10 Февруари, 2015 09:37, обновена 10 Февруари, 2015 10:12 4 604 9

Borgward се завръща

  • borgward-
  • кристиан боргвард-
  • женева 2015

Прочутата германска марка Borgward ще бъде възродена след повече от половин век в небитието, съобщават от компанията. Голямото завръщане ще се състои на салона в Женева през март, където ще бъдат оповестени планове за нови модели и стратегия за развитие.



През първата половина на 20 век Borgward е един от най-големите немски производители. Продукцията на компанията включва не само леки автомобили и камиони, а също така и лодки, електрокари и дори хеликоптери. Основаната през 1919 г. фирма фалира през 1961-ва.



Borgward са първите германски леки коли с пневматично окачване и автоматични трансмисии. През 50-те марката записва 12 рекорда в състезания като "24 часа на Льо Ман", "1000 километра на Нюрбургринг" и "Карера Панамерикана".



Собственик и управител на възродената компания е внукът на основателя Кристиан Боргвард. По думите му работата по завръщането на Borgward върви вече 10 години с идеята за създаване на "съвременен и печеливш автомобил на световно равнище". Салонът в Женева е избран за премиерата, защото именно там през 1949 г. дебютира моделът Hansa 1500 - първата изцяло нова лека кола, разработена в Германия след Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Дано му провърви, като гледам спортно купе ще да е. Това значи по-скъп и не функционален продукт, насочен към малка група клиенти.

    А къде се намира това езеро с хотелите?
  • 2 MSux

    0 0 Отговор
    интересува ме какво е станало с марката, поради каква причина са фалирали, можеше да сложите малко инфо за марка която я няма от 60 години.
  • 3

    0 1 Отговор
    Не ми е позната марката, чувал съм че e имало такава марка в миналото, изглежда са имали интересни коли.
  • 4 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Хубва е ! Къде да заема ред ?
  • 5 Shmeker

    0 0 Отговор
    ОБЯВА
  • 6 Ники Д

    0 0 Отговор
    Еми най-вероятно е останала в източна Германия след войната и комунягите са я урЕдили, както се е случило и с много други компании, не само автомобилни. Правели са хората автомобили още преди 100 г., правят и сега, само ние един пирон не можем да произведем.
  • 7 бай пет

    0 0 Отговор
    Страшна марка,която и в разцвета си е била световно неизвестна.
  • 8 Некой

    0 0 Отговор
    Ние правиме олите на Гришата ..... повече е от пирон.
  • 9 Некой

    0 0 Отговор
    Прави ли ви впечатление размер на задна гума..... някъде от 325 до 425 на 30 ха ха ха