Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 13:56 1 136 32

Цветлин Йовчев: Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата

  • мвр-
  • граница-
  • охрана

Охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността, смята бившият вътрешен министър

"МВР попадна вече в ситуация, в която няма да може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза, излизането от която ще изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. ... Промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството, служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани, неподготвени и работят при лоша организация, лошо управление и липса на какъвто и да било контрол".

Това каза пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).

Той подчерта, че МВР страда от хроничен недостиг на ресурси, на технологии и проблем с подготовката на състава:

"Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на Министерството на вътрешните работи и това, което предлага обучението в Академията на МВР и в центровете за преподготовка. В това се корени проблемът, за да се стигне до тези инциденти. Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата. Вината за това е в ръководството, а не в полицаите, които работят на терен. ... На колко погребения на служители трябва да отиде ръководството на МВР, за да разбере, че тактиката е сбъркана".

По думите на Цветлин Йовчев охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността:

"Частично проблемът с това се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими - и по отношение на технологиите, които да бъдат приложени за охрана на границата, и по отношение на подобряване на функциите на оградното съоръжение, и по отношение на организацията на патрулната дейност. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна".

Според него трябва да има законодателни промени и да се засилят мерките срещу трафикантите - трябва да има по-тежки наказания, но промяната в законодателството няма да реши проблемът с това, че не се действа адекватно нито по отношение на охрана на границата, нито по отношение на реакцията на патрулите на МВР в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Нямат инстинкт за самосъхранение.
  • 2 АУУУУУ

    10 5 Отговор
    Е кой е виновен ,че не са подготвени! За лукса на бандитите от Осрайна 20 милиона ,а за границата конфигурацията от трите пръстта с преобладаващ най дългия.
  • 3 Гражданин

    18 1 Отговор
    А въобще има ли нещо, за което са подготвени
  • 4 Герги

    10 0 Отговор
    Да са подготвени...направи го на саздърма с Калашника...то се разчува....
  • 5 БОЛШЕВИК

    22 1 Отговор
    Тоя пак започнаха да го изкарват по телевизиите, все едно нещо разбира и той от тия работи!
    Видяхме го и него кога беше и министър и по другите служби, че е пълен некадърник.
  • 6 Иванчо

    23 3 Отговор
    Ами чий го дирят в МВР тогава? Крайно време е да се повишат изискванията към постъпващите в полицията. Не може куцо, кьораво и сакато, от което нищо друго не става, да става полицай и после да си говорим, че не били подготвени. Отделно от това, не може министерството с най-голям бюджет да не провежда адекватна подготовка и обучения на полицаите.

    Коментиран от #10, #11, #30

  • 7 киро

    19 0 Отговор
    А за какво са подготвени-за рушвети,подкупи,ядене и пиене ли?!
  • 8 ЗАКРИВАЙ

    6 0 Отговор
    Повечето в мвр знаят къде е козметичния салон да си оправят веждите от колкото фитнеса.. Стига глупости, не били подготвени..
  • 9 Адам Хилтън

    10 1 Отговор
    Е тях ги интересува само 20 кинта, другото не е важно за тях, буци с чекмеджетата им е гуруто!
  • 10 кея

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Не е само до критериите. Въпросът е след влизането, какво правим? Условия на труд, подготовка, обучение ...всичко е на никъде. Не може с 15 патрона на година да искаш полицаите да са научени на стрелба. Да не говорим, че оборудването им също е под всякаква критика. И за това нещо вина имат всичките и....ти, като този министър.

    Коментиран от #12

  • 11 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Те не постъпват в тия системи ей така! За да се добереш на такива държавни служби от 33 години вече, трябва да имаш железни връзки, даже някой си и плащат да се докопат до държавна работа и служба.
  • 12 квя

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "кея":

    На идея си нямаш колко млади и нахъсани момчета влизаха навремето в полицията. И като се сблъскат с реалността или вдигат ръце или напускат!

    Коментиран от #13

  • 13 БОЛШЕВИК

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "квя":

    Еми то ако от 1000 влезне 1 читав и иска да е истински полицай, като види, че колегите му там са за трудов стаж и заплата, а отедлно си имат частни фирми и сърцата са им към частните фирми и далаверата, то читавия се отказва или бива принуден да напусне от останалата глутница!
  • 14 Жорж

    0 9 Отговор
    Прав е Йовчев.
  • 15 Те наш'те полицай и знаят само да

    7 2 Отговор
    ...бият цивилни вързани българи на справедливите протести на българите срещу корумпираните ни политици, като тия под колоните на МС....Ама мигрантите от Изток не са беззащитните българи- християни, а въоръжени мюсюлмани и то отчаяни и нямащи какво да губят...

    Коментиран от #23, #25

  • 16 Кой е виновен

    6 0 Отговор
    Според вас кой е виновен ? Политиците разбора се ! Именно те нарочно правят куци закони и резултатите не закъсняха. Нахални подли емигранти ,движат вече наркотиците , даже и украйнците.
    Нали виждате с очите си , че разни талибани или други подобни , въобще не се страхуват от полицията и не ом дреме.
    Защото български полицай ако имаше правомощия нямаше да мръднат даже , защото щяха да бъдат застреляни.
    КОРУПЦИЯ , НАРКОРАСПОСТРАНЕНИЕ В ОГРОМНИ МАЩАБИ , ХАОС. Това са плодовете на Българската политическа върхушка.
    Преминаването или прекарването на емигранти с неясен прохзход ,тоест терористи е Огромна заплаха за Националната ни сигурност и заплаха за населението на България. Ако трябва да дадем границата да ни я пазят Китайци.

    Коментиран от #19

  • 17 Дедо ви

    7 1 Отговор
    Много е лесно! Вместо 300 търтей неподготвени 30 пандизчии с дълги присъди, те момчетата са подготвени! Еди колко си неутрализирани пришълци толкова годинки надолу, за една година ще изловят и каналджиите барабар с комшиите им.....
  • 18 нищо чудно

    11 1 Отговор
    То нашите са свикнали само овцете да спират и да питат "сега ко праим " ?
  • 19 Попитай оня

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кой е виновен":

    дето от три години узурпира властта защо е така????? А сетих се в него няма нищо Българско!
  • 20 Никой

    7 0 Отговор
    Е,как да са подготвени като служебните им анализи са на база брой административна наказателна дейност в различните и направления. Ако някой се наеме да анализира и посочи колко е разликата между написан акт и издадено наказателно постановление влязло в сила,без обжалваемите, ще се шокира.Ще се види как кипи един безмислен труд в РПУ.Как дадени адм . актове не виждат бял свят.Измамното чувство ,че униформата дава някаква сигурност при изпълнение на различини задачи се вижда от жертвите и насилието упражнено върху полицаи. Излизат и някакви мишоци по сигурност и чепкат неща които са чели само по книга и са слушали разкази от хора на високи позиции в МВР които не са помирисвали " барут " така да се каже.Някои от тях заемащи ръководни функции в МВР дори се страхуват да носят униформа след приключване на работния 8 часов ден.Страхуват се да не изпаднат в неудобна ситуация на улицата,да взимат адекватно решение тъй като те се смятат за чиновници ръководители и тяхната роля е административна и най вече ръководна.Ето така родната полиция ни пази.
  • 21 що се чудите

    7 0 Отговор
    Два автомобила засекли ! А колко има които не са засекли и се движат из държавата ? Обаче ако си превишил скоростта с 10 км/ч ела да видиш какво става .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Поне това да беше

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Те наш'те полицай и знаят само да":

    вярно! Плеснаха два шамара на един .ей и оня орева всички телевизии още на другия ден без драскотина по гримираната тиква..........................
  • 24 ЖЕЛЮ

    6 1 Отговор
    Г-н Йовчев, и по-ваше време МВР не цъфтеше и не връзваше. На улицата е много по различно. Системата винаги е една крачка след престъпноста.
    След управлението на сатрапа Рашков дистанцията е голяма и резултатите са налице.
    Престъпниците се чувстват безнаказани в слаба държава и стар НК.
  • 25 Подколонник

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Те наш'те полицай и знаят само да":

    Не са били вързани протестиращи, а платени хаймани, дошли да бият полицаите. После реваха като сарански мечки. Всичко беше по сценарий.
    Всички РашкоФ ги уволни.
    А сега се оправай и не реви ПАК .
  • 26 пенко

    5 0 Отговор
    ПРЕДИ 23 ГОДИНИ ДАДОХ НА КОЛЕГИТЕ ПОЛИЦАИ -АВТОМАТИ КАЛАШНИКОВ / КАТО ДЕЖУРЕН ОФИЦЕР / ЗА ДА ПРИДРУЖАТ ИЗЗЕТИ РОТАТИВКИ ОТ СЪПРУГЪТ НА ЛЕЧЕВА ,КОЙТО НЕ ИСКАШЕ ДА ПЛАТИ ДАНЪЦИ -ЗА ИГРАЛНА ЗАЛА В ЦГ -СОФИЯ ---КАТО МАФИОТ НА БКП !!! ДАДОХ ИМ УКАЗАНИЯ ДА СТРЕЛЯТ НА "МЕСО " !!!!МУТРЕНСКИ ВРЕМЕНА МИНИСТЪР ЛЕЧЕВА !!!!!!!!!
  • 27 пенко

    4 2 Отговор
    КАКВО ЗНАЕШ ЗА ПОЛИЦАИТЕ БЕ -НА ГЪЛ ДРИ ШЛЬО ????? КОГА СИ БИЛ ПОЛИЦАЙ ИЛИ В ШКОЛИТЕ ЗА ПОЛИЦАИ - НАГ ЪЛ НАВ ЛЯК ???????????
  • 28 Важното е

    3 0 Отговор
    да се провежда акция зима!!
  • 29 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Като не са подготвени за улицата-отивайте заедно в гората.
  • 30 Нещо си сбъркан тотално

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо":

    Има си нормативна уредба, изисквания и който премине е назначен в системата. Друг е въпроса става или не става. Няма как всички да са професори и доценти и да започва като полицаи.
    За високи критерии, трябва високо заплащане.
    Има една БГ поговорка: Кво даваш, че кво искаш.
    С началници калинки и бръмбари полицията няма да се оправи. А и никой не иска силна полиция. Непокорните в МВР ги уволняват. Сега са времена на паслушковци и подмазвачи.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Калашников

    0 0 Отговор
    А за какво да обучени ?’?! Да ескортират ОПГета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове