Last news in Fakti

5 Юни, 2004 13:52 791 0

Поредният претендент

  • ssc-
  • shelby super cars-
  • ssc aero sc/8t

Една от най-трудно постижимите цели в съвременния автомобилен свят, подчинен на все по-тежкото окрупняване на производството, е лансирането на нова независима марка. Когато става дума за суперкар, задачата започва да изглежда отчайващо трудна. Малка компания от щата Вашингтон обаче очевидно ще опита да я реши и да постигне това, което нито Vector навремето, нито куп други дребни фирми от другата страна на Атлантика по-късно не успяха - създаването на достоен конкурент на Lamborghini и Ferrari.

Зад сухата абревиатура SSC стои името Shelby Super Cars. Вероятно познавачите моментално ще видят в него дългата ръка на легендарния Карол Шелби, но ще сбъркат. От SSC твърдят, че правят всичко възможно да предотвратят подобни аналогии, макар че от друга страна те им правят добра безплатна реклама. Основателят на компанията носи същото име и от две години работи усилено върху пространствена рама и шаси, което да послужи за бъдещ суперавтомобил с каросерия от въглеродни нишки и достатъчно потенциал за достигане на заветната максимална скорост от 250 мили/ч (401 км/ч). Резултатите от усилията на екипа му бяха показани за първи път в началото на 2004-та. SSC Aero SC/8T моментално предизвика критиките на специалистите, че Шелби се е опирал много смело на италианските традиции в жанра. Не може да се отрече, че поне що се отнася до дизайна, имат известно право. SSC Aero SC/8T лесно може да бъде объркан с Lamborghini, но от друга страна има и ярко изразена индивидуалност.

В Америка явно нямат никакво намерение да се поучат от грешките от миналото и продължават да пея същата песен на нов глас. Вместо да се опитат да създадат собствен двигател, инженерите на SSC разчитат на масовата продукция по подобие на толкова други тамошни компанийки. По стара американска традиция SSC Aero SC/8T се екипира голям блок от Chevrolet Corvette C5R. Колкото и силно да е модифициран, този легендарен агрегат никога не е конкурирал успешно европейските V12 в сърцата на познавачите.

Въпреки това и горчивите уроци от миналото, Шелби залага на родното и трябва да се признае, че този път изглежда има шансове за успех. Основания за такава прогноза дават харакеристиките, които неговият екип е успял да изцеди от 6.2-литровия агрегат. Мощност от 800 к.с. и въртящ момент от 860 Нм при 5 800 об./мин от такъв работен обем без помощта на турбокомпресор си е истински подвиг за американските представи.

През Март тази година на пистата "Файърбърд" SSC Aero SC/8T доказа, че Шелби е постигнал целта си. Новият американски съперник на Lamborghini записа максимална скорост от 400.7 км/ч и успя да ускори от 0 до 100 км/ч за едва 3.11 секунди. Изпитанията привлякоха доста специалисти, благодарение на което SSC Aero SC/8T получи неочаквано шумна реклама още преди официалната си премиера на шоуто SEMA в Лас Вегас.

Засега не са известни точни цифри за производствените възможности на SSC. Ясна обаче е стойността на всеки екземпляр SSC Aero SC/8T. Желаещите да притежават този ниско летящ изтребител ще трябва да се изръсят с $239 000, което обещава добри перспективи предвид цените в този клас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА