Отидете към основна версия

45 908 96

Кристалина Георгиева към правителствата в Европа: Не увеличавайте финансирането на фермерите

  • протести на фермери-
  • мвф-
  • земеделски субсидии

Научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете, каза управляващият директор на МВФ

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си, съобщава "Фокус".

"Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват," казва Георгиева.

Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа. “Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена," казва управляващият директор на МВФ.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга.

“Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете", каза управляващият директор на МВФ. Съветът ѝ към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите публични разходи.

Кристалина Георгиева коментира темата по време на пространен брифинг пред репортери, на който говори и по теми, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

Георгиева посочи, че очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти "в рамките на няколко месеца“. И предупреди, че за световната икономика по-голямата опасност е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, отколкото ако започнат да действат с “леко" закъснение.

"Екипът ни направи преглед какво се е случвало в историята и достигна до заключението, че рискът от преждевременно разхлабване е по-висок от рискът от леко закъснение", каза Георгиева. В същото време обаче и не трябва лихвите да остават високи по-дълго от необходимото и следенето на данните е начинът за намиране на правилния баланс, който управляващият директор на МВФ формулира така: "Не твърде рано, но не и твърде късно."

Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията. "Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбеляза тя.

Международният валутен фонд и Египет са на "финален етап" от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на допълнителен заем, за да се намали натискът върху страната от войната в Газа, каза още Георгиева. Египет има действащо споразумение с МВФ в размер на 3 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 98 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове