Отидете към основна версия

2 739 16

Ваня Григорова: Проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта

  • ваня григорова-
  • проект-
  • бюджет-
  • столична община-
  • проблеми-
  • транспорт

"А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи", коментира общинският съветник от БСП

Снимка: БГНЕС

На заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС, което се проведе днес, беше разгледан проектът на бюджет на Столична община за 2024 г. Общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова за пореден път обърна внимание, че в разчетите не са отразени компенсациите за градския транспорт от държавния бюджет, съобщават от пресцентъра на БСП. "89 млн. лв. са средствата, които следва да покрият разходите по дейността и да осигурят нормална печалба на дружествата в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета ѝ, каза Ваня Григорова. В проекта не са предвидени и средствата за увеличение на заплатите на транспортните работници - 15% от 1 март 2024 г., макар че вече беше подписано споразумение със синдикатите. В същото споразумение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за функционирането на която също са необходими средства, а такива няма в бюджета на СО".

Ако всичко това е предвидено да се направи в Икономическата рамка на обществения транспорт в София, то следва въпросната рамка да ни бъде предоставена своевременно, обясни още тя. "Недопустимо е общински съветници от мнозинството да разполагат с нея, но не и тези от опозицията. Това е против всички правила на демокрацията и ни поставя в невъзможност да подкрепим проект на бюджет, в който няма отделени средства за работещите в градския транспорт, заяви Ваня Григорова. Ако дружествата бъдат задължени да покриват увеличените разходи за фонд работна заплата, без те да са адекватно финансирани, това ще доведе до допълнителното им задлъжняване, а само "Столичен Автотранспорт" ЕАД към края на предходната година има почти 18 млн. лв. задължения".

Григорова обърна внимание, че са заложени само 2 млн. лв. за подновяване на релсов път, което е крайно недостатъчно. "Така например споделеното трасе по бул. "Константин Величков" е в драматично състояние, което води до ускорено амортизиране на гумите на автобусите и значително увеличени разходи за дружеството за гуми. Води и до повишен риск от ПТП. Затова от Местна коалиция "БСП за България" настояваме за увеличение на това перо от бюджета на 5 млн. лв.".

Ваня Григорова беше категорична, че проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта. "А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи. Това е в противоречие с всички заявки на управляващите от ПП-ДБ-СС за прозрачно и открито управление, което беше представяно на софиянци като алтернатива на модела ГЕРБ", завърши тя.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове