Last news in Fakti

20 Септември, 2003 00:00 876 0

Автомобилно изложение – Франкфурт 2003

  • nissan dunehawk-
  • vision cls-
  • focus c - max-
  • jaguar r-d6 concept-
  • kia picanto-
  • ford visos

Nissan Dunehawk

Със студията Dunehawk Nissan разкрива дизайнерската тенденция при следващите си модели 4х4. Японците се отклоняват от консервативния модел, който следват до момента и залагат на нестандартния, разчупен дизайн, съчетаващ в себе си елементи от модерните напоследък SUV и MPV возила. При Dunehawk впечатление правят миникамерите, които заместват конвенционалните странични огледала, ксеноновите фарове са заменени от светлини със светодиоди. Агресивният облик на возилото се завършва от 20-цоловите джанти. Габаритите също са внушителни - дължина 4.8 м, широчина - 1.9 м и височина - 2 м.

Vision CLS

И този модел продължава серията от нетипични коли за Mercedes-Benz, приемани като “пионери” за марката. Дизайнът напомня шедьоври от минали години. Никога досега две крайно различни характеристики не са били комбинирани по такъв удачен начин - сегментът купе да хармонира перфектно с удобен и функционален салон. “Идеята за купе с пет врати предлага интересни възможности на хората, които приемат автомобила и шофирането като своя страст”, споделя професор Юрген Хуберт, член на Борда на директорите в Daimler-Chrysler AG към Mercedes Car Group.

Шестцилиндровият двигател е с мощност 265 конски сили, което позволява автомобилът да ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.4 секунди. Максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. Разходът на гориво е само 7.5 л/100 км. Агрегатът отговаря напълно на изискването Euro 4 за вредните емисии, изхвърляни при изгарянето на гориво.

Aston Martin DB9

Бъдещето на Aston Martin е предсказано в изцяло новия DB9, спортно купе с 2+2 места, което съчетава изискванията на модерния клиент - бързина, мощност, осигурена от двигател V12, плавност на возията, красив дизайн и не на последно място - ръчна изработка.

Използвайки изцяло ново тяло, “облечено” във висококачествен алуминий, но “задръстено” с високи технологии, DB9 се превръща в един от най-привлекателните спортни автомобили в света. Последната версия на Aston Martin е оборудвана с 6.0-литров двигател V12 с мощност 450 к.с., с който без проблем достига максимална скорост от 298 км/ч.
Продажбите на модела ще започнат през пролетта на 2004 година, като с това най-успешният модел на Aston Martin - DB7, отива в историята.

Focus C - MAX

Focus C - MAX е най-новият многофункционален автомобил на Ford . Символът “С” насочва вниманието към неговите ключови характеристики - удобство (comfort), улеснение (convenience) и контрол (control) - докато “MAX” символизира водещите цели на Ford в тези области - отличителни черти, представени в най-пълна (максимална) степен в автомобила.

Ford съобщи във Франкфурт, че неговият бензинов двигател (1.6- литров) Duratec ще се присъедини към гамата Focus C - MAX малко по-късно през 2003 година. С това попълнение, моделът Focus C - MAX ще предлага избор между 1.6-литров (100 к.с.) и 1.8-литров (120 к.с.) Duratec бензинови двигатели и два нови Duratorq TDCi дизелови мотора с общо подаване на горивната смес в следните варианти: 1.6-литров (109 к.с.) и 2.0-литров 136 (к.с.).

Jaguar R-D6 Concept

“Всеки ден вземаме решения. Избираме рационалното, следвайки разума си или пък емоционалното, ако се доверим на сърцето. Истинският трик е да се намери балансът помежду им и да се вземе най-доброто от тези два свята. R-D6 е основата на автомобил, който ще отговаря напълно както на изисквания на разума на клиента, така и на неговите емоции и пристрастия. Концептуалният модел е построен на базата на R-Coupe и онагледява бъдещата посока в дизайна на марката. Прототипът показва още най-новите технологии и възможностите на новия дизелов би-турбо двигател V6 със системата common-rail”, представи прототипа Майк Райт, управляващ директор на Jaguar Cars.

Lancia Ypsilon

Автомобил, съчетаващ удобство и елегантност, особено подходящ както за градско шофиране, така и за по-дълъг път. Кола, съчетаваща новити стандарти за лукс и класа в категорията “компактни возила”. Срещата на Lancia Ypsilon с европейските си клиенти, донесе на компанията над 1 800 000 продажби от 1985 година насам. Новият модел се очаква да провокира не по-малко сърца на Стария континент, заявиха от компанията.

Kia Picanto

Kia Motors разшири производствената си програма с дебюта на новия автомобил от сегмент А, наречен Picanto. С тази кола вторият по големина автопроизводител в Кореа за първи път ще навлезе в един от най-оспорваните сегменти на европейски пазар.

Picanto ще се предлага във версия 5 врати с 4 или 5 места. По размери на вътрешното пространство новата Kia е най-просторна в класа си, а размерът на багажното отделение варира от 157 до 882 литра (със сгънати задни седалки).Очаква се Picanto да бъде лидер за класа си и в категорията ниско ниво на вредните емисии, което в Европа ще бъде обозначено като “екологичен автомобил”. Двигателят с работен обем 1.0 л ще предпазва околната среда като изхвърля само с 120 милиграма въглероден двуокис на километър, а по-големият му събрат с работен обем 1.1 литра 130 милиграма на километър при петстепенна механична скоростна кутия и 150 милиграма на километър при четиристепенна автоматична скоростна кутия.

Picanto ще бъде предлаган по избор с 14" или 15" цолови джанти от леки сплави и напълно нов спортен волан с 3 спици. С множество специално подбрани детайли компанията производител цели привличането на повече клиенти от младото поколение и създаване на младежки имидж с мотото “младежки, спортен, дружелюбен”Автомобилът ще идва до собствениците си със система за незабавно възстановяване на спукана гума, съобразно най-новите тенденции в световното автомобилостроене.Picanto съчетава в себе си младежки стил и богата гама от възможности. Той е скроен по динамичния вкус на новото поколение и претворява в себе си активния им начин на живот.” споделя генералният директор на KIA Motors Co. - Йонг-Хван Ким.В настоящия момент всички световни автопроизводители фокусират вниманието си към младото поколение, наречено “Генерация Y”. То играе съществена роля при избора на собствен автомобил. Младите хора все повече показват предпочитания и сядат зад волана на автомобили от клас А. Kia прави нова крачка в развитието си като разширява продуктовата си гама в посока към младите хора.

Първоначално от модела Picanto ще се произвеждат 123 000 коли годишно, като 75 000 от тях ще бъдат за износ. За европейския пазар ще бъдат произведени 66 200 автомобила през 2004 г.

Ford Visos

Моделът Visos продължава историята на легендарните за Ford автомобили като Model-T, GT 40, оригиналният Escort и Capri. Същевременно добавя и нещо ново в посоката, по която върви производителят по отношение на бъдещ дизайн.Visos е автомобил, изобилстващ от новости и модерни технологии. Интериорът “свети” с панелите с течни кристали и футуристични уреди. Отвън е елегантно “източен”, благодарение на т.нар. “Активно Прилягане”, което оставя технологичните постижения на колата скрити до момента, в който водачът, състоянието на пътя или пък динамиката на превозното средство не ги изискат.“Да се поместят удобно четирима възрастни в купе със спортен силует, което е съвсем малко по-дълго от Focus, е безпрецедентно. Проектирайки Visos с широка предница, имахме възможността да преместим оборудването, което по принцип се намира зад панела за инструменти, странично - във фланговете. С това намалихме значително размера на арматурното табло и по този начин отвоювахме ценно пространство в купето. Вратите се отварят по конвенционален начин, но ги разширихме така, че да се врязват дълбоко в линията на покрива. Самият покрив се прибира, като се сгъва навътре от всяка страна и осигурява лесен достъп до задните седалки. Въпреки че вътрешното пространство подхожда на луксозна кола, ние съумяхме да запазим енергичните очертания на спортното купе”, описа шедьовърът на Ford Крис Хамилтън, мениджър “Външен Дизайн” на Visos.

Когато шофъорът избере спортен режим, се дава начало на серия от промени както във външния вид, така и в управлението на колата.

Автоматично се появяват предният спойлер, задният дифузьор и задният спойлер. Режимът “Комфорт” не изисква същата аеродинамична подкрепа и затова тези приспособления се прибират в купето.
Независимо от режима на управление, аеродинамичните аксесоари се задвижват автомотично при скорост над 90 км /ч.

LCD мониторът, вграден отстрани на двигателя, показва настройката за момента. При включването на лаптоп в UBS порт, непостредствено до LCD монитора, шофьорът може да смени настройките на твърдостта на амортисьорите или на оборотите.Водачите могат и предварително да инсталират конфигурации от сървъра на Ford по Интернет, или да разменят информация за настройките с други собственици на автомобили. Visos е снабден с 6-цилиндров би-турбо двигател, с мощност 350 к.с. и 400 Nn въртящ момент. Двигателят е настроен за 6 степенна високо технологична ръчна трансмисия, задвижваща всички колела.

Мария Минкова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА