Отидете към основна версия

1 263 27

Бащата на Сашко още се чуди как е оцелял малкият

  • сашко-
  • издирван-
  • перник

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков

Сашко изчезва от погледа на баща си на 11 ноември следобед. След час в гората над Перник и центъра на града гъмжи от хора – полицаи, доброволци, планински спасители, аварийни екипи.

„Когато спрях колата, той слезе и аз карах след него, но просто за момент си разсеях вниманието с джиесема“, казва пред БТВ Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

Дните минават. Сашко се търси се по земя, вода и въздух, но от него няма и следа.

След 9 дни и 8 нощи, точно в 14:27 ч. на 19 ноември Сашко е открит жив.

„Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам“, казва Веселин Георгиев, един от доброволците открили Сашко.

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков.

По случая започва разследване, за да се разбере дали действително Сашко е оцелял сам, или е бил отвлечен. Четири месеца по-късно бащата на Сашко Александър Цветанов е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите.

„Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези 8 дни, в които постоянно си е бил в обувките“ казва Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

В началото, според събраните доказателства, Сашко е намерил убежище в храстите. Детето е с аутизъм и до този момент не може да разкаже какво е преживяло.

„Тези драскотини, които са по ръцете и по главата, бяха в началото. Те бяха зараснали вече към края, така че може би в началото е бил в храстите, след това се е движел по някакви начини“, казва Александър Цветанов.

Детето е успявало да се храни и да пие вода, сочат заключенията на специалистите. От областната дирекция на полицията в Перник потвърдиха , че разследването по случая е приключило.

„Материалите са докладвани на прокуратурата. Преди наблюдаващия прокурор да прецени дали досъдебното производство да бъде прекратено, или не, нямаме право да обсъждаме доказателствата“, пише в позиция на ОДМВР – Перник.

От прокуратурата в Перник уточниха пред екипа ни, че имат срок от един месец, в който да се запознаят с материалите и да се вземе решение дали по случая е извършено престъпление, или не.

А откакто Сашко е отново с татко си, състоянието му е значително по-добро.

„Даже глинени съдове прави с ръчички, рисуваме, научи се да плува. Очевидно, че има доста таланти. Понякога си мисля и се питам как въобще е могъл да издържи толкова време в гората, но очевидно възможностите на моя син са по-големи. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща“, казва бащата на 12-годишния Александър.

Бащата на Сашко се опитва да му създаде максимално много активности, заради неговата хиперактивност.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове