Отидете към основна версия

5 193 51

Американско издание: Повече българи се връщат в Родината, отколкото я напускат

  • българи-
  • мигранти-
  • завръщане-
  • wall street journal

В статията се казва, че след десетилетия на масова миграция от страни от бившия Източен блок към по-доходоносни възможности на Запад, движението на хора показва признаци на обръщане на посоката

В България миграцията вече е с обратен знак и за първи път от десетилетия тя е положителна. През 2020 година в страната са се завърнали повече българи от чужбина, отколкото са заминали да живеят зад граница. Очакванията са тази положителна нетна миграция да се потвърди и в цифрите за 2021 г. Броят на завърналите се в България е с 30 000 души повече от този на напусналите през 2020 година, като голямото мнозинство от тях са български граждани, пише Wall Street Journal в материал за България, озаглавен „Пандемията от COVID-19 дава нова надежда на една от най-бързо топящите се държави в света“.

В статията се казва, че след десетилетия на масова миграция от страни от бившия Източен блок към по-доходоносни възможности на Запад, движението на хора показва признаци на обръщане на посоката. Авторът на статията дава пример с Естония, Полша и Литва, където нетната миграция през последните години също е положителна. „Но никъде преобръщането на тенденцията не е по-рязко, отколкото в България пише WSJ.

Изданието припомня, че преди пандемията България се очакваше да бъде на второ място сред най-бързо топящите се страни в света след Литва по прогнози на ООН. Хората, живеещи в България, намаляха от близо 9 млн. души в края на 80-те години на миналия век до около 7 млн. днес, допълва вестникът.

„Вълната от хора, които напускат Централна и Източна Европа и се насочват на запад, секна“,

Това твърди Огнян Георгиев от Европейския съвет за външна политика пред изданието. Преди няколко месеца той проведе изследване, което установи, че десетки хиляди българи, живеещи в чужбина от дълго време, са се завърнали в Родината по време на пандемията.

„Бих казал, че това е значителен процент от тях“, каза още Георгиев. „Това наистина е тласък за икономиката, не само за България, но и за страни като Румъния и Полша. Има осъзнаване, че човек може да има добро качество на живот и в Източна Европа“, допълва той.

Един от онези, които напускат Родината с еднопосочен билет, е Нико Алексиев. За него WSJ разказва, че през 2011 г. заминал за Франция и не очаквал, че някога отново ще живее в България. Но след началото на пандемията бил съкратен и подобно на десетки хиляди други чуждестранни служители в Европа и по света се върнал в Родината през юни 2020 г. Сега, след повече от година в България, той има работа в София и няма намерение да се връща в чужбина.

Макар че печели почти наполовина по-малко спрямо доходите си като служител на летището в Ница, Франция, той казва, че парите в България му стигат за много повече неща. Живее в центъра на София до добре поддържан зелен парк. Излиза на ресторанти по-често, отколкото можел да си позволи във Франция, и все пак успява да пести, разказва WSJ. И макар Нико да е изненадан от стандарта на живот и възможностите в българската столица, данните показват, че като цяло в България качеството на живот изостава спрямо това в повечето страни в Европа. „Тя е най-бедната страна членка на ЕС, а недоверието в държавните институции е огромно. Под 30% от гражданите са ваксинирани срещу COVID-19, най-ниският процент в блока. Изследване на Трансперънси интернешънъл установи, че една пета от местните жители са признали, че са платили подкуп, за да получат достъп до здравни грижи през миналата година, вторият по големина дял в ЕС след съседна Румъния“, обобщава вестникът.

За първи път от десетилетие има положителна нетна миграция

В статията се припомнят и протестите срещу корупцията през 2020 година, както и идването на власт на служебното правителство и серията от предсрочни парламентарни избори. Пред изданието говори и друг българин, който се е върнал в България заради пандемията, но отново е отишъл да търси препитание в чужбина.

Ивайло Иванов, който работил в чужбина като сладкар на круизни кораби, се върнал във Враца, след като круизната индустрия остана блокирана през пролетта на 2020 г. Намерил си работа като куриер, но заплатата му била под една четвърт от това, което заработвал на корабите. Започнал да трупа дългове.

През март отново напуснал страната и сега работи в хотел в Германия. Казва, че искал да остане в България, където двамата със съпругата му имат жилище и може да прекарва време с двамата си сина, но от икономическа гледна точка нямал друг избор.

Заплатите в България са катастрофални

Собствениците на всички успешни бизнеси третират хората като роби, отбелязва Иванов. През последно време Западна Европа се нуждае отчаяно от служители от Изтока, тъй като най-големите икономики на Стария континент изпитват недостиг на работници. Германия има над един милион свободни работни места след рязък спад на нетната имиграция и властите твърдят, че искат да привличат около 400 хил. квалифицирани служители от чужбина всяка година. Белгия, Нидерландия, Австрия и Великобритания отбелязаха рекорд на свободните работни места тази година. В Литва, една от малкото източноевропейски страни, които публикуват месечна статистика за миграцията, броят на емигрантите е започнал да нараства през август. Но появата на варианта Омикрон засега блокира пътуванията в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове