Last news in Fakti

6 Януари, 2022 08:08 5 186 51

Американско издание: Повече българи се връщат в Родината, отколкото я напускат

  • българи-
  • мигранти-
  • завръщане-
  • wall street journal

В статията се казва, че след десетилетия на масова миграция от страни от бившия Източен блок към по-доходоносни възможности на Запад, движението на хора показва признаци на обръщане на посоката

Американско издание: Повече българи се връщат в Родината, отколкото я напускат - 1

В България миграцията вече е с обратен знак и за първи път от десетилетия тя е положителна. През 2020 година в страната са се завърнали повече българи от чужбина, отколкото са заминали да живеят зад граница. Очакванията са тази положителна нетна миграция да се потвърди и в цифрите за 2021 г. Броят на завърналите се в България е с 30 000 души повече от този на напусналите през 2020 година, като голямото мнозинство от тях са български граждани, пише Wall Street Journal в материал за България, озаглавен „Пандемията от COVID-19 дава нова надежда на една от най-бързо топящите се държави в света“.

В статията се казва, че след десетилетия на масова миграция от страни от бившия Източен блок към по-доходоносни възможности на Запад, движението на хора показва признаци на обръщане на посоката. Авторът на статията дава пример с Естония, Полша и Литва, където нетната миграция през последните години също е положителна. „Но никъде преобръщането на тенденцията не е по-рязко, отколкото в България пише WSJ.

Изданието припомня, че преди пандемията България се очакваше да бъде на второ място сред най-бързо топящите се страни в света след Литва по прогнози на ООН. Хората, живеещи в България, намаляха от близо 9 млн. души в края на 80-те години на миналия век до около 7 млн. днес, допълва вестникът.

„Вълната от хора, които напускат Централна и Източна Европа и се насочват на запад, секна“,

Това твърди Огнян Георгиев от Европейския съвет за външна политика пред изданието. Преди няколко месеца той проведе изследване, което установи, че десетки хиляди българи, живеещи в чужбина от дълго време, са се завърнали в Родината по време на пандемията.

„Бих казал, че това е значителен процент от тях“, каза още Георгиев. „Това наистина е тласък за икономиката, не само за България, но и за страни като Румъния и Полша. Има осъзнаване, че човек може да има добро качество на живот и в Източна Европа“, допълва той.

Един от онези, които напускат Родината с еднопосочен билет, е Нико Алексиев. За него WSJ разказва, че през 2011 г. заминал за Франция и не очаквал, че някога отново ще живее в България. Но след началото на пандемията бил съкратен и подобно на десетки хиляди други чуждестранни служители в Европа и по света се върнал в Родината през юни 2020 г. Сега, след повече от година в България, той има работа в София и няма намерение да се връща в чужбина.

Макар че печели почти наполовина по-малко спрямо доходите си като служител на летището в Ница, Франция, той казва, че парите в България му стигат за много повече неща. Живее в центъра на София до добре поддържан зелен парк. Излиза на ресторанти по-често, отколкото можел да си позволи във Франция, и все пак успява да пести, разказва WSJ. И макар Нико да е изненадан от стандарта на живот и възможностите в българската столица, данните показват, че като цяло в България качеството на живот изостава спрямо това в повечето страни в Европа. „Тя е най-бедната страна членка на ЕС, а недоверието в държавните институции е огромно. Под 30% от гражданите са ваксинирани срещу COVID-19, най-ниският процент в блока. Изследване на Трансперънси интернешънъл установи, че една пета от местните жители са признали, че са платили подкуп, за да получат достъп до здравни грижи през миналата година, вторият по големина дял в ЕС след съседна Румъния“, обобщава вестникът.

За първи път от десетилетие има положителна нетна миграция

В статията се припомнят и протестите срещу корупцията през 2020 година, както и идването на власт на служебното правителство и серията от предсрочни парламентарни избори. Пред изданието говори и друг българин, който се е върнал в България заради пандемията, но отново е отишъл да търси препитание в чужбина.

Ивайло Иванов, който работил в чужбина като сладкар на круизни кораби, се върнал във Враца, след като круизната индустрия остана блокирана през пролетта на 2020 г. Намерил си работа като куриер, но заплатата му била под една четвърт от това, което заработвал на корабите. Започнал да трупа дългове.

През март отново напуснал страната и сега работи в хотел в Германия. Казва, че искал да остане в България, където двамата със съпругата му имат жилище и може да прекарва време с двамата си сина, но от икономическа гледна точка нямал друг избор.

Заплатите в България са катастрофални

Собствениците на всички успешни бизнеси третират хората като роби, отбелязва Иванов. През последно време Западна Европа се нуждае отчаяно от служители от Изтока, тъй като най-големите икономики на Стария континент изпитват недостиг на работници. Германия има над един милион свободни работни места след рязък спад на нетната имиграция и властите твърдят, че искат да привличат около 400 хил. квалифицирани служители от чужбина всяка година. Белгия, Нидерландия, Австрия и Великобритания отбелязаха рекорд на свободните работни места тази година. В Литва, една от малкото източноевропейски страни, които публикуват месечна статистика за миграцията, броят на емигрантите е започнал да нараства през август. Но появата на варианта Омикрон засега блокира пътуванията в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    100 21 Отговор
    Браво за статията, смях се до насита - голяма лъжа!!!

    Коментиран от #5, #30

  • 2 секурити

    102 15 Отговор
    Връщат се тези които и в БГ не стават за нищо, отрязаха им помощите и се връщат!
  • 3 Последния Софиянец

    86 11 Отговор
    При този медицински фашизъм в Европа даже германци бягат в България.Гордея се че благодарение на протеста живеем в най свободната страна в Европа.

    Коментиран от #12, #39, #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поздрав от Харвард

    67 18 Отговор

    До коментар #1 от "тикви":

    То ако са като Кирчо и Кокорчо,по добре да си стоят в чужбина!
  • 6 гадно

    62 19 Отговор
    Глупости имам роднини все млади хора уредили живота си по света и никой не мисли да си идва.

    Коментиран от #26

  • 7 Тттт

    31 14 Отговор
    Роб до гроб - мотото на българина
  • 8 Просто Кики

    21 4 Отговор
    Аз ще обърна тенденцията!
  • 9 Мария Атанасова Дежурния маниполатор

    44 10 Отговор
    Писало в някой вестник!!! Лъжа и измама!! Емиграцията продължава, нацията се Топи!! Маниполираш!!!
  • 10 Уса

    38 8 Отговор
    Вярно е,връщаме се да си върнем родината,но кой ще им работи на фашистите не се знае.Кирчо и кокорчо да хващат към Канада да вземат и барселонския тиквоч
  • 11 ПиПи

    28 6 Отговор
    Не вярвам на "Уолстрийт джърнъл".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ристю

    37 12 Отговор
    Терминал-2 е пълен с емигранти,които си тръгват от България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Зззз

    21 22 Отговор
    Сигурно им е омръзнало на необразованите да мият г......,да работят в кланници ,да чистят и въобще да работят най мръсната работа,живеейки в скотски условия
  • 16 Стрелата

    11 12 Отговор
    Тия от качат тотално кво да работят за 2.50 Евро на час ХА ха ха айй чаал.
  • 17 А то

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "Все":

    българите само лекари и инженери са емигрирали, особено училите последните 2 десетилетия само Айнщайновци са напуснали България.
  • 18 Красимир Петров

    41 4 Отговор
    Има нещо вярно.Аз и моето семейство сме едни от завърналите се от САЩ.Познавам още няколко семейства които също се прибраха.След 20 годишна имиграция тази година се прибира и моят брат със семейството си.

    Коментиран от #24, #33

  • 19 Гост

    28 10 Отговор
    Толкова некомпетентно изследване и съответно изводи към него скоро не бях чел. Да не коментирам, че пък и на всичко отгоре се тиражира в медиите. Първо, 2020-та година, годината на "пандемията", в която имаше масово затваряне на бизнес, какво очаквате? Хората да стоят в чужбина, без работа, без доходи, да плащат наем? Естествено, че ще се прибере в България, където с получаваните помощи от съответната западна държава, ще живее значително по-добре. Т.е. не е направено изследване връщащите се, дали са за постоянно или временно, не е направено изследване в коя сфера на икономиката работят, не е направено изследване възрастовата им група, образованието, етноса... Нищо! Хайде да подхождане по-професионално преди да ни пробутвате такава плоска статия, а?!

    Коментиран от #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гастарбайтерите

    17 1 Отговор
    се завръщат от гурбет !
  • 22 1:1

    28 0 Отговор
    Основният аргумент на повечето завръщащи се е" Тук поне не плащам наем. При това огромен." С две думи-заради мерките в "онези" страни и трудовата заетост е спаднала, а нашите работят на места с особен статут. Няма работа.
  • 23 Да връщат се

    18 16 Отговор
    два пъти в годината, на НГ през зимата и на море лятото. Лъжииии....
  • 24 Дссдса

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "Красимир Петров":

    По какви причини ако мога да попитам?

    Коментиран от #31

  • 25 за хора

    21 9 Отговор
    които са се интегрирали , знаят местния език и са на постоянен трудов договор към фирма чийто собственик не е българин,сърбин,турчин а някой местен не виждам причина да се връща в България . При положение , че дори и без работа социалната помощ е 900 евро с цени 30 % по високи от тези в България.

    Коментиран от #28

  • 26 Сивата чапла

    24 9 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Митове и легенди, ..... уредили си живота. Какво означава това? заем за два квадрата, но затова пък 30 години, заеми за коли, заеми за компютри даже, айде, стига с тоя "уреден" живот оттатък! Видяхме го. .............................. Лошото е, че го наложиха и на нас! Нямаме своя банка, забравихме простата лихва, сега ще имаме апартаменти на цената на швейцарските. ......... Безизходицата е навсякъде.
  • 27 Нашия

    8 5 Отговор
    Много добър шпионаж окаде накаде Америка ще знае колко народ има в България и извън България за народа на Русия знае ли нещо я напишете
  • 28 Сивата чапла

    23 4 Отговор

    До коментар #25 от "за хора":

    Местен собственик! Няма що! Мечта! Животът е кратък, затова като си се хванал за сламката и я държиш. Иначе скучния живот в Германия, Нидерландия и изобщо, голяма скука е навън. Сноби, с изгладени мозъци, че и ти ставаш като тях в един момент.

    Коментиран от #38

  • 29 Сивата чапла

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    И с какво те дразни, дори да не е вярна? Че има хора които предпочитат за са си у дома? ........................... А пандемията е само повод за тоя хаос. Така или иначе огромния финансов колапс предстои.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сивата чапла

    19 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дссдса":

    Причини? Всеки който може да си го позоволи го прави.
  • 32 незнайко

    12 4 Отговор
    ( като голямото мнозинство от тях са български граждани,) Те и турците и циганите са БЪЛГАРСКИ граждани ! Какво е това определение ?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Абе връща ли се😂😂😂

    13 10 Отговор
    Я махнете визите само за 1 година ама го обявете официално че кои емигрирал емигрирал след година нема да може и глейте що става😂😂😂и аз заминавам пък кво ще да става предпочитам да умра с пари в ръка отколкото озлобен от мизерията в родината беге
  • 35 Айде бе амерокснско издание

    6 5 Отговор
    Дето не знаят Бг къде е мна картата видяха това тц тц тц я се скрийте
  • 36 Живота е пари сичко е пари

    9 5 Отговор
    А парите дават сигурност и спокойствие...разковничето е в количеството им...парите не са за всеки те са за силните хора и хората с мозък ...за таню и консуматорите тва е нещо страшно опасно 😂😂😂😂
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ко каза ко

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Сивата чапла":

    Така е !!! В България е къде - къде по интересно ....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Секна друг път

    1 5 Отговор
    Чакам само да звъннат и терминал 2
  • 41 Haar 85540

    6 4 Отговор
    Не знам колко са се завърнали, но рода се върна от Германия преди 2-3 седмици и като видяха за какво става реч в България вече обмислят да се връщат обратно в Германия. По-хубаво място от дома няма, но и пари трябват, патриотизма не пълни стомаха. За подаяния да се работи не е на хубаво. Даже и аз обмислях варианта да се прибираме, ама като сметка вноски по кредита, кола, режийни и нещо не ми излиза сметката, та затова за сега си натискам парцалите в Мюнхен
  • 42 сноу

    4 5 Отговор
    Огняне,Огняне-е..тия работи няма как да ги видиш от топлото офисче..Връщат се най-вече опушените и то за малко ,колкото да вземат и оттук помощите..Че то целия квартал от "трите гълъба"има единственната грижа да мине през Франция,хам помощите ,че трите чаавета са вече французи ,другите две германистанчета и още две холандчета..Два три пъти се връщат в БГ ,лапнат парсата и тук и викат да живей либерастията...Българите да бачкат да им дойде акъла в главата..
  • 43 Лудогорец 9

    8 0 Отговор
    Има нещо вярно,че се завръщат много защото познавам много хора които се върнаха и тепърва ще се връщат аз и моята жена обмисляме до две години макс да се завърнем след повече от 12 години така знам и други познати и те мислят така,че близките години може и да е точно така има обратен завой!
  • 44 Смех

    1 4 Отговор
    Колегата като е бил по пасажерски кораби да не би да е живял целогодишно на тия кораби,ха,ха...максимум 10 месеца по съвременните изисквания може да бъде на кораба,после обратно във Враца на почивка....
  • 45 Ужас

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не бъркай свободата със свободия и глупост.
  • 46 Биби Кинг

    1 4 Отговор
    Враштат се шо немат медецински застраховки и ако фанат кови омират ка моруци деа,затова!
  • 47 За протокола

    6 5 Отговор
    Има и емигранти-рецидивисти :)
    Който е свикнал на уреден живот в правова държава не може да се примири с липсата на правосъдие, калпавата полиция, корумпираните МВР, съд и прокуратура, ужаса по пътищата, където може да те пребият за одраскан калник или че не си направил път на "баровец" с Ауди, Мерцедес или БМВ, бандитите от всякакъв калибър, мърсотията, грозотията, "майсторите" и прекомерната бюрокрация.
  • 48 Ежко Бежко

    1 5 Отговор
    И ние с жената се прибрахме уж да си караме старините тука, ама май ще се махаме скоро. Тук нито здравеопазване, нито свястна храна, пък със сертификатите съвсем се изложиха. Далеч от Европа, САЩ и Австралия е спасението.

    Коментиран от #50

  • 49 Йо Несбьо

    3 4 Отговор
    Аз съм се връщал, при това 2 пъти и все уж беше за постоянно. Ами, по-високото заплащане в чужбина веднага натежава, а и в България постъпват така, както чужденците спрямо теб. Чувството е като за чужденец в България. Има някакъв смисъл, ако ще имаш собствен бизнес или можеш да откриеш добре платена работа. Да развиваш някаква кариера, например мениджърска позиция, с което да очакваш по-високи доходи в бъдеще, респект, реализация. То нито парите пари, нито работата работа.
  • 50 Йо Несбьо

    2 5 Отговор

    До коментар #48 от "Ежко Бежко":

    Замислям се за Канада. Не за постоянно, а за 5 месеца в годината. Доходите са хубави, животът не е лош.
  • 51 От чужбина

    3 0 Отговор
    Каквото и да си фантазирате, бг-то е най-изостаналата държава в Европа. Така, че петдесет в бг-то не важи пред терца в чужбина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове