Last news in Fakti

10 Септември, 2022 11:00 3 630 52

Жители на Каравелово: Край на сечта! Преграждаме пътя на всеки камион с дърва

  • наводнение-
  • каравелово-
  • потоп-
  • сеч-
  • дърва

"Всеки ден по два огромни тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лв. кубика, а те с тонове режеха и сваляха години", гневи се Радослав

Жители на Каравелово: Край на сечта! Преграждаме пътя на всеки камион с дърва  - 1

Жители на пострадалите при потопа в Карловско села са готови да преградят с жива верига пътя на камионите с дървен материал, когато те тръгнат отново. "Не ни интересува какво ще установи тази проверка на министерствата за сечта, видяхме какво ни сполетя", коментираха хора от наводненото Каравелово.

"И ние ще участваме в живата верига, защото тази сеч, извършвана години наред, трябва да спре. Не знаем дали е законна, или незаконна, но едно е ясно, че е прекомерна", коментира пред "Марица" Радослав Кисьовски. Със сина си Димитър, който е ветеринар, и съпругата си Тинка те разчистваха вчера стопанската постройка и дома си от калта. Във фаталния петък у дома били Радослав и Димитър.

"Първо забелязахме как в двора ни се образува езеро, тръгнахме да пробиваме дупка в дувара, за да дадем път на водата да се оттича. Само след няколко минути вече бяхме във вода до гърдите, а баща ми се оказа заклещен в една от стаите на първия етаж", разказа Димитър. Той тръгнал да вади баща си, но стаята била пълна с вода и не успял да отвори вратата.

"Приливната вълна свърши всичко, отвори я от раз, като връхлетя, и така се спасих от удавяне", връща лентата за преживения кошмар Радослав. Двамата със сина си изкарали нощта, без да мигнат, на горния етаж на къщата.

"От терасата гледахме как водата минаваше през двора ни и не можехме нищо да направим, течеше като Дунава", описва кошмара Димитър. Майка му Тинка се наложило да пренощува при съседи от селото, тъй като не можела да стигне до къщата.

От цялото стопанство с 30 зайци и кокошки баща и син успели да спасят по две от всеки вид.

"Качвахме ги на тавана и горе стана като Ноев ковчег

Спасих двете кучета, като ги отвързах, щяха да се удавят", спомня си с ужас Димитър.

Баща му е убеден, че потопът е заради сечта, извършвана години наред в гората над главите им. "Всеки ден по два огромни тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лв. кубика, а те с тонове режеха и сваляха години", гневи се Радослав.

Вчера семейството разказа, че е загубило всичко, градено години наред. Не вярва, че ще може да възстанови напълно дома си, дори и с финансова помощ от държавата. "Какво да купиш по-напред с 370 лева, както се чува, че ще дават. Един матрак е по-скъп, да не говорим за пералня. А синът ми изгуби при наводнението всички лекарства и инструменти, с които лекуваше животните", отчаян е Радослав. Семейството му е принудено да ходи при приятели и колеги да се къпе и пере. Всичко в техния имот е затлачено от тинята - водопроводи, канализации, дори тоалетните.

"Добре че има доброволци, по-добри са от държавата", коментира Тинка

Докато разговаряме, при тях пристига група млади момичета, въоръжени с кофи и лопати, да питат дали имат нужда от помощ. "Ние успяхме да поизчистим, помогнете на съседите", обяснява Тинка на момичетата и благодари за предложената помощ.

"Добре че са доброволците, в Деня на Съединението тук беше истинско обединение", разказва Димитър. И обяснява, че пристигали хора от София, Перник, Стара Загора и цяла България, запрятали ръкави и се захващали да разчистват.

Вчера на терен бяха и военните, които помагаха на хората от селото. Мъже и жени в униформи изнасяха кофи с кал, дънери и коренища от къщите. Всеки се опитваше да почисти калта от помещенията и да отлепи наносите от стените на дома си отвън, за да съхнат. Техника на "Автомагистрали" пък се бореше с разчистването на коренищата, довлечени от приливната вълна. Улиците в засегнатата от потопа част на селото приличаха на реки, огради между къщите няма, защото са заличени от стихията. Оказа се, че едно от нещата от първа необходимост са химическите тоалетни, тъй като канализацията и водопроводите са затлачени с наноси.

Пенка и Валентин: Хвърлените клони са образували бент в Татлъ дере

"Валеше, а в реката нямаше вода. При следващия дъжд обаче дойде изведнъж огромна приливна вълна. Според нас горе е имало бент, който се е отприщил изведнъж от насъбралата се вода." Това предполагат Пенка Колева и съпругът ѝ Валентин от Каравелово като причина за последното наводнение. Те предполагат, че фирмите, които секат, са оставяли в деретата непотребните вършини от отсеченото и са отнасяли само големите трупи. Така се е образувала тапа. Иначе местните хора нямат друго обяснение как при първия валеж местната река Татлъ дере не е имала вода, а след това е дошъл потопът.

"Вижте камарите, довлечени от водата в селото. Те са коренища и точно тези клони и върхове на дърветата, които са непотребни", обясняват Пенка и Валентин. И допълват, че всеки ден от гората над селото слизали огромни натоварени тирове. "Дори и аз съм купувала. Поръчваш колкото ти трябват, и те отиват, насичат ги и ти ги носят", признава Пенка.

С помощта на военни от Казанлък и на колежки от ВМЗ Пенка и съпругът ѝ разчистваха около къщата вчера. Цялата им покъщнина е била потопена. Семейството нощува при сестра ѝ в Сопот, но се надяват да се намери свободна стая в общежитието на ВМЗ, за да се пренесат там, тъй като възстановяването на дома им ще им отнеме време. "Ако няма място в общежитието, ще трябва да излезем под наем", разказа жената.

Министър Гечев: Във водосбора на селата няма да се сече

Спираме сечите във водосбора на селата, за да спрат каквито и да са спекулации с наводненията. Това увери вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверка на сечищата на около 15 км от село Каравелово в планината. В нея се включиха и представители на МЗ, полицията, Басейнова дирекция, РИОСВ, кметове на населени места, местни жители и медии.

В хода на проверката се обходи дерето на река Татлъ дере и бе установено, че на много места са се образували бентове заради паднали дървета, които според министър Гечев в деня на пороя са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и тиня към селата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БТВ И НОВА МИСИРКИ

    4 63 Отговор
    Дървената мафия не е виновна! Виновен е дъждът! ГЕРБ ПОБЕДА
  • 4 Исторически парк

    53 8 Отговор
    И догодина пак ще гласуват за дървената мафия на местните избори, тоест за герб.. :D
  • 5 ББ от Банкя

    34 5 Отговор
    Край ама че ви пратим разсилните, аз с кво че пълним чекмеджето като не съм на власт
  • 6 До сега

    55 2 Отговор
    бяхте "глухи и слепи" , чак като ви запари на краката се сетихте !

    Коментиран от #32, #40

  • 7 хах

    55 0 Отговор
    Това трябва да стане в цялата страна,докато не се променят нещата,сега горски и дървари са наплетени и никой не знае какво се сече какво се кара.....нищо
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Юрист

    51 1 Отговор
    Само балгаретата могат да протестират против дървената мафия и после да гласуват за нея под строй..
  • 10 Пурко

    49 0 Отговор
    Каква е разликата между законна и незаконна сеч в България?И в двата случая никой не залесява.Резултатът се вижда като дойде по-силен дъжд.Докато парата ни е само в главата,все ще е така.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БОЛШЕВИК

    58 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ивелин Михайлов":

    Мафията взе властта в България през 1989г. на 10 Ноември! Не е само дървена мафията в България, а същинска мафия която си има държава. Народа проспа тия 32 години на див грабеж и геноцид и сега само на места когато го връхлети някакво бедствие причинено от безхаберие и кражби, тогава се сеща, че нещо го работят от управляващата мафия!

    Коментиран от #21

  • 13 пак си избирайте херб и промяната

    28 1 Отговор
    сетила се мара да се побара

    Коментиран от #42

  • 14 Вижте края на статията

    32 1 Отговор
    С две думи министърчето обяснява, че сечта не е проблема. И после кажете, че не са навързани, и лицата поставени от Радев са нещо различно от мафията управлявала България 32 год. Всички са маскари!
  • 15 Ха ха

    35 1 Отговор
    "Паднали" дървета направили бент,който се скъсал?!?!?А каква е работата на горските,ако не да сигнализират при вида на толкова"паднали геройски" дървета?

    Коментиран от #17

  • 16 ПРАВИЛНО

    28 2 Отговор
    Всички гори, концесии за злато, инертни материали, шистов газ, язовири, писти и т.н. трябва да бъсат на местните, на хората живеещи около тях. А не лапами ог София да си въртят далавери за сметка на хората. Ако са лакоми местните и позволят да им изсекат горите или да им отрови някоя мита водата, ппи пэрвия потоп, като този, ще им дойде акъла в главата и няма да позволят а се сече. Трябва местно самоуправление, хората трябва да имат отговорности и да свикват да си гредат интереса и да си носят последствията. А не след дъжд качулка.
  • 17 име

    31 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха":

    Дърветата са отрязани, не са паднали. Това са рязани трупи за дърводобив.
  • 18 Сссссс

    28 0 Отговор
    Аз мога ли да попитам защо пишете за тая кралица повече от това което става в Карлово и също къде са тези нащи политици да се изказват. След изборите ще има да се хвалят. България умира в хората само злоба и нищо друго.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    ПРАВИЛНО
  • 20 Грабайте пушките пичове

    32 1 Отговор
    и стреляйте на месо, правилно сте решили. Управляващите са част от мафията. Няма да пуснат кокала ако не се пролее кръв. Заведете и дело. Мръсните гадове трябва да влязат в затвора заради трагедията а не да ви се подхилкват и да чакат да минат изборите за да започнат отново.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "БОЛШЕВИК":

    БОЛШЕВИК отноово ТОЧЕН ВЕРЕН и ФАКТ
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ПРАВИ са си ХОРАТА
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Горски

    2 14 Отговор
    Проблема не е в санитарната сеч, а в ТКСЗТО дето е искало да му пазят водата за нивите. Вместо да наводнят нивите са изпуснали водата в реката. Дърветата са отнесени от приливната вълна.

    Коментиран от #34

  • 25 българин

    8 0 Отговор
    "След дъжд качулка" или "българска работа".
  • 26 Гандалф

    17 0 Отговор
    След нас и потоп...така действат всички управляващи до сега и хората стоящи в сянка зад тях...изсекоха горите, голяма част от територията ни стана бунището на европа...и още, и още...в името на печалбата......
  • 27 Гражданин от карловско

    20 0 Отговор
    Преградете пътя на кмета на Община Карлово,да не влезе никога в сградата на Общината.Сигурен съм,че пострадалите села,никога не са били на вниманието на чиновниците от направленията отговаряли за реките и деретата,да ги почистват регулялно.Незаконната сеч на дърветата,също е била под шапката на Общината,макар и косвено.Затваряли са си ушите,очите,за да не нарушат рахата с герберските управници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мишо

    15 0 Отговор
    ВЛАСТТА В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА ВСИЧКО ДРУГО Е АЛА БАЛА
  • 30 Ром Бакарди

    15 1 Отговор
    Ха гласувайти за герп и нинува пак!!!!!! Ету туй са виновницити!!!!! Не чи петков и оня г.е.й. са по хараби, ама тез са утровили и разсипали държавата!
  • 31 дърварите гробари

    9 0 Отговор
    След дъжд качулка.
  • 32 Хост

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "До сега":

    Е кво да направят бе? Да ходят и да бачкат за обесите кинти или да ходят да следят и пречат на някой да кълца?? С тоя съд прокоратура и депутати България н няма да се промени никога! Трябва всичко да се изрине ИЗ основи!!

    Коментиран от #41

  • 33 Цвярко

    1 20 Отговор
    Тия па от Каравелово с какво право станаха собственици на всички гори да решават кой какво ще прави с тях?!
  • 34 чиче

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Горски":

    Оди си върни документО за горски и да ти върнат агнето,дето даде за него.От санитарна до криминална сеч разликата е огромна.
  • 35 За протокола

    18 2 Отговор
    Действията и коментарите на правителството относно сечта, показаха, че дървената мафия има силни позиции и в служебния кабинет.
  • 36 ГЕРБ

    5 1 Отговор
    ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ
  • 37 Българин

    21 0 Отговор
    Загледайте се в горите около населените ни места. Огромен процент от тях са засадени. При лошият соц имаше бригади, които постоянно залесяваха. Това ни даде и вода и дървен материал. Няма лошо в дърводобива, но трябва да се прави с контрол и мисъл. Има места където може и дори трябва да се сече и други, където не трябва да се пипа. Хорската лакомия няма спирачка и от нея после всички си патим. Никой не мисли за утрешния ден, но той идва и ни носи проблемите, които сами си правим.
    Варварската сеч, която се върши през последните години води до това - наводнения първите години и отнасяне на плодородните слоеве на почвата, а после става пустиня. Идете в съседна Гърция или Азиатска Турция да видите какво е. Турция се мъчи да прави от пустинята гора и не става. Ние от гората си правим пустиня. И ще стане, ако не се спрем.
  • 38 Бай Дън Сяо Пън

    6 0 Отговор
    Точно така , за да се разбере има ли сеч или няма , законна ли е или някой пълни няколко гуши ..
  • 39 ТРЯБВА СЕЧ НА ГЛАВИ !

    9 0 Отговор
    ................................................... КОГА ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 мсс

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хост":

    Обикновенно местният дерибей от герб или дпс ,който ддържи най много сечта е на голямо уважение сред местните.Поне да не им лижат зад....те БЕ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сссссс

    8 0 Отговор
    Трябва всички у парламентя да се изговарят живи както на времето са горели вещиците , та да разберат следващите че няма не наказани.
  • 44 ДПС с орките си от маалите пак...

    7 0 Отговор
    Загроби Българските села!Планът върви с пълна сила за унищожаване на България!Всичко това става с усърдното участие на псевдо българските партии в парламента!Всички са се продали за лири и стоки от чаршиите на комшиите.Но и местните са си виновни ,че не преграждат пътищата за сечищата с преградни ями и големи камъни.....
  • 45 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА МА-ФИ-Я,в това е проблема,падат много пари,милиони,а иначе се говори за зелени сделки,всичко е изопачено и извратено,държавата я няма никаква.
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    хвърляйте шишета с бензин по камионите и ги палете да горят, така никоя фирма няма да има кураж да дойде да ви взема нарязаните дърва, лесно е да се палят камионите така че действайте
  • 47 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Текущата корупция на най-високо държавно ниво е в основата и на това наводнение. Нито ще се разбере кой е разрешил сечта, нито кой трябва но неизвършва контрол върху нея. Така че ще бъдем свидетели на поредното замазване на вини и виновни, на поредното доказателство че законите са напечатана но непотребна хартия с което пък доказват че това е територия но не и държава!
    Този "филм" всички управляващи го въртят всеки път когато стане издънване като това наводнение! Припомнете си предишни наводнения....
  • 48 Странджата

    6 0 Отговор
    Няма да забравя каква поголовна сеч настана в Стара планина, когато на власт дойдоха НДСВ и онази етническа партия. Тези проблеми не са от вчера. Драги българи, нека не чакаме някоя партия или отделна личност да ни реши проблемите. Силата е в будната гражданска съвест и нетърпимост на подобни безобразия с горите, а и в цяла България.
  • 49 Българин

    0 0 Отговор
    Държава нема в територията
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Дхикбж

    0 0 Отговор
    Тънките клони се оставят напречно на склона за да спират ерозията и подраста ги държи.
    И добива да е на шахматни квадрати.
  • 52 тоци

    0 0 Отговор
    Кметовете и наместниците особено герберасите са се овълчили ,че винаги трябва да има за тях мафиотите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове