Last news in Fakti

8 Декември, 2014 09:29, обновена 8 Декември, 2014 09:32 9 649 24

Литър бензин в САЩ вече струва 84 ст.

  • горива-
  • бензин-
  • цени-
  • сащ

Бензиностанция в Оклахома сити пусна галон бензин за $1.99, с което цените в Съединените щати спаднаха под психологическата граница от $2 за пръв път от 30 юли 2010 г., съобщава Bloomberg. Така американците вече плащат еквивалента на 0.84 лв. за литър бензин.

"Знаехме, че след поевтиняването на нефта от миналата седмица цените на дребно бързо ще се върнат зад прага от $2 за галон, но не бяхме сигурни дали това ще се случи в Южна Каролина, Тексас, Мисури или Оклахома", коментира Патрик ДеХаан, старши аналитик в GasBuddy Organization Inc. "Сегашната средна цена на бензина в САЩ от $2.74 е по-ниска с цели 51%, отколкото преди година."

През последните пет месеца нефтът е поевтинял с 37%, но въпреки това ОПЕК реши да не намалява добива. Цените в Щатите са спаднали с почти цял долар от 26 април насам, когато бе регистриран рекорд по скъпотия. Експерти предричат, че тенденцията ще се запази и предстои поевтиняване с още 15-20 цента за галон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    1 0 Отговор
    Супер!И у нас се усеща поевтиняването на горивата.Жалко само, че ще надуят цените след като Раша фалира.
  • 2 ддд

    1 0 Отговор
    КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ ???
    може да почнем от бензина ?...
  • 3 ГОСТ

    6 2 Отговор
    Всичко това се прави за да падне Путин от власт. След това отново ще се върне на старите си позиции, че арабите ще отслабнат. Стана ясно на кой му е нужно петрол над 100 долара за барел. Кой ще издържи на цени от 50 долара? Намериха им слабото място на руснаците. Освен оръжия и нефт друго не изнасят. Да им е честит на турците Южен поток и да видим ЕС как ще им разреши строеж там. Забрана на всички турски стоки за ЕС и ще си дойде всичко по место. Русия не може да ържи цял континент само с това, че има газ. Поне да знаеха какво праят. Путин се самозабрави и настрои Прибалтика и Полша срещу себе си. Нов Съветски съюз е невъзможен без война.

    Коментиран от #17

  • 4 оклахомааааа

    4 0 Отговор
    А у нас бензина кога ще падне под 2лв? Нашите тарикати следват цените на петрола само когато расте.
  • 5 Десен

    2 0 Отговор
    Най-интересно е, че в САЩ цените са паднали на половина, а тук с 20-25ст. Не се ли замисляте защо или просто вече изобщо не разсъждавате? Протести трябват. Пак ни се подиграват. Как така там падат на 50%, а тук с 10%?

    Коментиран от #10

  • 6 abv

    4 0 Отговор
    Всичко е политика .И у нас е възможоно да стане това ,но някои хора трябва да богатеят за сметка на останалите. Вижте само разликата 2,30 - 0,84 лв=1.46.лв.Нямаме правителство и никога няма да се оправи тази държава.Всичко нагоре е картел и ако държавата не се намеси ,което най -вероятно няма да се случи всичко ще си продължи постарому.Защо не дойде тази американска фирма в България? Никой няма да я остави да поддържа такива цени дори и малко по- високи заради доставките до България.
  • 7 veskoon

    4 0 Отговор
    Тоя Лукойл не пуска......яка мафия
  • 8 199

    3 0 Отговор
    при нас няма да паднат до 84 стотинки-оправданието-"купен е скъп петрол" а когато се вдига-пак се качва заради скъпия петрол
  • 9 W222

    3 0 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ НА РУСНАЦИТЕ ЗА СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ВСИЧКИ ДА СПРЕМ ДА ЗАРЕЖДАМЕ ОТ ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ.ШЕЛ,ЕКО,РОМПЕТРОЛ И ОМВ СЪЩО СА ДОБРИ БЕНЗИНОСТАНЦИЙ.АЗ ЗАРЕЖДАМ В ЕКО И ОМВ.ЗА ЛУКОЙЛ ЗНАМ ЧЕ НАФТАТА ИМ Е ГАДНА
  • 10 Дошo

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Десен":

    Защото Раша яко ни смуче затова.Плащаме най-скъпите горива в Европа, защото сме заложници на руския монопол.

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Valentin Waltschew

    4 0 Отговор
    няма как цената в БГ (Европа) да падне на половина както в САЩ ... литър бензин излизайки от рефинерията струва в Европа колкото и в САЩ... +/- 10% , всичко друго е държавни данъци ... така че ако искате ниски цени на гориво забравете за социализъм под формата "спасяваме света от глобално затопляне"
  • 12 Grigorov

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дошo":

    То че е вярно вярно е,но на колко им е дошло в акъла това прозрение е друга ракия...
    Пустото да се продаваме на Русия,а не на собственият ни интерес ще ни погуби.

    Коментиран от #15

  • 13 Sheiha

    2 2 Отговор
    На никои не му пука за обикновенните американци, още повече пак за робска капиталистическа България!!! И високите и ниските цени се диктуват от САЩ!!! В момента убиват РУСИЯ, и след нея ще убият и нас с още по високи цени!!!

    Коментиран от #14

  • 14 rolex

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Sheiha":

    Е как така я убиват-нали беше най-силната и най-голям го вадеше?!
  • 15 Име:

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Grigorov":

    За жалост не само на руснаците.
  • 16 galaxy

    2 0 Отговор
    Доколкото знам в България 67% от стойността на горивата са данъци и акцизи. От 1996 до 2004г. държах бензиностанции в Тексас. Горивото тогава беше 99цента за галон. Галона е 3.78л. И литъра беше 26 цента. Долар/лев беше в съотношение 1.50. Така, че горивото се връзваше 40 стотинки/литър. А в България литъра струваше 1.60лв./л. Т.е 4 пъти по скъп бензин в БГ от САЩ. В същото това време заплатата на бензинджийте в БГ беше 150 долара, а в САЩ 1500 долара на месец. Егати държавата сме. Но така беше и с много други стоки, като в същото време ни се внушаваше, че в БГ цените са по ниски и затова стоките били некачествени. Истината е че и държавата и търговците си падат по големите и бързи печалби. А пък парите от данъците ни се източваха от държавата от силните на деня. И ..........................................
  • 17 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГОСТ":

    Много си далече от истината.Руснаците в случая нямат нищо общо.Просто арабите цакат щатите заради шистовия добив на нефт.Искат да си запазят процента от световния пазар на нефт.
  • 18 селянин

    0 0 Отговор
    Не знам дали сте забелязали че еврото също се срива спрямо долара. Само за справка вижте колко е сега курса и колко преди година. И ще си отговорите донякъде защо не пада бензина у нас чак толкова.... наред с акциза който вече плащаме.
    Аз не вярвам че у нас някога повече ще видим цени на бензина като от преди 10 години, просто данъците има още да растът.
  • 19 CarPro

    0 0 Отговор
    Ako pomislete amerikancite srinaha pazara na petrola te sa super bogata durjava na rudi i goriva ako ste pomislili te ne sa iznesli nishto ot bogatstvoto si i v edin moment vzeha pazarite na petrola s golqmo kolichestvo iznos na goriva arabite se stresnaha hvanaha se na cakata i sega amerikancite se kapqt v petrol umen narod ei a nie iznesohme bogatata jila na zlato v balgatiq i se omacahme a zlatoto go zeha amerikancite umnici
  • 20 CarPro

    0 0 Отговор
    A pri nas e obratnoto golemite kompanii vnositeli na goriva kopuvat petrola na stotinki a go predlagat na visoki ceni tva e da si zavisim ot vseki kakto ni e obrisuval velikiqt aleko nishto ne se e promenilo za tolkova vreme
  • 21 CarPro

    1 0 Отговор
    Ikonomikata ni e kato kenef vse otnqkade izticha
  • 22 Анонимен

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дошo":

    Шматки, плащаме най-евтините горива в Европа, ако не знаете ......

    Коментиран от #24

  • 23 на анонимния анонимния

    0 0 Отговор
    само че те плащат за горива, а ние за помия.................
  • 24 CarPro

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    A ti umnika ako ne znaesh vzimame i nai-niskite zaplati v eu