Отидете към основна версия

1 145 32

Цветлин Йовчев: Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата

  • мвр-
  • граница-
  • охрана

Охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността, смята бившият вътрешен министър

"МВР попадна вече в ситуация, в която няма да може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза, излизането от която ще изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. ... Промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството, служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани, неподготвени и работят при лоша организация, лошо управление и липса на какъвто и да било контрол".

Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).

Той подчерта, че МВР страда от хроничен недостиг на ресурси, на технологии и проблем с подготовката на състава:

"Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на Министерството на вътрешните работи и това, което предлага обучението в Академията на МВР и в центровете за преподготовка. В това се корени проблемът, за да се стигне до тези инциденти. Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата. Вината за това е в ръководството, а не в полицаите, които работят на терен. ... На колко погребения на служители трябва да отиде ръководството на МВР, за да разбере, че тактиката е сбъркана".

По думите на Цветлин Йовчев охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността:

"Частично проблемът с това се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими - и по отношение на технологиите, които да бъдат приложени за охрана на границата, и по отношение на подобряване на функциите на оградното съоръжение, и по отношение на организацията на патрулната дейност. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна".

Според него трябва да има законодателни промени и да се засилят мерките срещу трафикантите - трябва да има по-тежки наказания, но промяната в законодателството няма да реши проблемът с това, че не се действа адекватно нито по отношение на охрана на границата, нито по отношение на реакцията на патрулите на МВР в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове