Отидете към основна версия

1 691 22

Вълчев: Увеличихме финансирането за малките училища

  • красимир вълчев-
  • училища

През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград

Снимка: БГНЕС

През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на което учителите в тях бяха подкрепени и беше създадена модерна образователна среда, която мотивира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават допълнителни средства. Това заяви министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев, който посети училища в четири общини от област Благоевград – Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

По думите му все повече ще трябва да се инвестира в създаването на модерна и приобщаваща среда, в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. По време на срещите учителите благодариха за увеличението на заплатите им и за средствата, отпуснати по проекти и национални програми. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград.

В СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, което е иновативно, министър Вълчев се запозна с проекта за изграждане на STEM център, насочен към учениците от 7-ми клас в профили „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“. Там се обучават 325 ученици в 17 паралелки и се работи по проекти, свързани с технологии и природни науки, както и с развиване на креативното мислене. Кабинетите, за които училището защити проект за 300 000 лева, вече са готови и до дни се очаква да пристигне закупеното оборудване.

Министърът в оставка посети и защитеното училище „Васил Левски“ в село Осина, за което от МОН бяха отпуснати 58 000 лева. С тях е санирана сградата за началното училище – поправен е покривът, изградено е отопление и са създадени модерни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев разговаря за обучението в присъствена и електронна среда. В Обединеното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Плетена е въведено профилирано обучение по „Природни науки“ и „Математика“. Учениците след 7. клас в СУ „Христо Ботев“ – село Вълкосел се обучават в „Природни науки“, „Хуманитарни науки“ и „Математика“. В селото учат 340 ученици, много от които продължават образованието си и често избират лекарската професия.

В Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев министър Вълчев се запозна с иновациите, които прилагат педагозите. Училището ще изгражда нов корпус за близо 1 млн. лева по програмата за изграждане и разширяване на детски градини и училища.

В Неврокопската професионална гимназия в града учениците демонстрираха как програмират, благодарение на новите учебни програми, разработени от МОН съвместно с бизнеса. Според учителите те са изцяло с практическа насоченост и са полезни за обучението по електроника, мехатроника и програмиране. От години училището се реновира и обновява със средства на МОН.

Министърът се запозна с обучението в профил „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Гърмен, където учат 290 ученици. Със средства от МОН в сградата е изградена нова отоплителна инсталация. Училището разполага с добра база, а медиатор помага на учителите за децата от уязвими групи, за да посещават редовно занятията. Община Гърмен е взела решение от септември да бъдат обхванати и 4-годишните деца в задължително предучилищно образование.

В СУ „Йордан Йовков“ в село Рибново 482 ученици изучават софтуерни и хардуерни науки, математика, природни, хуманитарни и икономически науки. Със средства от МОН е реновирана сградата и е възстановена дейността на училището в близкото село Осиково. Децата в него се обучават в модерни кабинети, като в сградата е настанена и детската градина.

Министър Вълчев се срещна и с учители в селата Годешево и Слащен, както с педагози от Трето училище в Гоце Делчев. Всички учители изразиха мнение, че възстановяването на присъственото обучение е необходимо и полезно за децата и се надяват следваща учебна година да протече нормално.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове