Last news in Fakti

30 Август, 2022 18:30 1 126 37

Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС

  • димитър стоянов-
  • ес-
  • нато

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности

Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС. Осъзнаваме необходимостта от инструмент за съвместно придобиване и обществени поръчки. Това ще позволи по-ефективни разходи за отбрана, ще подобри европейските отбранителни способности и ще увеличи оперативната съвместимост. Това заяви министър Димитър Стоянов по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз в Прага, предаде Дарик.

Как да се преодолеят дефицитите на инвестициите в отбраната на ЕС и глобалните последици за сигурността, вследствие на войната на Русия в Украйна, бяха във фокуса на работните сесии на министрите на отбраната. В неформалната среща участваха заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник генерален секретар на НАТО Йорг Зее.

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности. Задачата на вече създадената работна група за съвместни обществени поръчки в отбраната е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни способности.

„Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не само като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Комисията ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите-членки и равни условия за малките и средните предприятия“, заяви министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, министърът на отбраната подчерта, че сме съгласни със спешната необходимост от замяната им и очакваме Комисията да предложи работещо решение, като отчита необходимите значителни ресурси.

„Докато подкрепяме Украйна по най-добрия възможен начин, усилията ни трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб. Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, категоричен бе министър Стоянов.

„България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС „Алтеа“, както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона“, допълни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вземаме пари от Запада

    8 15 Отговор
    и ги даваме на Русия за ремонт на таралясници ! Гениално !

    Коментиран от #6

  • 3 Айде

    9 15 Отговор
    Руските троянски коне който умишлено съсипаха армията последните 30 години се сетила че била недофинансирана.
  • 4 Министера

    8 15 Отговор
    е много подъл. Иска, когато ни лепне за Путлер, да му предадем и добро въоръжение.
  • 5 Амчи тъй де...

    7 2 Отговор
    Балона трябва да се надува за да стане още по-голям...
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Вземаме пари от Запада":

    Гений в саламура ‼️
    Какви пари даваш на Русия за ремонт на наша техника 🤔🤔🤔

    Коментиран от #14

  • 7 ха ха

    8 0 Отговор
    глупости.прост е !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Димитър Стоянов Министър?? Пари за

    14 2 Отговор
    Оръжие ще намерите, даже, и авансово ше платите!! Имаш ли Представа, как живеят 1,5 милиона пенсионери, работили, с пенсии 443- 500лв на месец!! Влизал ли си в магазин да видиш цената на храните, на лекарствата, вдигна Водната мафия цената на водата, пълзи нагоре цената на тока!! Пенсионерите ше мръзнат като Улични кучета тази Зима, не могат да платят, нито парно, нито ток, въглища, дърва или Пелети! Ще ходят по кофите да събират боклуци да ги горят!? Богатите държави да отделят пари за оръжия, ния сме най бедни, а искате да вземете на бедните и залака от устата!! Ние няма да воювам е с никой, Политиците воюват с Народа вече 32год!! И вие продължавате!

    Коментиран от #26

  • 10 Наблюдател

    9 3 Отговор
    Писна ми вече от тези зелени чорапи ! Наврели са се навсякъде в управлението на страната, а всички знаем ограничения им умствен и мирогледен багаж.
  • 11 Нелицеприятната истина

    9 6 Отговор
    Ако имахме обща Европейска армия, в която са членове само страните от ЕС, това с Украйна никога нямаше да се случи. Никога. Защото НАТО е създадено още в учредителния си договор срещу Русия. А една Европейска армия щеше да се създаде да брани европейските държави. Русия не би се чувствала застрашена от армията на ЕС, даже можеше и бизнес и сътрудничество да прави. Колко много проблеми щяха да бъдат избегнати ако ЕС като една държава бе създала своя независима армия, а не се оставя да я водят като куче на каишка. Но, вече е късно. Дано един ден внуците ни си вземат поука от тази грешка, която ще коства на нас европейците цял един живот в икономическа криза! Жалко. За нас. И пропиления живот, който ни очаква.
  • 12 един

    4 5 Отговор
    До вчера беше против да даваме старо оръжие на Украйна,а днес се извъртя кръгом!Обикновени далавераджии и ченджаджии,искат Запада да си затвори очите за Газпром,тая няма са стане обаче!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Децата на България

    12 2 Отговор
    са заплашени от студ и глад през идващата зима, тоя бълнува за финансиране на неща, причиняващи смърт. Що за демагогия и дебелоочие!?

    Коментиран от #22

  • 16 Удобен пропуск

    8 3 Отговор
    Статия не споменава въпросът за обучението на Украински войници. Според информация от други медии - служебният министър на отбраната се е съгласил. Такива неща би следвало да бъдат дискутирани в Българското общество, а не скривани от медиите ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ???????

    4 3 Отговор
    ОТ КОЙ ЩЕ СЕ ПАЗИТЕ БЕ ЕВРООО ДЖЕНДАРИ – ИЗГОНЕТЕ ТОВА БАНДИТСКО НАТО И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЕСТО!!!!!!!!!!!
  • 22 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Децата на България":

    А защо са заплашени децата на България, другарю?
    Защо не бяха заплашени миналите години?
    Ще ти подскажа - защото Рассия нападна Украйна!
    Понял?

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    ОТКОГА И ТОЗИ ....... КАТО БАЙ ЕЛЕНКО....... БАЙ ТАСО ........ СТАНА "ЕКСПЕРТ" ПО ........ ПОДМАЗВАНЕ ( ДА ЗАБАВИМ ЛИ ДРУГАРЮ ПРЕЗИДЕНТ , ДОКУМЕНТИТЕ....... ) ФАКТ !
  • 25 !!!!!!!!!!!

    5 1 Отговор
    А БЕ СМОТАНЯЦИ НЕВЕЖИ – БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Е СЪСИПАХА НАТОВСКИТЕ БАНДИТИ И НАШИТЕ ПОМИЯРИ
  • 26 Иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димитър Стоянов Министър?? Пари за":

    Дамите пари на народа Ане на една измислена армия напълнена с жени и воини и на по 40+
  • 27 ТЕЛЕФОНЕН МАЗАЧ

    3 2 Отговор
    РУСНАЦИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА " ЧЕСНИ" В ТЪРГОВСКИТЕ СДЕЛКИ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ !!!!!!.............. ТО ВАШЕТО НЕВЕЖЕСТВО НЯМА ГРАНИЦА !!!
  • 28 Корнелия Нинова

    2 0 Отговор
    От този човек , по кух не съм виждала .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сигурно в обърквания си

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    мозък си прав. Дерзай. Днес обявиха 17%-тно увеличение на цената на газ (топлото). Щото някои американски пудел искат да сме били "солидарни". Е, след 2-ри октомври това няма да го бъде! Така че, подготвяйки се! Може да се наложи да има и терор и репресии за предателите.
  • 31 цццц

    2 0 Отговор
    Цялото това въоръжаване срещу виртуален и невидим враг ,едни луди хора направиха селия свят луд .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове