Last news in Fakti

14 Януари, 2010 11:31 935 0

Кандидат за "Тракия" няма регистрация в камарата

  • автомагистрала-
  • тракия

Гръцката компания „Терна“, кандидат за строителство на втория участък от автомагистрала „Тракия“, няма необходимата регистрация в Централния регистър на Камарата на строителите в България. Регистриран е само клонът на фирмата у нас – „Терна акционерно туристическо техническо и корабоплавателно дружество“, показа проверка на „Класа“. Всички останали компании, които се явяват самостоятелно в търга, имат такива регистрации.
В тръжните условия на конкурса е записано, че кандидатът трябва да представи „удостоверение за регистрация в Централния регистър на Камарата на строителите за строежи от първа категория. Когато участникът е обединение, документът се представя от поне един от партньорите в обединението“. Според представители от бранша заради това „Терна“ трябва да отпадне от състезанието.
От строителната камара потвърдиха, че при тях има регистрация на фирма „Терна“ - клон България, но не и на „Терна“ С. А., Гърция, която подаде документи за участие.
От агенция „Пътна инфраструктура“, които са възложители на конкурса, обясниха, че на фаза участие в тръжната процедура не е необходимо компанията да има регистрация в строителната камара. При подписване на договора за строителство спечелилият участник трябва да представи тази регистрация. Ако обаче компанията спечели конкурса, но не представи регистрация, ще бъде сключен договор със следващия класиран участник.
„Терна“ е известна у нас със закъснението си по изпълнението на жп линията Крумово–Първомай, която е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп отсечката Пловдив–Свиленград, и се изпълнява със средства по програма ИСПА.
Друг проблем, който възникна при отварянето на офертите за аутобана, бе, че единствената турска компания „Доуш“, която кандидатства за изграждането му, не предостави офертата си на магнитен носител.
Тръжната комисия отказа да назове банките, дали гаранция на участниците.


Премиерът Бойко Борисов иска график за „Люлин“
До 20 януари турският консорциум „Мапа Дженгиз“, който строи автомагистрала „Люлин“, трябва да представи точен график с конкретен краен пусков срок на обекта. Това е изискал министър-председателят Бойко Борисов от управителя на турската компания Тургут Аксакал по време на среща вчера. На нея присъстваха и министрите на финансите и на регионалното развитие Симеон Дянков и Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА