Last news in Fakti

17 Юли, 2004 15:29 1 688 0

Само за смелчаци!

  • nissan-
  • murano

В самото начало на следващата година на Стария континент ще стартират продажбите на още едно мускулесто возило, предназначено най-вече за хората, които не се стремят да избягват предизвикателствата, а агресивното излъчване на шофирания от тях автомобил в голяма степен отразява буйния нрав на собственика... Ако пък и вие спадате към тази категория, то значи моделът Murano на Nissan, разработен от северноамериканското дизайнерско студио на японската компания е точно за вас.

Дизайнът

при Murano е ориентиран именно към онези клиенти, които си падат по четириколесните, внушаващи респект на пътя. “Назъбената” радиаторна решетка, специфичният профил на автомобила, както и масивните, но едновременно с това хармонично преливащи форми, изграждащи външния облика на гиганта, определено подсказват, че нито той, нито собственикът му са склонни на компромиси...Иначе по отношение на своя притежател Murano проявява завидна “привързаност” и гостоприемство. Приятните мигове с него са гарантирани още в момента, в който попаднете зад волана и поставите предпазния колан. Като автомобил, конструиран преди всичко да задоволи вкусовете на претенциозните американски потребители, Murano предлага изключителен простор във вътрешността, като по този показател той значително превъзхожда дори такъв сериозен конкурент като модела ML на Mercedes-Benz. Намирането на максимално удобна позиция за шофиране също няма да е сериозен проблем с Murano, тъй като освен регулируемите във всички посоки седалки, той предлага и настройването на педалите, като само с натискането на едно копче, те могат да се приближат към водача или да се отдалечат с около 50 мм.

По въпроса с копчетата обаче ще ви е необходимо доста време и завидно здрави нерви, за да разберете кое за какво точно служи, още повече, че средната конзола на арматурното табло със своите неизброими копчета и лостчета силно наподобява командното табло на машина - дело на Boeing.

Двигателят

също няма да ви разочарова. Всъщност опцията при оборудването на Murano с подходящ агрегат е сведена до една единствена такава. Според конструкторите най-удачен за случая се оказва V-образен шестцилиндров звяр, чийто работен обем е 3 498 см3. Всеки цилиндър пък е с по четири клапана. Иначе осигуряваната от мотора мощност е повече от задоволителна - 242 к.с. при 5 800 об./мин. Максималният въртящ момент също е на висота - 333 Нм при 4 400 об./мин.

Изключително благотворен ефект върху динамиката на автомобила оказва и използваната в оборудването CVT-автоматична трансмисия, която работи гладко и не “досажда” с паузи между превключването на различните предавки. Благодарение на специален механизъм скоростната кутия почти през цялото време на пътуване осигурява работа на двигателя при едни и същи обороти (максимално подходящи), които се запазват дори и при ускорение при изпреварване например. От това обаче “рязът” на автомобила не страда, дори напротив.

При окачването конструкторите залагат на необичайна за автомобилите на американския пазар твърдост, като дори това при Murano по-скоро съотвества на окачването при спортните модификации на BMW например. Това обаче в съчетание с разпределение на теглото на автомобила с лек превес върху предната ос създава усещането за сигурност и постоянен контрол върху четириколесното при пътуване.Що се отнася до цената, срещу която европейците ще могат да се сдобият с расовото возило, все още витае известна неяснота, но засега от компанията-производител дават сигнали, че тя ще се позиционира някъде около 50 000 евро.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА