Last news in Fakti

5 Март, 2024 20:54 2 716 16

Ваня Григорова: Проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта

  • ваня григорова-
  • проект-
  • бюджет-
  • столична община-
  • проблеми-
  • транспорт

"А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи", коментира общинският съветник от БСП

Ваня Григорова: Проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта - 1
Снимка: БГНЕС

На заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС, което се проведе днес, беше разгледан проектът на бюджет на Столична община за 2024 г. Общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова за пореден път обърна внимание, че в разчетите не са отразени компенсациите за градския транспорт от държавния бюджет, съобщават от пресцентъра на БСП. "89 млн. лв. са средствата, които следва да покрият разходите по дейността и да осигурят нормална печалба на дружествата в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета ѝ, каза Ваня Григорова. В проекта не са предвидени и средствата за увеличение на заплатите на транспортните работници - 15% от 1 март 2024 г., макар че вече беше подписано споразумение със синдикатите. В същото споразумение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за функционирането на която също са необходими средства, а такива няма в бюджета на СО".

Ако всичко това е предвидено да се направи в Икономическата рамка на обществения транспорт в София, то следва въпросната рамка да ни бъде предоставена своевременно, обясни още тя. "Недопустимо е общински съветници от мнозинството да разполагат с нея, но не и тези от опозицията. Това е против всички правила на демокрацията и ни поставя в невъзможност да подкрепим проект на бюджет, в който няма отделени средства за работещите в градския транспорт, заяви Ваня Григорова. Ако дружествата бъдат задължени да покриват увеличените разходи за фонд работна заплата, без те да са адекватно финансирани, това ще доведе до допълнителното им задлъжняване, а само "Столичен Автотранспорт" ЕАД към края на предходната година има почти 18 млн. лв. задължения".

Григорова обърна внимание, че са заложени само 2 млн. лв. за подновяване на релсов път, което е крайно недостатъчно. "Така например споделеното трасе по бул. "Константин Величков" е в драматично състояние, което води до ускорено амортизиране на гумите на автобусите и значително увеличени разходи за дружеството за гуми. Води и до повишен риск от ПТП. Затова от Местна коалиция "БСП за България" настояваме за увеличение на това перо от бюджета на 5 млн. лв.".

Ваня Григорова беше категорична, че проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта. "А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи. Това е в противоречие с всички заявки на управляващите от ПП-ДБ-СС за прозрачно и открито управление, което беше представяно на софиянци като алтернатива на модела ГЕРБ", завърши тя.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 подкуп

    10 3 Отговор
    Всички общинари са подлоги на най-честни политици и бизнесмени ,и те само с един подпис може да получат десетки хиляди !
  • 2 Кнаус 485

    8 3 Отговор
    Тая ми харесваше, но как гласуваха за председателя в сос и казвам ти си мрътва за мене....
  • 3 098

    12 2 Отговор
    Вие, АМИГОСИТЕ и без това не ползвате карти и билети.
    Общината ви била длъжна, че плодните чаавета...
  • 4 Професор Герджиков

    7 8 Отговор
    Кур за Путин педераса мръсен ебан

    Коментиран от #7

  • 5 Оффф

    13 2 Отговор
    И тя ми разбирала от бюджети и София ?! Жалка история .
  • 6 Яшар

    10 1 Отговор
    Виш ваня ли си ква си ...земи един афтомат и наред гроп,дпс,бКп (к) ....после и себе си !..
    Омразна да ва слушам постотиите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЛАВОРЕЗА БОЙКО БОРИСОВИЧ

    2 0 Отговор
    Бившият главен прокурор Иван Гешев подозира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има общо с взрива, избухнал до кортежа му на 1 май миналата година. Без да уточнява на какво се базира предположението му, той каза единствено, че Борисов стои зад поредицата от действия, довели до отстраняването му близо месец по-късно, включително този взрив.

    "Аз мога само да предполагам", каза Гешев в Студио България на Свободна Европа във вторник и добави: "И предвид цялата ситуация аз предполагам, че зад това нещо седи Борисов".
  • 9 Санде Версачето

    3 0 Отговор
    Аз работих в транспоръта, да изкарам курорта.... Давайте парета, оти ке ми се возите на ритлите по инерция из надолнико!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ъхъ!!!

    5 2 Отговор
    Тамагочито на Разбойко - Ваня Григорова пак се разписука.
  • 12 Бус лента

    6 0 Отговор
    Работата на СОС не е да решава транспортни проблеми, а да създава нови проблеми, от които се печели добре. Примерно, центъра за градска дебилност, велоалеите за екстремни спортове и зебрите през шест ленти, подходящи за авантюристи и самоубийци.
  • 13 0909

    2 2 Отговор
    Ваня размаза либерал болшевиките на Сорос русофилите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Това е

    1 0 Отговор
    Това е БИЗНЕС МОДЕЛ !
  • 16 Наркос

    4 0 Отговор
    Груба грешка е да се поставят опозиционни лидери загубили изборите в общинския съвет или където и да е в близост до победителя... Резултата е просто драма след драма и никаква свършена работа. Тази дама ако мога така да я нарека от любезност, първо загуби времето на избирателите си, после на съда, а сега и на общинския съвет. До кога на този "експерт" по кредитиране и амортизиране на гумите ще му се дава трибуна за драматизми...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове