Отидете към основна версия

5 516 46

Георги Кадиев: Надявам се утре г-жа Велкова да не е финансов министър

  • георги кадиев-
  • росица велкова-
  • фалит-
  • еврозона

Финансовият министър саботира валутния борд и влизането на България в еврозоната

Снимка: Нова ТВ

„Надявам се утре г-жа Велкова да не е министър. Това, което тя е написала и умишлено е изтекло в медиите, е саботаж на валутния борд, и влизането ни в еврозоната, всяване на паника сред населението. Според мен, това е престъпление. В нейния доклад има текст, в който е записано, че има риск за курса на лева, установен от валутния борд“, така коментира Георги Кадиев от „Левицата!“ в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS изказванията на министър Велкова.

„Това е координирана атака от нея, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов“, допълни той.

Работата на министър Велкова е да повишава приходите, аз не виждам мерки за повишаването им, посочи Кадиев.

По негови не може да има вечно помощи и намалено ДДС, а фирмите получават компенсации вече две години. За тези години те е трябвало да оптимизират потреблението на електроенергия, да инсталират фотоволтаици, смята той. „Помощите не може да са до безкрай и не може да са еднакви за всички“, уточни политикът.

Кадиев каза, че министър Велкова трябва да обърне внимание на НАП, защото събираемостта по ДДС е много ниска.

Политикът е на мнение, че правителството действа правилно в опита да овладее инфлацията с таван на надценките на основни храни. Той уточни, че „Левицата!“ вече разработва закон за таван на надценката в определени сектори. Важно е какъв ще е процентът на надценката, допълни политикът.

„Причината да растат печалбите на компаниите във всички сектори е, че държавата компенсира, а цените на продуктите растат“, заяви Кадиев. Той уточни, че инфлацията при храните е 26%.

Кадиев каза, че единственият вариант да има правителство е то да е равно отдалечено от всички политически партии и да не е политизирано. Зависи кой ще е първи на изборите, зависи стратегически какво мислят партиите, допълни той.

„Който сега влезе в НС и управлява ще носи негативи и на местните избори“, посочи Кадиев.

Той каза, че „глупавите политици са тези, които взимат грешни, неинформирани решения и такива, които много често са „калинки“, попаднали на място, на което не заслужават да бъдат“.

Политикът коментира и закона за „Марица Изток“, който подготвят. „Ще бъде разписано плавното и максимално дългото продължаване на производството и неговото плавно намаляване, за да може служителите с времето, по плавен и нормален начин, да продължат живота си“, заяви Кадиев.

Той смята, че е по-добре да загубим част от Плана за възстановяване и устойчивост, отколкото да се затвори „Марица Изток“. По думите му това е въпрос на национална сигурност. Кадиев каза, че задължението на България е до 2050 г. да спре производството на енергия с въглища. Той уточни, че никой не е посочил, че годината трябва да е 2026, 2030, 2038. Кадиев подчерта, че ако се затвори „Марица Изток“ България няма друго производство на електроенергия, което да е българско.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове