Last news in Fakti

15 Декември, 2014 08:06 13 726 49

ОПЕК гледа към $40 за барел

  • петрол-
  • цени-
  • нефт-
  • опек

Картелът няма да се намесва, за да спре спада в цените на черното злато

Ръководителят на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) намекна, че не трябва да се очаква намеса за спиране на падащите цени на петрола, предаде Би Би Си.

„Решението е взето. Нещата ще бъдат оставени без промяна“, заяви на пресконференция в Дубай генералният секретар на ОПЕК Абдула Салем ал Бадри.

В петък сортът Брент падна до $61,46 за барел, което е най-ниската цена от 2009 г.

ОПЕК няма да намалява квотите на добив дори и при нива от $40 за барел,

заяви министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил ал Мазруи. Арабските емирати не играят определяща роля в картела, но такива изказвания могат да доведат до бъдещо падане на цените, смятат експертите.

„Ние няма да променяме нашата позиция дори и до спад на цените до $60 или $40 за барел“, заяви пред агенция Блумбърг Ал Мазруи. Така той отговори на искането на Венецуела за извънредна среща на картела.

„Няма причини за такова драматично падане на цената“, добави от Дубай Абдула Салем ал Бадри. Той заяви, че ОПЕК преценява ситуацията, за да определи какви са истинските причини за спада в цените на петрола.

Това са първите коментари на Ал Бадри от срещата миналия месец на ОПЕК във Виена, където беше решено да се оставят квотите на добив без промяна.

Генералният секретар посочи, че това решение не е било насочено към някой участник от картела.

Някой хора казват, че това решение е срещу САЩ и шистовия петрол.

Това е напълно неправилно. Други посочват, че това е насочено срещу Иран или Русия. Това е също неправилно“ отбеляза Ал Бадри.

Цената на сорта Брент падна с 50% от юни на фона на вялото търсене в световен мащаб и нарасналото производство в САЩ.

От своя страна Международната агенция по енергетика прогнозира още по-ниски цени заради по-слабото търсене и по-големите доставки през следващата 2015 година.

„Пазарът е длъжен сам да се регулира“, смята Ал Мазруи. Според него, е нужно да се изчака поне тримесечие, преди да се разглежда необходимостта от спешни мерки от ОПЕК.

Колкото повече поевтинява петролът толкова по-силно ще бъде противостоянието между членовете на ОПЕК, отбелязва анализаторът от Sberbank CIB Валерий Нестеров. Венецуела и африканските страни искат за намаляване на добива, но

първа цигулка в картела играе Саудитска Арабия, а ОАЕ е втора,

смята Нестеров. Разговорите за нежеланието да се съкращава добива дори и при $40 за барел, анализаторът го оценява като опит да се оправдаят отстъпките, които страните - производителки дават на купувачите, за да запасят своя дял от пазара.

Ако $40 за барел се установи за продължително време, то това ще означава срив за нефтения отрасъл. Дори и при $70 пуснатите наскоро проекти ще продължат да работят по инерция, но това няма да е задълго, уверен е Нестеров. Много компании вече заявиха, че свиват своите капиталовложения през 2015 г. , сред тях са ЛУКОЙЛ и ConocoPhillips.

Естествено държавите, които купуват нефт интензивно, като

Германия, печелят от обстоятелствата.

Ежегодно за горива се изразходват 90 милиарда евро - но не и през 2014 г., отбелязва Дойче веле.

При това слабото евро пречи да се направят още по-големи икономии, тъй като нефтът трябва да се плаща в долари. Същевременно обаче сегашният обменен курс допринася за успеха на германските и на европейските износители и стимулира конюнктурата. Хората просто имат повече пари, които да изразходват за други цели, вместо да ги оставят на бензиностанциите или да ги дават за газ.

В страните - производителки всичко е по-различно:

в Русия отдавна цари тревога,

макар Кремъл да си дава вид, че държи положението под контрол. Комбинацията от срива в цените на нефта и наложените от Европейския съюз санкции представлява доста опасен коктейл за владетелите в Москва. Руски експерти посочват, че себестойността на добития нефт е около $4-$8 за барел, а останалото са данъци и акцизи, прибирани от федералния бюджет. Дори и при нива от $100 за барел Кремъл трудно връзваше бюджета. Евтиният петрол дори погреба мегаломанския проект „Южен поток“, писа Факти.бг.

Във Венецуела също са изпълнени с опасения: там, където бензинът е почти без пари, а държавният бюджет се крепи почти изцяло от приходите от износ на нефт, ниските цени са направо проклятие.

По-рано, когато

старите правила на играта още бяха в сила,

при подобна ситуация би се намесил нефтеният картел ОПЕК, би взел решение за намаляване на добива и така би възпрял ценовия спад. Но в него не участват нито САЩ, нито Русия. А и страните -членки на ОПЕК отдавна не се придържат към договорените количества за добив. Затова и последната среща на ОПЕК през ноември се превърна във фарс. Следващата - през юни 2015 - едва ли ще изглежда по-различно - ако дотогава тази безполезна институция все още съществува.

В момента обаче потребителите на нефт трябва да са благодарни на ОПЕК за нейната недееспособност. А стимулите за конюнктурата са от такъв мащаб, какъвто нито едно правителство на света не би могло да създаде - 500 милиарда долара, заключава Дойче веле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошo

    1 3 Отговор
    Фалита на най-голямата бензиностанция на света (Раша) се вижда вече.Тия ще се върнат в 89-та година
  • 2 mediator37

    3 0 Отговор
    Чичо Сам е решил да си пробва силите срещу Русия и Венецуела!
  • 3 Естребовски

    3 2 Отговор
    Русия си остава суровинен придатък на Азия и Европа.
  • 4 европеец

    2 3 Отговор
    в Русия отдавна цари тревога - пък то, нищо общо. Венци? що не си вземеш една отпуска и не отидеш в Русия за седмица-две? да видиш тая "тревога" със собствените си очи. В Русия всичко си върви както преди, петрола е поевтинял, ама и рублата е паднала - бюджета дори изкарва повече пари, отколкото преди падането! поне отиди до Русия да я видиш! Ние какво, да не сме овце? Днес всеки един хваща един самолет и след 2 часа е в Русия, и какво ще види? Дали ще види нещо общо с твоите пропагандистки статийки? малко мозък да включиш?

    Коментиран от #8, #26

  • 5 спорт

    3 2 Отговор
    Братле, не говори глупости. Самите руснаци на борсата вече си го казват открито, че Москва е тръгнала към фалита, както беше 1998. Тъй че недей говори на изуст !
  • 6 Киро

    0 3 Отговор
    На другаря Путанин вече му се привижда идващия пуч!
    Много за голям се помисли този, а иконимиката му, крепяща се на петрол и газ (африканско - арабски тип), вече е по-малка от "фалирала" Испания!
    Сега, като стане рубличката 100 за долар, така ще се изпонасе.ат другарите, че ще замирише навсякъде!
    Ама така е - като те управлява комплексирано джудже кагебист - народът страда.
  • 7 Киро

    4 2 Отговор
    В Русия всичко си върви както преди, петрола е поевтинял, ама и рублата е паднала

    ==========

    Ахахаха, някакъв трол с опорни точки!
    Нямало лошо, че рублата паднала и петролът паднал....няма, само дето заплатите на населението са в рубли, няма внос (нито собствено производство) на редица храни, колбасите и редица други храни поскъпнали с 30% за последния месец - ама иначе всичко е наред, даже било хубаво...

    Ша мъ разплачеш бе, трол!

    Коментиран от #9

  • 8 селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    И да им го говориш на промитите панелни мозъци няма смисъл. Цялата работа с петрола не е само да се стресира Русия, но и да се задържи статуквото на петрола като световно гориво и да се парират опитите да се ползват други технологии свободни от петрол. Такива сривове вече имало няколко пъти в историята. Ще по охкат малко всички, ще забравят за електрическите коли и соларни системи и хоп за 4-5 години цените пак ще си станат почти старите. И пак всичко отначало за следващите 15-20 години разтеж. Сега малко падение, само да не почнат да падат и заплатите че видите ли има дефлация.
    Кой ял, ял, сега се меси новата баница.
  • 9 европеец

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    ахахахха трол! ти май си прекалил в БТВ-то, а? отиди в Русия и виж "няма внос (нито собствено производство) на редица храни, колбасите и редица други храни поскъпнали с 30% за последния месец", умнико! Магазините както си бяха пълни със стоки, така и си останаха, цените са почти същите - някои се качват, ама това е нормално за Русия - се пак и заплатите им редовно се качват. Собствено производство има на всичко, дори "чуждестраните" стоки отдавна се произвеждат в Русия - резултат от политиката на Путин: искаш да печелиш от руския пазар? тогава произвеждай стоката в Русия! Иначе плащай безбожни мита и конкуренцията ще те смачка!

    Умнико, петрола се продава в ДОЛАРИ, а руския бюджет е в РУБЛИ. Ако петрола е поевтинял, но курса на долар/рубла е паднал - дали ще изкарват по-малко рубли??? аман от ид...оти!!!

    Отиди в Русия и виж как живеят хората там! не ми проповядвай пропогандата на БТВ - аз през месец съм в командировки в Русия
  • 10 W222

    3 2 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ ДА СПРЕМ ДА ЗАРЕЖВАМЕ ОТ ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ.АЗ ЗАРЕЖДАМ ОТ ЕКО И В СРАВНЕНИЕ ОТ ПРЕДИ КАТО ЗАРЕЖДАХ ОТ ЛУКОЙЛ КОЛАТА МИ ГОРИ С ПОЛОВИН ЛИТЪР ПО МАЛКО.ВЕЧЕ ЩЕ ЗАРЕЖДАМ САМО В ЕКО,ХЕМ ПО МАЛКО МИ ГОРИ И ПОНЕ ЩЕ ЗНАМ ЧЕ СИ ДАВАМ ПАРИТЕ НА ГРЪЦКА КОМПАНИЯ А НЕ НА РУСКА.КОЛАТА МИ Е НА БЕНЗИН НО СЪМ ЧУВАЛ ЧЕ В ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ НАФТАТА Е ГАДНА

    Коментиран от #33

  • 11 Киро

    2 2 Отговор
    Трол, аз в Русия, за разлика от тебе, ходя често!
    И виждам. Виждам, как колегите се оплакват, как цените масово са се вдигнали като пред хиперинфлация, как фирмите крият вече стоки, освен ако не платиш в долари/евро, как първите фалити вече ги удариха, щото малкото местни производители не могат да си покрият разходите и да купят нови суровини с получените от продажби рубли, защото последните месеци инфлацията е 50% и се очертава да расте безконтролно!
    Заплатите им "редовно" се качват, ама в някоя от опорните точки, това ИЗОБЩО не е вярно.
    Русия е смешен производител на храна, основните храни идват (идваха) от ЕС, от Беларус и тн, сега - само жалките местни производители (основно на водка и гаден салам), щото и Беларус отказа да си обезцени ваутата заради рублата, тоест и оттам стоките поскъпнаха!
    Ще ядат риба с гречка и ще им пукат ушите, че друго нямат!

    А ти глупостите си за бюджета на някой пенсионер бивш военен ги разправяй - те ще ти се вържат, щото бюджета е направен да се харчи - тоест се закупуват стоки и услуги с него и като има 50% инфлация това означава много по-малко закупени стоки! А със заплатите в рублички от бюджета ще се купува много по-малко!

    Сега разбра ли бе, трол?

    И много добре знам как живеят хората в Русия, БВП ППП на глава от населението е по-малко от една Литва например, която няма нищо.

    Коментиран от #15

  • 12 mediator37

    1 0 Отговор
    Разговорът придоби груб, аграрен характер.
  • 13 Руснака

    3 1 Отговор
    Поевтиняването на петрола е последния трагичен шанс на американците да победят в икономическата битка след като разбраха, че със санкциите е като бумеранг. Сравнете дълга на САЩ и на Русия. В Русия има много държавни предприятия, а не като в България приватизация. В момента тези високи добиви на нефт в САЩ са за сметка на шистов добив, който по принцип е доста по скап. Големи корпорации като Шеврон са с кредити за милиарди $. Помислете какво се случва когато работи на загуба...!!! Русия не е това, което беше 90-те години и нормално е тук в България да се представят нещата за САЩ се едно са богове се пак сме в НАТО и ЕС!!!
  • 14 Руснака

    3 1 Отговор
    САЩ са като един огромен тумор в световен мащаб! Русия се преорентира на изток към Япония, Китай и Индия. От 1 януари 2015г. Евразийският съюз (Русия, Беларус и Казахстан) вече ще е в сила! Вечни лидери в света няма и края им наближава (САЩ)! Дано само България се усети навреме. Припомням за Втората световна на коя страна сме били и после...!!!

    Коментиран от #16

  • 15 европеец

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    айдееее.... отново някакви прераскази на репортажи от БТВ-то! Какво е инфляция? от какво се образува? За "50%" инфляция в Русия въобще няма да те питам откъде си ги измислил, щото освен да ме излъжеш отново - друго няма да кажеш. То трябва да си бахти мал...умника да твърдиш нещо, което се проверява за 0,5 минути пред монитора, ама ти явно си точно такъв мал...умник. Къде и кога (хиляда деветстотин осемдесет и коя???) си ходил за последно в Русия също няма да те питам - щото явно лъжеш: дори човек с най-промит мозък се връща от Русия изумен от простотиите по бг-медии и реалонстта в Русия
  • 16 Дошo

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Руснака":

    И после какво бе?Победителите правеха Трабант и Запорожец а победените Мерцедес.Всеки победител искаше да притежава стока от Германия, Италия и да живее като победените германци.Японците след две атомни бомби са станали водеща икономика за толкова време за колкото великия съветски съюз и в частност Раша е затънала до гуша в л...на.Само умопомрачените русофилистици искат да мизерстват.Нормалните хора искат да живеят по европейски.За 25г да бяхме заживели и ние като нормалните хора ако не са тези като тебе, които само бълнуват за велика Русия, която ни скубе като кокошки и мизерстваме заради нея.
  • 17 по темата

    1 0 Отговор
    Киро мисиро пак се е възбудил от черните агенти на ЦРУ, които го коландрят за стимул, които както се вижда е езбуял.
  • 18 Nissan Murano

    6 0 Отговор
    За съжаление няма никакъв осезаем ефект върху цените на дребно на бензина. С тази цена от 2.29 лв. за А95 във Варна - Бургас и В.Търново на всички обекти всичко е подигравка!
    - при 120 долара барел май месец 2014-та беше 2.55 лв. А95 --- а при 60 долара барела е 2.30 лв. А95 разреденс вода!

    Максимум 2 лв. трябва да бъде вече А95!
  • 19 Румен

    1 1 Отговор
    Някой знае ли какво произвежда Русия. Какво си купуват/купуваха/ руснаците- руски коли или американски, руски телефони и Айфони, руски компютри или американски, има ли руска операционна система или не, с кави самолети лети Аерофлот-Боинг, и т.н. 90% от парите идваха от нефт. Ами това е бананова държава бе хора. Там няма нищо свое. Не се учудвайте. Освен това са и пияници.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Дошo

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Румен":

    А така, кажи им!Ако беше друг народ там щеше да е световната супер сила, която никой не може да измести от първото място във всички сфери.Тия от векове ходят върху морета от земни блага а са супер изостанали.

    Коментиран от #21

  • 21 Sony

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дошo":

    Дошо , какво да ги правиш , приятел ???? Болни мозъци , казачоци ...
  • 22 европеец

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Румен":

    От петрола идват 27%, а не 90. Русия произвежда всичко от първа нужда, прочетете поне веднъж и млъкнете завинаги:
    http://sdelano-u-nas.livejournal.com/156055.html
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%CF%F0%EE%EC%FB%F8%EB%E5%ED%ED%EE%F1%F2%FC_%D0%EE%F1%F1%E8%E8
    Още повече, че в момента е къде-къде по важно да търгуваш с Китай, Вьетнам и Индия, а не с ЕС и сащ. Кажете ми какво внася Русия от ЕС и сащ, което не го произвежда сама или не може да го внесе от свои съюзници?
  • 23 W222

    1 2 Отговор
    АКО РУСИЯ ФАЛИРА ЩЕ УМРА ОТ КЕФ.ЗАРАДИ ТЯХ СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ.ТРЯБВА ВСИЧКИ ДА СПРЕМ ДА ЗАРЕЖДАМЕ ОТ ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ.ИМА МНОГО ПО ДОБРИ БЕНЗИНОСТАНЦИЙ ОТ ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ.ЕКО,ОМВ,ШЕЛ И РОМПЕТРОЛ СА ДОБРИ БЕНЗИНОСТАНЦИЙ,САМО ЛУКОЙЛ,ГАЗПРОМ И ПЕТРОЛ НЕСТАВАТ ЗА НИЩО
  • 24 Владо

    1 1 Отговор
    в много голяма грешка си. Росия няма никакво производство на потребителси стоки - дай ми пример за компютри, смартфони, телевизори, перални, хладилници? Единствено автомобили, но и те са на западни компании, предимно сглобка.
    Търговията с Китай е нож с две остриета - Китай са им дали предварително пари за петролопровода, но са издействали такива отстъпки, че едва си покриват себестойността. Защо Роснефт според теб бърка в касата на Фонда, който е аналог на Сребърния фонд у нас? Чети малко повече, вкл. руски сайтове. Китай де факто завладява Сибир, Владивосток вече на практика е двуезичен град, надписите са на руски и на китайски. Доста руски анализатори предупреждават за това, чети малко повече
  • 25 некойси

    1 0 Отговор
    Аз така си мисля ... щом цената на петрола пада, това в нашата пазарна икономика би означавало, че търсенето намалява и респективно цените падат.
    По пътя на чисто моята си логика вероятно парите в обръщение са намалели (не само у нас а и в целия свят) и хората просто нямат покупателна способност.
    Дано да не съм прав, но ако това е така значи навлизаме в още по-сериозна рецесия невиждана до сега и те първа ще има да стават доста интересни неща.
  • 26 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    виж курса на рублата спрямо $ за последните неколко месеца .... не се опитвам да взема страна, просто представям фактите ...
  • 27 Турчина

    1 2 Отговор
    еее неблагодарник е българина ако не беше Руснака още да стени двор но има време както обърнахте гръб на Руснака и то ще ви обърне гръб както преди така и сега Европа няма да е има Америка също еее ду.дави е яко скоро време

    Коментиран от #29

  • 28 Българин

    1 1 Отговор
    Защо си се кръстил "европеец",бе трол проруски или руски шпионин или атакист-все тая.Смени си името или най-добре заминавай в любимата Раша,за да не замърсяваш сайтовете/и не само/.
  • 29 АЗ

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Турчина":

    За тоя няма ли ДАНС. знаеш ли,че "нещастните" БЪЛГАРИ са превзели непревземаемата одринска крепост.Жалко,че бай Тошо не ви командирова всички с еднопосочен билет към Турция.Българина търпи,търпи,но до време.Някой ден ще се разлетят чалми.
  • 30 кокото

    1 0 Отговор
    ОПЕК има ЗАПЕК :)
  • 31 Азсъм

    1 0 Отговор
    ОПЕК гледа към 40$ на барел ама в БГ цената на бензина едва ли ще падне до левче,благодарение на червените б....ци от ДС,и енергийната мафия ,а честито ни.
  • 32 kroko

    0 0 Отговор
    Колко много жалки и озлобени си мислят, че знаят от къде и защо изгрява слънцето. Просто гледайте мача, но по възможност сменете станцията, щото след години, когато пак има среща, вие пак няма да сте разбрали защо така на фалиралата няколко пъти Русия всички пак и се дървят. И въобще, защо все старите робовладелци и колонизатори винаги трябва да имат някой враг, все нещо да им пречи и все някъде да раздават правосъдие. А ако продължавате да слушате нашите джурналисчета, просто ще сте станали едни още по-бедни, озлобени и най-вече ограничени. Единственото хубаво нещо е, че колкото по- бедни и прости ставате, толкова повече и ще намалявате, та почвам да си мисля, че все пак пътя по който вървим в крайна сметка не е чак толкова лош.
  • 33 петролец

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "W222":

    Искам само да уточня, че освен Ромпетрол всички бензиностанций се зареждат от базите на Лукойл.
  • 34 АЗ

    1 0 Отговор
    Обществото, създадено в съвременна Русия е абсолютно неефективно икономически; това е разплута сбирщина от спекуланти, които не произвеждат почти нищо и не са в състояние да въведат ред в собствена си територия. Претенцията за въвеждане на ред в света (да прекроиш света по нови шаблони) звучи толкова абсурдно, че това може да означава само, че целият свят ще потъне в същата мизерия като руските села и провинциалните градове. Разширяване необитаемата пустош до безкрайност е единствената програма на модерното калпаво евразийство, още повече абсурдна програма, като за съществуването на условната Евразия се иска наличието на богат съсед, иначе на кого ще продават ресурсите? Една от днешните илюзии е разбирането, че в Русия победи държавния апарат и държавата смачка гражданското общество – за разлика, например, от Украйна, където държава не се получи. В Русия няма държава в точно същата степен; процесите на управление се движат от една корпорация; тя не произвежда, но спекулира, че налага на ръководителите си облик на мениджъри. Корпорацията провежда анти-държавна политика за унищожаване на страната и гражданите: лекотата, с която гражданите се лишават от основни права – здравеопазване, жилищно настаняване, грижи в напреднала възраст – е невероятна.

    В действителност, тази неолиберална политика, би могло да се нарече мафиократия – членовете на управляващата корпорация са свързани с престъпления: никой от тях не е спечелил честно богатствата, които притежава, богатството е в резултат на незаконната приватизация. Кръстникът от време на време извършва показни екзекуции , избирайки непокорен бизнесмен, който вече не носи пари в корпоративната касичка. Това е като мафията, но това не е съвсем мафия, защото престъпниците не нарушават закона – те са на практика закона, във цялата му грозна гъвкавост. Мафиотите получиха от квазидържавата богатството си: губернии, крепостни, парцели. Неолибералната корпорация живее според казармения произвол. Това е нонсенс, това е безпрецедентен абсурд, но това е Факт.



    Пред нас е постсоциалистическа феодална система, невероятно социално образувание. Точно това обяснява и поразителният ляво-десен ефект. Собствениците на квазидържавата представляват безпрецедентен в историята на социалните науки хибрид: служители на КГБ , които са също и милиардери. Теоретично, комбинацията е невъзможна, но от гледна точка на постсоциалистическия феодализъм се оказа естествена. Желанието на днешна Русия да се върне към статуса си на империя (желаниее, което никой не крие), всъщност представлява връщане към крепостничеството. Точно така, и никак другояче, не може да управлява народа върху огромните и безплодни пространства с разрушена икономика. Любопитното е, че председателят на Конституционния съд на Русия (!) В.Зоркин заяви публично, че “крепостничеството е една от духовните основи на руския народ.” Фактът, че руският народ днес се отъждествява с държавата, а държавата се идентифицира с лидера (класическата фашистка рецепта) – означава едно нещо: завръщането на императорското поробването – това е и основната особеност на Рашизма.



    Международна политика днес е конкуренция между неоколониализма и крепостничеството в битката на цивилизациите; но от цивилизационен избор тук няма и следа.



    Само от обединена Европа, Европа на Емануел Кант и Алберт Швайцер, зависи – ще успее ли тя да противопостави на този делириум Европейския хуманизъм …?

    Коментиран от #37

  • 35 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    НА МЕН МИ СЕ СТРУВА ЧЕ С ПАДАНЕТО НА ЦЕНИТЕ ВЗЕХА ДА УДРАТ В КОЛИЧЕСТВОТО ШАШМА В БЕНЗИНО КОЛОНКИТЕ
    ОТ 7Г ЗАРЕЖДАМ НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ЕКО А СЕГА ПОСЛЕДНИТЕ 2 ПЪТИ МИ ДАВА 40% ПО ВИСОК РАЗХОД
    ИМА ЛИ НЯКОЙ С ПОДОБНО МНЕНИЕ
  • 36 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор
    НАБЛЮДЕНИЕТО МИ Е ВЪРХУ 100 ОКТАНА БЕНЗИН С ЦЕНА 2.59
  • 37 mediator37

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от " АЗ":

    Не съм нито русофил, нито русофоб. Но понеже пишеш, че не произвеждали руснаците почти нищо, друг пише, че не произвеждали перални и телевизори (те и швейцарците не произвеждат тостери и кафеварки, нито коли, значи са супер некадърна нация). Ще ти изброя производства на Русия представляващи висши технологии:
    Русия произвежда и ПРОДАВА в цял свят:
    - конвенционално оръжие- като започнем с автомат Калашников (без аналог в света), минем през тежка бронетехника (танкове, БМПТ), самоходни гаубици (без аналог в света- МСТА-С), зенитни оръдейно-ракетни верижни роботи (Панцер-С, Тунгуска-М1), ракетно оръжие- всички видове (няма да изброявам, че до утре), подводници, крайцери, бойна авиация всички видове - транспортна, изтребителна, щурмова, бомбардировъчна, разузнавателна;
    - космически апарати, спътници и ракети носители за тях;
    - атомни реактори;
    - авиационни двигатели и локомотиви. Китай, Индия, Иран и др. държави купуват хиляди авиационни двигатели от Русия, но вероятно това не го знаеш;
    Пропускам производства, представляващи пак висши технологии, които Русия не продава- като например ядрено въоръжение.

    Но като се замисля- прав си. Русия не произвежда перални.

    Коментиран от #41, #43

  • 38 гост

    1 0 Отговор
    И 20 долара да стане барела бензина трябва да стане три лева и причини за това има ,ланшния сняг,северния вятър,наводнение в Виетнам ,и тн.....и тн. причини колкото искаш.Да живее далаверата ,докато има говеда ще има и касапи, траите си и честито.
  • 39 Руснака

    0 2 Отговор
    До всички на страната на САЩ и ЕС!
    Защо си мислите че в Америка и в ЕС всичко е розово?! Погледнете безработицата, фалити, заеми в държави като Испания, Гърция, Кипър... В Америка пък искат да се отделят някои щатове, всичко и всички са на някви заеми до живот роби. Нормално е след падането на кумунизма да се рекламира модерния свободен живот на запад и всички да искат да живеят така, но това е една красива реклама само и нищо повече! Само определени държави участващи в рекламата са добре! Америка иска да вербува колкото се може повече държави за да станат нейни роби! Наливат се милиарди долари за да се казват нещата както им е удобно! Долара се печата без никакво покритие, не се контролира от държавата! ВСИЧКО Е ЕДНА ОГРОМНА ГЛОБАЛНА ИЗМАМА ОГЛЕДАЙТЕ СЕ!!!
  • 40 старшината

    0 1 Отговор
    ДА НИ Е ЧЕСТИТО ДО КАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ТИКВЕНИЦИ И ЗЛАТЕВЦИ ТАКА ЩЕ БЪДЕ --- ОТ НЕНАСИТНИ КРАДЦИ АМАН ...
  • 41 селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "mediator37":

    Произвежда и перални и всякаква битова техника. Просто не произвежда толкова много че да залеят света и явно нямат амбиции за точно незначителни пазари като нашия. Качеството е по високо от на китайските боклуци у нас. Ама големите рабирачи у нас нямат 5лв. за билет за влака, камо ли да отидат на ескурзия в Русия и да се поразходят из магазините, а също из тяхната провинция. Гарантирам им че ще се върнат депресирани в какъв клозет живеем ние, както и други балкански държави.
    В големите основни градове имат супермаркети с размери на всички софийски молове и супермаркети хранителни взети заедно. Толкова сме мижави. А на върпоса защо не ходя да живеят там - е това лесен изход, ама все пак някой трябва да остане тук да се бори с преименуването на нашата териотория .
  • 42 селянин

    0 1 Отговор
    Превеждам от американската преса - Петрола от шистови формации стува като производство между 50 и 100$ за барел. Сравнено с добива по конвенционален начин който струва между 10 и 25$ за барел.
    Мисля това изяснява срещу кого реално е тая война с ниската цена на петрола и кой ще го отнесе накрая и какви фалити ще има. След това пак ше си стане 100$ барела и всичко ще са щастливи.
  • 43 йордан иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "mediator37":

    Русняците и водка ни могат да напраят...

    Коментиран от #48

  • 44 Руснака

    0 1 Отговор
    Каквото и да кажете истината е една! youtube.com/watch?v=DzlHX_i6nhY Ще се чудите след някой друга година ама ще е късно!!!
  • 45 Киро

    1 0 Отговор
    До оня, дето е писал какви "висши" технологии, като калашников (АХАХАХА) произвежда и продава Русия по целия свят:

    Профил на износа на Русия:
    Нефт и Газ: 85%
    Други:15%

    С други думи - икономика от африканско-арабски тип.

    Когато цифрите говорят и троловете мълчат!

    Коментиран от #46, #47

  • 46 европеец

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Киро":

    тия цифри от къде ги взе? аз мога да напиша друго:

    Профил на износа на Русия:
    джедайски мечове - 85%
    друго - 15%

    Ще ми повярваш ли?
  • 47 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Киро":

    Я и аз да се включа в спора за експорта на Русия:
    As of 2012 oil and gas sector accounted for 16% of the GDP, 52% of federal budget revenues and over 70% of total exports.
    и още:
    Top 5 Products exported by Russia
    Crude Petroleum (39%), Refined Petroleum (15%), Petroleum Gas (9.1%), Coal Briquettes (3.0%), and Semi-Finished Iron (1.5%)
    http://atlas.media.mit.edu/profile/country/rus/
  • 48 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "йордан иванов":

    МНОГО СИ В ГРЕШКА
    РУСНАЦИТЕ МОГАТ ВСИЧКО
    ТОВА СА ХОРА КОИТО СА ПРЕЖИВЕЛИ ДВЕ ВОЙНИ И СА ВИДЕЛИ МНОГО
    И ИМАТ НАЙ КРАСИВИТЕ ЖЕНИ

    Коментиран от #49

  • 49 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Vasik Atanasova":

    Могат всичко пък един автомобил не могат да направят.За смартфон да не говорим.И дори и LED телевизор нямат и т.н и т.н.Сигурно и собствени велосипеди нямат - БАНАНОВА ДЪРЖАВА