Отидете към основна версия

3 643 52

Жители на Каравелово: Край на сечта! Преграждаме пътя на всеки камион с дърва

  • наводнение-
  • каравелово-
  • потоп-
  • сеч-
  • дърва

"Всеки ден по два огромни тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лв. кубика, а те с тонове режеха и сваляха години", гневи се Радослав

Жители на пострадалите при потопа в Карловско села са готови да преградят с жива верига пътя на камионите с дървен материал, когато те тръгнат отново. "Не ни интересува какво ще установи тази проверка на министерствата за сечта, видяхме какво ни сполетя", коментираха хора от наводненото Каравелово.

"И ние ще участваме в живата верига, защото тази сеч, извършвана години наред, трябва да спре. Не знаем дали е законна, или незаконна, но едно е ясно, че е прекомерна", коментира пред "Марица" Радослав Кисьовски. Със сина си Димитър, който е ветеринар, и съпругата си Тинка те разчистваха вчера стопанската постройка и дома си от калта. Във фаталния петък у дома били Радослав и Димитър.

"Първо забелязахме как в двора ни се образува езеро, тръгнахме да пробиваме дупка в дувара, за да дадем път на водата да се оттича. Само след няколко минути вече бяхме във вода до гърдите, а баща ми се оказа заклещен в една от стаите на първия етаж", разказа Димитър. Той тръгнал да вади баща си, но стаята била пълна с вода и не успял да отвори вратата.

"Приливната вълна свърши всичко, отвори я от раз, като връхлетя, и така се спасих от удавяне", връща лентата за преживения кошмар Радослав. Двамата със сина си изкарали нощта, без да мигнат, на горния етаж на къщата.

"От терасата гледахме как водата минаваше през двора ни и не можехме нищо да направим, течеше като Дунава", описва кошмара Димитър. Майка му Тинка се наложило да пренощува при съседи от селото, тъй като не можела да стигне до къщата.

От цялото стопанство с 30 зайци и кокошки баща и син успели да спасят по две от всеки вид.

"Качвахме ги на тавана и горе стана като Ноев ковчег

Спасих двете кучета, като ги отвързах, щяха да се удавят", спомня си с ужас Димитър.

Баща му е убеден, че потопът е заради сечта, извършвана години наред в гората над главите им. "Всеки ден по два огромни тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лв. кубика, а те с тонове режеха и сваляха години", гневи се Радослав.

Вчера семейството разказа, че е загубило всичко, градено години наред. Не вярва, че ще може да възстанови напълно дома си, дори и с финансова помощ от държавата. "Какво да купиш по-напред с 370 лева, както се чува, че ще дават. Един матрак е по-скъп, да не говорим за пералня. А синът ми изгуби при наводнението всички лекарства и инструменти, с които лекуваше животните", отчаян е Радослав. Семейството му е принудено да ходи при приятели и колеги да се къпе и пере. Всичко в техния имот е затлачено от тинята - водопроводи, канализации, дори тоалетните.

"Добре че има доброволци, по-добри са от държавата", коментира Тинка

Докато разговаряме, при тях пристига група млади момичета, въоръжени с кофи и лопати, да питат дали имат нужда от помощ. "Ние успяхме да поизчистим, помогнете на съседите", обяснява Тинка на момичетата и благодари за предложената помощ.

"Добре че са доброволците, в Деня на Съединението тук беше истинско обединение", разказва Димитър. И обяснява, че пристигали хора от София, Перник, Стара Загора и цяла България, запрятали ръкави и се захващали да разчистват.

Вчера на терен бяха и военните, които помагаха на хората от селото. Мъже и жени в униформи изнасяха кофи с кал, дънери и коренища от къщите. Всеки се опитваше да почисти калта от помещенията и да отлепи наносите от стените на дома си отвън, за да съхнат. Техника на "Автомагистрали" пък се бореше с разчистването на коренищата, довлечени от приливната вълна. Улиците в засегнатата от потопа част на селото приличаха на реки, огради между къщите няма, защото са заличени от стихията. Оказа се, че едно от нещата от първа необходимост са химическите тоалетни, тъй като канализацията и водопроводите са затлачени с наноси.

Пенка и Валентин: Хвърлените клони са образували бент в Татлъ дере

"Валеше, а в реката нямаше вода. При следващия дъжд обаче дойде изведнъж огромна приливна вълна. Според нас горе е имало бент, който се е отприщил изведнъж от насъбралата се вода." Това предполагат Пенка Колева и съпругът ѝ Валентин от Каравелово като причина за последното наводнение. Те предполагат, че фирмите, които секат, са оставяли в деретата непотребните вършини от отсеченото и са отнасяли само големите трупи. Така се е образувала тапа. Иначе местните хора нямат друго обяснение как при първия валеж местната река Татлъ дере не е имала вода, а след това е дошъл потопът.

"Вижте камарите, довлечени от водата в селото. Те са коренища и точно тези клони и върхове на дърветата, които са непотребни", обясняват Пенка и Валентин. И допълват, че всеки ден от гората над селото слизали огромни натоварени тирове. "Дори и аз съм купувала. Поръчваш колкото ти трябват, и те отиват, насичат ги и ти ги носят", признава Пенка.

С помощта на военни от Казанлък и на колежки от ВМЗ Пенка и съпругът ѝ разчистваха около къщата вчера. Цялата им покъщнина е била потопена. Семейството нощува при сестра ѝ в Сопот, но се надяват да се намери свободна стая в общежитието на ВМЗ, за да се пренесат там, тъй като възстановяването на дома им ще им отнеме време. "Ако няма място в общежитието, ще трябва да излезем под наем", разказа жената.

Министър Гечев: Във водосбора на селата няма да се сече

Спираме сечите във водосбора на селата, за да спрат каквито и да са спекулации с наводненията. Това увери вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверка на сечищата на около 15 км от село Каравелово в планината. В нея се включиха и представители на МЗ, полицията, Басейнова дирекция, РИОСВ, кметове на населени места, местни жители и медии.

В хода на проверката се обходи дерето на река Татлъ дере и бе установено, че на много места са се образували бентове заради паднали дървета, които според министър Гечев в деня на пороя са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и тиня към селата.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове