млекопреработвателите е “за” въвеждането на ограничението, но независими млекопреработватели се възпротивиха остро.
По български държавен стандарт горната граница на съдържанието на вода в млечните продукти е 54%.
„Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60% вода. Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти. Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители”.
„Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое – не. 60% е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
„Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС. То не е вредно. Манипулация е твърдението, че в него се слага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат да прокарат, ще отворят дупка в пазара”, поясни млекопреработвателят Галин Груден.