Last news in Fakti

7 Септември, 2011 11:16 1 899 1

Jaguar показа наследника на E-Type

  • jaguar, c-x16, e-type, франкфурт 2011

Още от появата си преди половин век E-Type се смята за един от най-желаните спортно ориентирани автомобили. За мнозина ценители той си остава такъв и до ден днешен. След дълги години Jaguar най-сетне представя идеологически наследник на легендарния модел.

Новото двуместно купе е обозначено с индекс C-X16 и всъщност представлява т.нар. production concept - предсериен прототип, който е максимално близък до бъдещата серийна версия. И за да е в крак с настоящите модни течения в автомобилостроенето, C-X16 разполага с хибридна схема на задвижване.

Иначе в моделната гама на британската марка C-X16 ще бъде позициониран малко под елегантния четириместен XK. Освен представената закрита версия от компанията предвиждат и появата на модификация с мек сгъваем тавам от типа роудстър.

Очаква се новият модел да постъпи в дилърските центрове на марката най-рано след година, а що се отнася до преките му конкуренти, то въпросът е по-сложен. От една страна Jaguar C-X16 може да се определи като аналог на Porsche Cayman и Boxster, но от друга динамичните му характеристики могат да се сравняват с базовите модификации на 911.

За разлика от немските конкуренти обаче C-X16 разполага с калическа схема на агрегатите - предноразположен двигател и задно предаване. Под капака е монтиран V-образен шестцилиндров двигател с компресор, обем три литра и мощност 380 к.с.

Заедно с мотора с вътрешно горене работи и електродвигател с мощност 96 к.с. Всъщност бензиновият агрегат е заимстван от моделите XFR, XKR и XJ Supersport, като най-общо казано от донора са премахнати два от цилиндрите.

Новото купе ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.4 секунди, а максималната му скорост е 300 км/ч. За сравнение базовата версия на Porsche 911 изпълнява това упражнеие за 4.8 секунди, а максималната му скорост е 289 км/ч.

Що се отнася до габаритите на автомобила, трябва да се отбележи, че той е сравнително къс, но е доста широк. Дължината му е 4 445 мм - с 349 мм по-малко от купето XK. По широчина обаче C-X16 превъзхожда XK с 150 мм.

Въпреки че до началото на продажбите на C-X16 има повече от година, британските медии вече посочиха и цената на автомобила. Според тях наследникът на легендата E-Type ще се предлага на пазара за около 50 000 паунда, което е почти 57 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Густинов

    0 0 Отговор
    интересно ми е в кат каде ще ми монтират предния номер!!