Last news in Fakti

20 Януари, 2024 06:53 923 28

Иванка Шалапатова: Справянето с демографската криза е водещ приоритет на кабинета

  • иванка шалапатова-
  • министър-
  • демография-
  • криза

Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България, заяви социалният министър

Иванка Шалапатова: Справянето с демографската криза е водещ приоритет на кабинета - 1
Снимка: МТСП

За правителството на академик Николай Денков справянето с демографската криза е водещ приоритет. Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България.

Това заяви министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова при участието си в третата конференция на списание The Economist за демографията, организирана в гръцката столица Атина вчера.

На форума на тема "Как да се справим със спешната демографска ситуация: Ролята на науката, правителствата и гражданите" участваха и гръцките министри София Захараки – на социалната политика и семейството, и Домна Михаилиду – на труда и социалната сигурност. Участие в него взе и заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица.

“Ние, страните в Югоизточна Европа, имаме едновременно различен и подобен исторически път, намираме се на различни етапи от икономическото си развитие, но днес в нашите страни текат идентични демографски процеси и имаме подобни индикатори. Това, което ни отличава от много от страните в Европа обаче, е високата смъртност, обезлюдяването на големи благодатни за живот територии и емиграцията на активното ни население", каза министър Шалапатова.

На конференцията тя отбеляза мерките, набелязани от кабинета на академик Денков за справяне с демографската криза. "В демографската си стратегия правителството ще акцентира върху мащабна програма за превенция на лечими болести, ограничаване на вредните навици сред населението, които водят до висока смъртност, и превантивна работа по отношение на ранната загуба на фертилитет“, заяви социалният министър. Друга предвидена мярка е трансформация на българската образователна система, за да бъде адекватна на съвременния свят и да помогне да младите и активни хора да бъдат задържани в България. "Тя трябва да отговаря на изискванията на един пазар на труда, който много скоро ще бъде определян от изкуствения интелект“, отбеляза Шалапатова.

Акцент в демографската стратегия на България ще бъдат и мерки за привличането на млади, образовани и активни хора от българските диаспори в Украйна и Молдова, както и от ЕС и САЩ и от други континенти. Други приоритети в демографската визия на правителството са създаване на жилищна политика, насочена към младите семейства, и мерки за рестартиране на някои региони чрез създаване на транспортна, социална и здравна инфраструктура, както и с осигуряване на достъп разнообразие от културни и образователни възможности, за да станат те привлекателни за млади хора с деца.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е водещата структура на България, която ще ръководи работата на правителството по изработването на демографската стратегия. Очаква се скоро МТСП да получи одобрение и за техническа помощ от Европейската комисия с експерти, които да съдействат на създадения екип, включващ и демографа доц. Георги Бърдаров. Целта е да бъдат начертани ясни мерки, които да адресират демографската ситуация в България на регионален принцип.

В рамките на конференцията министър Шалапатова проведе среща със социалния министър на Гърция София Захараки, на която бе потвърдено, че през април България ще бъде домакин на тристранен форум заедно с Гърция и Румъния по въпросите на деинстуционализацията. На форума ще бъде стартирана концепцията за България като център за споделяне на опит и експертиза по темата с извеждането на деца и възрастни от домовете за грижи, част от управленската програма на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    25 0 Отговор
    Тази женитба май скоро не е минавала из територията, ми то всичко е приключило а скоро и в останалите 3-4 града
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 опала

    22 1 Отговор
    Ми те сами си казват, че нищо няма да направят. Това, за което говорят, не са проблемите на раждаемостта.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 0 Отговор
    И как стаа таа работа с лиспийки и пиираси?!
  • 5 Ццц

    23 2 Отговор
    Абсолютно е така. Всяко едно решение на правителството доказва с какъв приоритет и хъс се действа, за да не изчезнат избирателите. Всеки патрон за Украйна, всяка буква от изменената Конституция, съсипването на селското стопанство с цел гарантиране на евтин украински внос, всяко ново ВЕИ, всеки продаден на безбожна цена апартамент, както и всички 7 % комисионна за винетка в джоба на купувача, всеки бутнат паметник го доказва! По-успешна стратегия до сега не съм виждал. Дори аз, убеден антигурбетчия вече сериозно се замислям дали не е време да подпомогна борбата на правителството с ДДС-то от самолетния билет.

    Коментиран от #14

  • 6 ха ха

    15 0 Отговор
    всички кризи са от малоумието и алчността на вождовете , и понеже идиотиите са споделени на безброй конференции докараха нещата до там че планетата иска да ни затрие , не виждам другарката им министър да е направила предложение за криминализиране на не заплащането на труда , както и ремонт на налудничавата пенсионна система
  • 7 ИВАН

    19 0 Отговор
    Госпожа Шалапатова само говори, при това очевидно неверни неща - За правителството на академик Николай Денков справянето с демографската криза е водещ приоритет. Решени сме да направим всичко възможно, за да рестартираме демографското развитие на България.

    Е хайде сега - 8 милиарда Тагарев обяви за военна инфраструктура.Колко милиарда ща заделите да помогнете на маладите семейства да си купят жилище? Какво ще направите за да могат младите хора да започват работа със заплата, която да им позволява да изплащат заеми и "бизнесА" да не краде социалните осигуровки?
    Ще спрете ли най-сетне да бърникането в образователната система - Тагарев иска да чисти учебниците от факти, не от лъжи а от ФАКТИ! Родителите вече гледат на образованието като на постоянен експеримент върху децата им. Въпрос към Шалапатова за 50 лева - каква е връзката между отношението на родителите към образователната система и демографията?
  • 8 Образовани родители ,образовани деца.

    13 2 Отговор
    Дрънкане на лишени от съдържание празни приказки. Помислете за това , как едно семейства с две , три деца да има месечен доход , не по малък от 6 000 лева , чист доход ,ако живеят в собствено жилище. И задължително това да минава през през образователен ценз на двамата родители . И колкото са по образовани , толкова повече да получават , за отглеждането на деца . Тези до 8-ми клас , и тези с нисък успех , под 4.50 да не получават нищо. Може да се сумират и оценките на двамата родители.
  • 9 Мето

    23 0 Отговор
    Шалапатке, ти деца имаш ли ?

    Коментиран от #16

  • 10 Хаха

    12 2 Отговор
    Пълни глупости. Дайте на всяко българско семейство по 10000 лв за първо, 20000 за второ, 30000 за трето дете, без маргиналите, и нещата може и да потръгнат! Иначе сами празни приказки, няма пари действайте...Тази паткова е много куха лейка...

    Коментиран от #11

  • 11 САНДОКАН

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    И да дадат ,което няма как да стане освен със заеми които пак ще са на гърба на тези на които ги дават когато робуваш за 1500лв. нищо не може да стане. По собре ще е за всички на територията всичко да приключва по бързо

    Коментиран от #21

  • 12 Жоро Бекъма

    5 0 Отговор
    Шалапаткова може да оправи само голям бахур
  • 13 Порно

    7 0 Отговор
    Иванке, стига си търчала по праидови, ами ела да ти покажа как стават тия работи. На дедо Шорош ще кажеш, че детето е от оная министерка с костенурките
  • 14 Шопо

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Народа е като стадо овце, доят ги, стрижат ги, а те блеят.
    Ако една овца се отлъчи от стадото нищо не се променя, дори цялото стадо да избяга пак не е проблем ще докарат избиратели от Сирия.

    Коментиран от #26, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ШОКОЛАДОВ

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мето":

    Има две деца.Да са и живи и здрави. Обаче по демографските въпроси е безрезултатна политически.
  • 17 Петър

    3 1 Отговор
    Как ще се проведе ограничаването на вредните навици сред населението и кой ще определя кои точно са вредни и сред кое население ще става тази инициатива. . А ако населението не ще да му се ликвидират вредните навици?
  • 18 Пешо Кюстендилецо

    0 2 Отговор
    Начи това мо а стане само с яко клецанье. Друг начин нема.
  • 19 И За това...

    2 0 Отговор
    И За това... Трябва да Забравим за Всичко Останало! Така ли МА!
  • 20 Оплождане на яйцеклетката

    0 0 Отговор
    Супер ,значи вече мога да родя второто си дете?
  • 21 Не парите са проблема!

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "САНДОКАН":

    Не парите са проблема! А начина да се се Отмъкнат!
  • 22 Анонимен

    4 0 Отговор
    Тая отново я пуснали да лъже. Оправи Коледните на пенсионерите, като даде парите на Украйна и ся се захвана друго да оправя. Ужас.
  • 23 Късно е либе за китка

    2 0 Отговор
    Късно е либе за китка
  • 24 Никой

    2 0 Отговор
    Сега ли се сетихте,ма. То само ц... ята остана.
    Нема кой да им работи, а те се чудат само на кое постче да се настанят.
  • 25 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Двамата да се захващат с практики за възпроизвеждане , да оправят демографията
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове