Отидете към основна версия

938 28

Иванка Шалапатова: Справянето с демографската криза е водещ приоритет на кабинета

  • иванка шалапатова-
  • министър-
  • демография-
  • криза

Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България, заяви социалният министър

Снимка: МТСП

За правителството на академик Николай Денков справянето с демографската криза е водещ приоритет. Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България.

Това заяви министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова при участието си в третата конференция на списание The Economist за демографията, организирана в гръцката столица Атина вчера.

На форума на тема "Как да се справим със спешната демографска ситуация: Ролята на науката, правителствата и гражданите" участваха и гръцките министри София Захараки – на социалната политика и семейството, и Домна Михаилиду – на труда и социалната сигурност. Участие в него взе и заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица.

“Ние, страните в Югоизточна Европа, имаме едновременно различен и подобен исторически път, намираме се на различни етапи от икономическото си развитие, но днес в нашите страни текат идентични демографски процеси и имаме подобни индикатори. Това, което ни отличава от много от страните в Европа обаче, е високата смъртност, обезлюдяването на големи благодатни за живот територии и емиграцията на активното ни население", каза министър Шалапатова.

На конференцията тя отбеляза мерките, набелязани от кабинета на академик Денков за справяне с демографската криза. "В демографската си стратегия правителството ще акцентира върху мащабна програма за превенция на лечими болести, ограничаване на вредните навици сред населението, които водят до висока смъртност, и превантивна работа по отношение на ранната загуба на фертилитет“, заяви социалният министър. Друга предвидена мярка е трансформация на българската образователна система, за да бъде адекватна на съвременния свят и да помогне да младите и активни хора да бъдат задържани в България. "Тя трябва да отговаря на изискванията на един пазар на труда, който много скоро ще бъде определян от изкуствения интелект“, отбеляза Шалапатова.

Акцент в демографската стратегия на България ще бъдат и мерки за привличането на млади, образовани и активни хора от българските диаспори в Украйна и Молдова, както и от ЕС и САЩ и от други континенти. Други приоритети в демографската визия на правителството са създаване на жилищна политика, насочена към младите семейства, и мерки за рестартиране на някои региони чрез създаване на транспортна, социална и здравна инфраструктура, както и с осигуряване на достъп разнообразие от културни и образователни възможности, за да станат те привлекателни за млади хора с деца.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е водещата структура на България, която ще ръководи работата на правителството по изработването на демографската стратегия. Очаква се скоро МТСП да получи одобрение и за техническа помощ от Европейската комисия с експерти, които да съдействат на създадения екип, включващ и демографа доц. Георги Бърдаров. Целта е да бъдат начертани ясни мерки, които да адресират демографската ситуация в България на регионален принцип.

В рамките на конференцията министър Шалапатова проведе среща със социалния министър на Гърция София Захараки, на която бе потвърдено, че през април България ще бъде домакин на тристранен форум заедно с Гърция и Румъния по въпросите на деинстуционализацията. На форума ще бъде стартирана концепцията за България като център за споделяне на опит и експертиза по темата с извеждането на деца и възрастни от домовете за грижи, част от управленската програма на правителството.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове