Last news in Fakti

27 Май, 2011 10:42 14 907 35

KIA Picanto

  • kia picanto

Корейската малолитражка може да се определи като пикантна рецепта за справяне със забързаното градско ежедневие

В началото на годината KIA разпространи първите официални снимки на напълно обновената си малолитражка Picanto. През март в Женева пък се състоя официалното представяне на градското автомобилче, а сега новото Picanto е вече и в България. Екипът ни направи обстоен тест на автомобилчето, предимно в градски условия, и сега ще се опитаме накратко да обобщим първите си впечатления от него.

Екстериор

Външният вид на минито е станал значително по-смел и авагарден. Съществените разлики са навсякъде. Отпред фаровете са с доста по-модерна форма, радиаторната решетка е станала по-голяма, стоповете са с променен дизайн, а в профил се забелязват отчетливи и авангардни оребрения. Освен по-интересна визия, те придават допълнителна здравина на вратите. Като цяло външният вид на Picanto (и с три, и с пет врати) вече е в стил унисекс и въпреки малките габарити автомобила излъчва определена доза спорт и агресия.

Интериор

И докато външният вид е въпрос на вкус и предпочитания, то в салона още на първо четене се виждат няколко функционални подобрения. Наличието на повече пространство и подобрено качество на материалите отличават новата генерация от предшественика. Уредите са максимално опростени, но информативни, седалките не са големи, но пък са ергономични и не изморяват дори при дълги пътувания. По-богатото базово оборудване пък предлага интересни екстри, които определено ще се понравят повече на нежната част от водачите. Най-интересната от тях е подгряването на волана и седалките. Наличието на качествена аудио система с AUX и USB, климатик и парктроник са все опции, характерни повече за горния сегмент. Наред с тези “глезотийки” трябва да се отбележи големият за този клас багажник, просторната задна седалка и много добрата шумоизолация в салона.

Двигател

Моделът се предлага с три- и четирицилиндрови бензинови агрегат, като и двата са съвсем нови разработки на корейската компания. Първият е наличен в две версии с 69 и 82 к.с. По-мощният вариант е специално разработен за работа на газ. Фабричната газова инжекционна уредба е интегрирана на мястото на стандартния бензинов резервоар, но под нея е оставено място за десетлитров съд за бензин. Тази модификация харчи малко повече, но пък икономията от по-ниските цени на газта е добре известна. Иначе и двете модификации на трицилиндровото двигателче предлагат нормална динамика, която задоволява нуждите в градски условия. Тези, които предпочитат по-мощно автомобилче, ще трябва да се ориентират към 1.2-литровия четирицилиндров агрегат с мощност от 83 к.с. Благодарение на доста по-висок въртящ момент той се представя направо впечатляващо. Естествено и разходът на гориво е по-голям. Новото Picanto се комплектова със стандартна петстепенна механична скоростна кутия, а за най-мощния вариант е предвиден и четиристепенен автоматик.

Ходови характеристики

Окачването е оптимално съобразено и предвид класа на Picanto балансира идеално между мека возия и стабилно поведение. Пасивната и активна безопасност са на познатото за марката високо ниво. Шест еърбега и електронните помощници ABS с EBD и ESP се грижат за сигурноста на водача и пасажерите. Един от малкото минуси е свързан с по-мекия педал на спирачката и с леко прибързаното включване на ABS-а. Като цяло автомобилчето е идеално за градски условия и предвид интересния си външен вид спокойно може да бъде определено като пикантна рецепта за справяне със забързаното градско ежедневие

Цена

Единственият по-сериозен недостатък на новото Picanto е това, че е по-скъпо от най-евтините алтернативи, предлагани на нашия пазар. Повишената цена се дължи на транспортните разходи и митническите такси, тъй като моделът се прави само в Корея. От друга страна именно това е една от предпоставките за по-високо качество на изработка. Не трябва да се пренебрегва и седемгодишната гаранция на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан

    27 3 Отговор
    Хубава градска колица, ама действително е малко скъпичка.

