Отидете към основна версия

1 133 37

Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС

  • димитър стоянов-
  • ес-
  • нато

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности

Снимка: БГНЕС

България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС. Осъзнаваме необходимостта от инструмент за съвместно придобиване и обществени поръчки. Това ще позволи по-ефективни разходи за отбрана, ще подобри европейските отбранителни способности и ще увеличи оперативната съвместимост. Това заяви министър Димитър Стоянов по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз в Прага, предаде Дарик.

Как да се преодолеят дефицитите на инвестициите в отбраната на ЕС и глобалните последици за сигурността, вследствие на войната на Русия в Украйна, бяха във фокуса на работните сесии на министрите на отбраната. В неформалната среща участваха заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник генерален секретар на НАТО Йорг Зее.

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности. Задачата на вече създадената работна група за съвместни обществени поръчки в отбраната е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни способности.

„Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не само като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Комисията ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите-членки и равни условия за малките и средните предприятия“, заяви министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, министърът на отбраната подчерта, че сме съгласни със спешната необходимост от замяната им и очакваме Комисията да предложи работещо решение, като отчита необходимите значителни ресурси.

„Докато подкрепяме Украйна по най-добрия възможен начин, усилията ни трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб. Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, категоричен бе министър Стоянов.

„България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС „Алтеа“, както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона“, допълни министърът.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове