Last news in Fakti

6 Септември, 2017 11:53 3 297 5

Ariel разработва електрическа хиперкола

  • ariel-
  • hipercar-
  • електромобил
Ariel разработва електрическа хиперкола - 1

Британският производител Ariel Motor, известен със свръхлеките спортни автомобили, работи над нов модел, който трябва да стане най-бързият електромобил в света. Колата ще носи името Hipercar и за разлика от известния Atom ще има закрита каросерия от въглеродни нишки с врати тип "крила на чайка".

Ariel разработва електрическа хиперкола

Електрическият хиперкар на Ariel ще тежи около 1 600 кг. Всяко от четирите колела ще се задвижва от електромотор с 295 к.с., което означава сумарна мощност от 1 180 к.с. и въртящ момент от 1 800 Нм.

Ariel Hipercar ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.4, до 160 - за 3.8, а до 240 - за едва 7.8 секунди. Британците твърдят, че електромобилът им ще бъде по-бърз от хърватското чудо Rimac Concept S и актуалния шампион на "Нюрбургринг" NIO EP9.

Ariel разработва електрическа хиперкола

Батерията на Hipercar ще има капацитет 42 кВтч и едно зареждане ще стига за 15-20 минути екстремно шофиране. Разбира се, ще има и икономичен режим, в който двата електромотора отпред се изключват, колата става със задно предаване, а пробегът се удължава до 160-190 км.

Инженерите на Ariel вече са готови с шасито на Hipercar, но имат още работа по вграждането на газова турбина. Токът, произвеждан от нея, ще се използва за допълнително зареждане на батериите, което иначе отнема 50 минути с бързо зарядно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wtf

    1 3 Отговор
    Мизерен пробег за такава кола... Едва ли ще стане изобщо хит. Калво им пречи да вкарат още 200 кг. батерии? Няма да стане по-бавна...

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Wtf":

    това е day track car демек богати хора си я купуват отиват на някоя английска писта, плащат си на час и карат колкото могат така че пробега е достатъчен. До там и обратно на камион. Хората имащи възможност да си позволят това удоволствие имат средствата за превоза.
  • 3 Еколог

    1 0 Отговор
    Колко гори?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Еколог":

    Ами колкото я запалиш вероятно.
  • 5 Кобрата

    4 2 Отговор
    Тея не правеха ли и прах за пране