    Коментиран от #5

  • 2 Емо

    12 8 Отговор
    Пфф, т'ва ако 'фане НисанГТР ще му счупи кръста! :)
  • 3 Civic

    13 15 Отговор
    mobile.bg пише се кореЯ не кореА
  • 4 Спас

    18 6 Отговор
    КИА ме радват все повече. Правят много добри модели, а явно и практични. Това Пиканто си е идеална кола за жена ми.
  • 5 Калоян

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Йордан":

    Не винаги най-евтиното си заслужава. Виж какво пише в теста относно гаранция, качество и т.н.
  • 6 ПОТРЕБИТЕЛ

    8 22 Отговор
    АЙДЕ ОЩЕ ЕДНА СМОТАНА РЕКЛАМА НА ПОРЕДНИЯТ ОТПАДЪК!
    А И КАКВИ ИЗИСКАНИ КОМЕНТАРИ ОТ ХОРА С ИМЕНА (спас, йордан, емо)
    ДОСТА ЕЛЕМЕНТАРНО!

    Коментиран от #7

  • 7 ПОТРЕБИТЕЛ

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "ПОТРЕБИТЕЛ":

    Ето и калоянчо, и тои. И колко много +ве за кратко време.
  • 8 ahaha

    7 12 Отговор
    prednitza - toyota IQ, otstrani - toyota yaris !!!!!!!!!!!! eto za tova nikoga niama dasi kupq koreiska ko6nitza,za6toto sa imitatzii na hubavite modeli na japonzite,ne samo na tqh de i na evropeiskia design sa kradtzi su6to! kakvo kato gi pravqt dobre,kato realno ti si kupuva6 ne6to kato kitaiska igra4ka imitatzia na japonska koli4ka,sglobena v korea! emi ne slu6am 4alga,nesum komunist i nqma da karam koreiska izmi6liotina :) 4estito na komunistite s kradenite pari,koito si kupuvat kia i hyundai
  • 9 gazis

    5 7 Отговор
    15 in4ovi aluminievi djanti :D po cql svqt izpolzvat merna edinica col ;) imali navigaciq s 7 cola ekran ....aman i baktam ot specialisti i profesionalistti!
  • 10 Crusible

    8 2 Отговор
    Спрямо предното поколение, това е на светлинни години! Бравос!
  • 11 Oli

    7 8 Отговор
    Kompleksarite pak po4naxa. EI sabudete se be koreicete ve4e praviqt ka4estveni avtomobila i po4naxa da nadminavat i japoncite i germancite!!! A ti be ahaha kade vidq da prilica na Yaris i IQ. Smeni si ocilata!
  • 12 KESKA

    7 3 Отговор
    Такива имена като "потребител" и "ahaha"са до болка познати драскачи по други форуми. Не им обръщайте внимание.Те никога не са карали или возили в нова "корейска" кола, въпреки че новите модели отдавна не се правят в Корея.Относно копирането, ами те всчки го правят.Я се загледай в новите Фокус,Астра,Ц4,..КОЙ ОТ КОГО КРАДЕ НЕ СЕ ЗНАЕ?Това не е атестат за качество.Само болен мозък не прави разлика между Северна и Южна корея...?Какви комунисти,какви крадени пари?

    Коментиран от #14

  • 13 ИВО ДЖИМА

    8 5 Отговор
    Такива имена като "потребител" и "ahaha"са до болка познати драскачи по други форуми. Не им обръщайте внимание.Те никога не са карали или возили в нова "корейска" кола, въпреки че новите модели отдавна не се правят в Корея.Относно копирането, ами те всчки го правят.Я се загледай в новите Фокус,Астра,Ц4,..КОЙ ОТ КОГО КРАДЕ НЕ СЕ ЗНАЕ?Това не е атестат за качество.Само болен мозък не прави разлика между Северна и Южна корея...?Какви комунисти,какви крадени пари?

    Коментиран от #15, #17

  • 14 ПОТРЕБИТЕЛ

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "KESKA":

    Е сега вече шефа ви ще ви смъмри защото нещо объркахте коментарите, №12 и №13 пуснахте един и същи. Ама то за тези заплати дето ви дават повече немогат да искат.
    Понеже съм пич и аз ще ви помогна ето така:
    "ХОРА ТЕЗИ КОЛИ СА НАИСТИНА ПРЕВЪЗХОДНИ.ТОВА СА НАЙ-СТРАХОТНИТЕ КОЛИ НА ЗЕМЯТА. КУПУВАИТЕ. КУПУВАИТЕ." КУПУВАИТЕ.
  • 15 ДО ШЕФА

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "ИВО ДЖИМА":

    Кожи на шефа си, че е прав: РАЗБИРАСЕ, ЧЕ НИКОГА АМА НИКОГА НИТО СЪМ КАРАЛ НИТО ЩЕ КАРАМ НИТО НОВА НИТО СТАРА КОРЕЙСКА КОШНИЦА!

    ПОТРЕБИТЕЛ.

    Коментиран от #18

  • 16 520 zender

    2 1 Отговор
    не ми харесва но няма значение-на който му харесва и може да си я позволи да я купува
  • 17 user

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "ИВО ДЖИМА":

    Ако ме визираш мен - не съм драскач по други форуми, просто нямам време за това, пиша един два тук на ден, защото се интересувам от коли и това е ! Виж, ако ти четеш и други форуми - е, явно имаш свободно време, все пак затова караш евтина кола. Никога не съм писал против корейските коли - смятам, че са по-добри от японските, защото са на по-адекватни цени, а са малко по-добри като качество от японските ! И не си ти човека, който ще казва кой кого да слуша - ясно ? Конкретно за Киата - за 27 бона знаеш ли колко неземно по-добри Европейски коли ще си вземеш ? Това на снимката не може да струва повече от 12 бона, останалото до 27 е за тебе ! А за краденето - всичко смислено в автомобилният свят е създадено в Европа, няма как те да крадат от себе си - жълтурите крадат всичко, защото нямат нищо собствено - нямат нито инженерният потенциал, нито технологиите, нито опита и рутината - просто единственият им шанс е да продават по-евтино - това не се постига с отдели по развитие със скъпоплатени специалисти, а с копирни машини и планове на Европейски автомобили ! Да, возил съм се в корейска кола - и съм отвратен, същото важи и за японска - смешни са ми, защото имам високи критерии за качество и богат опит за сравнение - инженер съм и съм имал много лични и служебни Европейски автомобили ! И не - никога не съм имал нито една лична жълта кола и се гордея с това - защото съм Европеец, защото ценя интелектуалният труд на Европейските инженери, грижа ме е за околната среда - не купувам кочини от другият край на света, уважавам качеството, а не евтината пластмаса и дефектите, държа на елегантността и не съм егоистичен, който да налива пари в азиатската икономика - същата, която замърсява безобразно света с дефектните си АЕЦ-ове, мръсното си производство, експлоатирането на евтина работна ръка и клането на китове и делфини - затова съм горд, че не съм дал и 1 ст. на азиатските варвари, защото не съм Андрешко, който да гледа само собственият си кеф като купува евтини жълти боклуци, а давам пари на Европейските производители на качествени автомобили, които са миналото, настоящето и бъдещето на автомобила !

    Коментиран от #25, #26, #33

  • 18 kolokolo

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДО ШЕФА":

    Оооооооооооо колко си прост.
  • 19 Yavor

    2 1 Отговор
    Az li4no sym karal KIA CEED 1 mesec i smeq da tvyrdq 4e interiorniq i eksteriorniq dizain sa mn dibri,no po otno6enie na ka4estvoto na hodovata 4ast ne mi haresa no ima li tova zna4enie kato pyrvite 7 godini te ti q pravqt ot do.A za taq koli4ka ne moga da imam li4ni vpe4etleniq,no mi izglejda dobre za klasa si.
    Da ne zabravqme 4e ima mnogo po golemi bokluci v toq klas.A tova 4e ot KIA i davat 7 godini garanciq e mn smelo i navejda na misylta,4e bi trqbvalo da ima za6to.

    Коментиран от #22

  • 20 Видео

    1 0 Отговор
    :)
  • 21 Evolution

    2 1 Отговор
    Я кажете нещо за SsangYong Actyon 2.3, 150к.с :)
  • 22 graver

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Yavor":

    Е точно в бензинова киа сид след 3000 оборота отпред трябва да крещиш за да те чуе човека до теб, а на 4000 оборота имаш чувството че си до самолетен двигател и ще оглушееш.
    Едни хубави ламарини и това е, нищо, ама нищо повече!
  • 23 graver

    3 0 Отговор
    Прав е колегата по-горе за тази цена по-добре Punto/Corsa/Polo/Clio и т.н и т.н... И да, вярно е че са имитатори.
  • 24 111

    0 0 Отговор
    Пусни водата сега
  • 25 111

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "user":

    това се отнасяше за теб, колежке
  • 26 Fairing decal of the Japanese character 隼, pe

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "user":

    затова съм горд, че не съм дал и 1 ст. на азиатските варвари!
    :D:D:D:D
    Я обърни своята клавиатуа или монитор и виж какво пише?
    :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
    Тоя свят е нолкова зависим от "азиатските варвари"!
  • 27 biv6 fen na bmw

    0 3 Отговор
    koi ne mu haresva nema vkus. ha ha hahahahahha.
  • 28 maksito

    1 1 Отговор
    Edna ot nai xybavite gradski koli.Ikonomi4na.
  • 29 520 zender

    2 0 Отговор
    maksito-Имаш ли кола-ама твоя бе човек -или просто изказваш мнение...
  • 30 520 zender

    1 2 Отговор
    biv6 fen nd bmw -бивш фен на бмв-такова понятие няма-ще ти го каже всеки фен на бмв
  • 31 520 zender

    2 1 Отговор
    Всъщност всеки фен на бмв ще те заплюе за тази фраза защото както казах без да познавам хората ще ти кажа че бивш фен на бмв няма човече...
  • 32 4x4

    10 0 Отговор
    Не съм фен обаче ей т'ва AyGo е супер яко!!!

    А Пикантото му е одрало кожата. Пак кой крал от кого?!?
  • 33 Дошо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "user":

    ДАваш пари на европейските инженери а?Ама за резервни части даваш.Покажи ми един немски боклук със 7год гаранция.Прехвалените немски Ауди и БМВ дават по 2години гаранция ахахахаха, Мерцедес пък последно време да ти уважат гаранцията и да не шмекеруват само и само да си платиш резервните части трябва със съд да ги заплашиш.Хихиихи
  • 34 Пенчо Бахчеванов

    1 0 Отговор
    Имам удоволствието да притежавам и карам точно такъв автомобил. Качество на добра цена!
  • 35 simple_comment

    1 0 Отговор
    имал съм в бг какви ли не коли и да ви кажа със сегащната ми киа форте(мисля 4е е като европеиската версиа на сиид) съм наи-щастлив. моторът е 2.0 /156 аутоматик. на разход е ок-35 мили на един галон на магистрала а в града 25-27.имам 10 години гаранция.преди да я купя(2010) гледах ниссан сентра 2.0 и сивик 1.8л а и тоуота королла и киата излиза наи на сметка и с наи добър стандартен пакет. а и да не забравяме че конкурентите ми даваха само по 3 години гаранция.вече почти 3 години и 38000 мили и колата си е като нова. а,и е доста по динамична от прехваленият сивик които ми харесва само на дизаин малко повече от киата и за които ми искаха 1700$ отгоре на 16 890$ за да ми сложат дистанционно и ел огледала и гумени стелки! вси4ко тожа си беше в киата стандартно + сателитно радио!!!