Last news in Fakti

3 Юли, 2004 12:18 817 0

Съвършено изчистен

  • ariel-
  • ariel atom 2

Ако необходимостта ви кара да бъдете безупречно чисти, по-добре да не се доверявате на Ariel. Не на праха за пране, а на бруталния британски роудстър със същата марка. Ще са ви нужни само 5 минути зад волана на бясната бегачка, за да не остане и едно чисто място по дрехите ви. Моделът Atom не само няма покрив и ветроупорно стъкло. Липсата е хванала даже вратите, на чието място лъщят алуминиевите профили на тръбната рама. Всъщност единственото място по "каросерията", покрито с вякакви зачатъци на купе, е предницата, и то от аеродинамични съображения. Останалото са две седалки, четири гуми и двигател с мощност до 280 к.с. - чист автомобилен тестостерон в най-британския му вид.

Преди да се прочуе като перилен препарат и име на русалка, Ariel е една от най-известните мотоциклетни марки от Острова. През целия си активен живот създадената през 1898 г. компания произвежда возила с подчертано състезателен характер. Допреди 30-ина години марката все още вегетираше под ударите на японската конкуренция, но постепенно се предаде, както много други британски легенди.

Преди три години обаче Ariel изненадващо се появи в каталозите за бутиково автомобилостроене. Поводът беше Atom - своего рода четириколесен състезателен мотоциклет. Всеки що-годе запознат с островната философия за подобни возила знае, че в британските традиции се залага много повече на минималното тегло и супер повратливостта, отколкото на огромните мощности. Навремето този принцип изкачи Lotus на върха и промени Формула 1 завинаги. В този смисъл надали ще бъде пресилено ако се каже, че в Ariel са наследници на легендарната марка.

Atom e конструиран с едничката цел да "яде" Porsche-та и Ferrari-та и определено се справя със задачата. При тегло от около 450 кг дори в стандартната си комплектация с четирицилиндров двигател от Honda Civic Type R (220 к.с.) минималистичният британски спринтьор разполага с близо 500 к.с. на тон живо тегло. В зависимост от степента на форсиране това съотношение достига 622 коня, че и повече за състезателните версии. Замервания са правени само на серийно продавания автомобил, но дори той отпердашва стотака за по-малко от 3.5 секунди. Не тежката атлетика обаче е най-силният коз на Atom. Макар да надбягва икони на съвременното бутиково автомолибостроене като Lamborghini Murcielago, Pagani Zonda и Noble M12 R дори на права отсечка, британчето се справя още по-добре в дисциплините "устойчивост" и "пътно поведение". При тестове на реномираното списание AutoCar на пистата Рокингам Atom завърта обиколка с близо три секунди по-бързо от втория - Porsche 911 GT3.И всичко това за по-малко от 25 000 паунда! Каква ли мъка очаква баровците по европейските писти, когато Ariel получи очаквания сертификат за продажба на Atom под формата на киткар...

Технически характеристики
 

Ariel Atom 2 (2004)

Двигател:
четирицилиндров, редови, разположен пред задния мост, четири клапана на цилиндър, DOHC, водно охлаждане, тип iVTEC, производител Honda Motors

Горивна система:
EFi

Максимална мощност:
162-206 kW/220-280 к.с. при 8 200-8 500 об./мин.

Максимален въртящ момент:
196-215 Nm при 6 100-6 300 об./мин.

Габарити, дължина/височина/широчина:
3 410/1 195/1 798 мм

База:
2 345 мм

Предна/задна колея:
1 600/1 600 мм

Маса:
456 кг

Разпределение на масата отпред/отзад:
50:50

Специфична маса:
482.45-614.03 к.с./тон

Трансмисия:
шесттстепенна механична

Спирачки отпред/отзад:
дискови вентилирани

Максимална скорост:
>240 км/ч

Ускорение от 0 до 100 км/ч:
>3.5 сек.

Цена на базовия пакет:
15 000 британски паунда

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА