Last news in Fakti

16 Март, 2023 12:21 1 252 27

Бащата на Сашко още се чуди как е оцелял малкият

  • сашко-
  • издирван-
  • перник

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков

Бащата на Сашко още се чуди как е оцелял малкият - 1

Сашко изчезва от погледа на баща си на 11 ноември следобед. След час в гората над Перник и центъра на града гъмжи от хора – полицаи, доброволци, планински спасители, аварийни екипи.

„Когато спрях колата, той слезе и аз карах след него, но просто за момент си разсеях вниманието с джиесема“, казва пред БТВ Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

Дните минават. Сашко се търси се по земя, вода и въздух, но от него няма и следа.

След 9 дни и 8 нощи, точно в 14:27 ч. на 19 ноември Сашко е открит жив.

„Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам“, казва Веселин Георгиев, един от доброволците открили Сашко.

„Респект към детето, но е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец“, казва доброволецът Милко Михалков.

По случая започва разследване, за да се разбере дали действително Сашко е оцелял сам, или е бил отвлечен. Четири месеца по-късно бащата на Сашко Александър Цветанов е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите.

„Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези 8 дни, в които постоянно си е бил в обувките“ казва Александър Цветанов, баща на 12-годишния Александър.

В началото, според събраните доказателства, Сашко е намерил убежище в храстите. Детето е с аутизъм и до този момент не може да разкаже какво е преживяло.

„Тези драскотини, които са по ръцете и по главата, бяха в началото. Те бяха зараснали вече към края, така че може би в началото е бил в храстите, след това се е движел по някакви начини“, казва Александър Цветанов.

Детето е успявало да се храни и да пие вода, сочат заключенията на специалистите. От областната дирекция на полицията в Перник потвърдиха , че разследването по случая е приключило.

„Материалите са докладвани на прокуратурата. Преди наблюдаващия прокурор да прецени дали досъдебното производство да бъде прекратено, или не, нямаме право да обсъждаме доказателствата“, пише в позиция на ОДМВР – Перник.

От прокуратурата в Перник уточниха пред екипа ни, че имат срок от един месец, в който да се запознаят с материалите и да се вземе решение дали по случая е извършено престъпление, или не.

А откакто Сашко е отново с татко си, състоянието му е значително по-добро.

„Даже глинени съдове прави с ръчички, рисуваме, научи се да плува. Очевидно, че има доста таланти. Понякога си мисля и се питам как въобще е могъл да издържи толкова време в гората, но очевидно възможностите на моя син са по-големи. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща“, казва бащата на 12-годишния Александър.

Бащата на Сашко се опитва да му създаде максимално много активности, заради неговата хиперактивност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    23 0 Отговор
    Като МВР натиснаха педофилското лоби, така оцеля детето.......
  • 2 Гого

    15 1 Отговор
    Не видях да е купил часовник на Сашко с GPS проследяване?!
  • 3 Щи кажа

    24 3 Отговор
    Ранили са го в една изба и вода са му давали! С дрехите е стоял, не се е преобличал! Пуснаха ги на пътя, щото много се раздуха случката. А може и да е нямало подходяща донорска ситуация. Не е имало в момента подходящ съвместим реципиент.
  • 4 Мое мнение

    40 3 Отговор
    Ако някой твърди, че момчето е оцеляло 9 дни само в гората то нека направим опит. Ще го пуснем него в гората и ще видим колко ще оцелее. На втората нощ ще го намерим вкочанен от студ и свит на кълбо. Това с оцеляването е приказка за наивници.

    Коментиран от #20

  • 5 Опааа

    27 1 Отговор
    Ко се чуди тоя тЪпак вееее?!? Оцеляло е детето,защото са го хранили тия,които го отвлякоха!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Как

    13 1 Отговор
    След като обяви награда от 100 000 лв детето чудодейно се намери само.
  • 8 Мдаааааа

    15 1 Отговор
    Тая версия с оцеляването е много удобна защото службите не трябва да правят нищо. Ако бяха казали, че е отвлечено детето трябваше да търсят похитителя, да го открия, заловят и докажат отвличането. Изобщо очертаваше се много работа. А така като е оцелял Сашко и хоп - работата приключва.
  • 9 проблем реакция решение

    6 2 Отговор
    Това е постановка за да убедят хората да чипират децата си за да ги намират лесно.
  • 10 Раданч Татлъту

    5 1 Отговор
    Шашко е оцелял като гирой на Окраина!🐵🥳🤡👍
  • 11 Механик

    9 0 Отговор
    А престанете с това вече! Изтъркахте се!
    Кажете нещо за Зеленски! Нещо танкове ли, самолети ли, кво му трябва на момчето?

    Коментиран от #15, #16

  • 12 То и ние

    8 0 Отговор
    То и ние се "чудим" ! Нещо май по сме склонни да вярваме на виденията на екстрасенса. За ме обяснението логично е да е бил отвлечен инцидентно без да знаят точно какво да поискат срещу освобождаването му и понеже са кокошкари са се уплашили от масовото издирване и да не ги пипнат. В 99 процента от подобни случаи полицията е безсилна и да прикрие безсилието си и е угодна версията за оцеляване толкова дни в гората.
    Тия които са прекарали и една нощ в живота си в подобни есловия на открито вЕрвате ли !?
  • 13 12345

    7 0 Отговор
    Намерили са го трите мечки и са го поили девет дни.
  • 14 То и ние

    3 0 Отговор
    То и ние се "чудим" ! Нещо май по сме склонни да вярваме на виденията на екстрасенса. За ме обяснението логично е да е бил отвлечен инцидентно без да знаят точно какво да поискат срещу освобождаването му и понеже са кокошкари са се уплашили от масовото издирване и да не ги пипнат. В 99 процента от подобни случаи полицията е безсилна и да прикрие безсилието си и е угодна версията за оцеляване толкова дни в гората.
    Тия които са прекарали и една нощ в живота си в подобни есловия на открито вЕрвате ли !?
  • 15 Еееее

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Чакай малко, нали му дадоха трибуна на Берлиналето, ще си каже болката и щенията момчето.
  • 16 Живанши

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Зеленски и той "сам в гората" оцелява 1 година срещу мечката... Но като цяло добър опит, скоро или ще се предава или ще го обесят неговите си.
  • 17 Отлюспен от факти

    4 2 Отговор
    Детето няма как да е оцеляло само!
    Пак или крият , или са некадърни от МВР
  • 18 Не е вярно

    7 1 Отговор
    Детето не е могло да оцелее без помощ!
  • 19 123456

    5 1 Отговор
    Още ли има щрауси по тоя въпрос - много заблуден народ , 8 дни на боровинки при -10 градуса на открито .... , ехо ...
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мое мнение":

    Този случай е много показателен на какво жестоко мозъчно промиване са подложени "нормалните" деца...Трябваше едно дете с диагноза ADHD(хиперактивност) да оцелее 9 дни в природата за поука на всички.
    Сигурен съм, че ако Сашко беше "нормален" и знаеше, че не може толкова време да оживее без грижите на цивилизацията, щеше да е умрял.
  • 21 Коментар

    3 1 Отговор
    В Турция след земетресенията спасиха деца,прекарали 9-10 дни под руините.Оцеляли са без храна,вода и на минусови темперарури.Някои от децата разказвали за ангели,които ги хранили,играли си с тях и никое от спасените не било гладно и не се оплаквало,че му е студено.Жалко,че Сашко не може да каже какво точно е станало.

    Коментиран от #22

  • 22 Иванчо

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Коментар":

    Да така е, и един мармот през това време завива шоколада в станиол.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    През ВСВ, летецът Мересиев е пълзял 18 (осемнадесет) дни в гората , през зимата, с потрошени крака и оживява.
  • 24 Сашко

    3 2 Отговор
    Е новия победител в Сървайвър и Игри на волята взети заедно. Безапелационно слага в малкият си джоб БеърГрил по оцеляване. Даже, според ,,експертите,, бие и Чък Норис. Верваме ви....
  • 25 Наивници

    2 0 Отговор
    Много дeбил тука бре, пишат без да са се поитересували за фактите. Първо не са 9 дни и 8 нощи, а 8 дни (два непълни) и 7 нощи! На 3тия ден Сашко е бил забелязан в селото до което го намериха! Температурите по онова време бяха средно около 10 градуса, само една нощ 0 градуса, повечето 5, а дневните до 15, какви -10, какво замръзване??? Чак предпоследния ден имаше преваляване! Човек издържа без вода около 7 дни, а без храна около месец! Докторите са изследвали и доказали, че детето е яло и пило вода през това време! След като го намират минават 5 дни докато проходи!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 6 кила

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Наивници":

    И е отслабнал с 6 кила за 7 денонощия. Как се отслабва с толкова, ако е бил отвлечен на топло и хранен?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Наивници":

    Абсолютно сте прав, обаче във форума е пълно с "беби-дюшековци".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове