22 Май, 2004 14:20 1 292 0

Спорт за всеки ден

  • mazda-
  • mazda kusabi

Ако се питате, откъде идва странното име на странното возило, с което ви предстои запознанство в този брой, то тогава е добре да поясним, че “kusabi” от японски означава, “свързване”, “съчетаване”. Всъщност създателите му са подбрали названието му изключително точно, тъй като концептът разкрива визията на Mazda за това как би следвало да изглежда един модерен автомобил на бъдещето, съчетаващ в себе си различни качества, за да бъде определен като

“спортна кола за всеки ден”

При реализирането на своята идея самураите залагат на иновационен и агресивен външен вид, динамичен Common-Rail дизелов агрегат с работен обем 1.6 литра, шестстепенна секвенциална скоростна кутия и много добри динамични показатели. Допълнителните “съставки” в пикантното творение на Mazda са нова система за отваряне и затваряне на вратите (включително отваряща се в две положения задна врата), четири седалки, отлична функционалност и приятно оформление на интериора.Според повечето специалисти Mazda Kusabi съдържа в себе си всички преимущества на компактен автомобил - тя е малка, маневрена, икономична и екологична, като едновременно с това притежава и лют нрав, достоен за всеки расов спортист.

Дължината на Mazda Kusabi е 3 800 мм, широчината й е 1 750 мм, а междуосието - 2 490 мм. Компактните габарити пък в съчетание с ниската позиция определено гарантират не само сигурно положение на пътя, но и придават доста спортно излъчване на автомобила. Последното се подсилва допълнително от специфичната форма на покрива.

“Петточковата” радиаторна решетка, както и модерните LED предни светлини се грижат за атрактивното излъчване в предната част на автомобила. Във

вътрешността

на Mazda Kusabi всичко е подчинено на функционалността и усещането за удобство и комфорт. Създателите на студията залагат на геометричния дизайн, като съчетанието между “твърди” метални детайли и орнаменти, и “меки” материали като изисканата кожа например, образуват перфектна хармония и се грижат за приятния престой в Mazda Kusabi. Комбинацията на местата 2+2, както и внушителният товарен отсек, съществено допринасят за практичността на автомобила в ежедневието. Освен това задната врата позволява две положения на отваряне, което гарантира лесното и безпроблемно товарене дори на обемисти предмети. Превозът на последните се улеснява допълнително и от факта, че задният ред седалки бързо се “прибират”, което осигурява допълнителна площ в полза на багажника.

Двигателят и скоростната кутия, използвани при оборудването на Mazda Kusabi също доказват качествата си. Агрегатът е дизелов, с работен обем 1.6 литра и разполага със система за директно впръскване на горивото Common-Rail, като освен това впръскването на горивната смес се осъществява под голямо налягане. Осигуряваната от мотора мощност е повече от задоволителна за автомобил от подобен клас - 110 к.с. Пиковата стойност на въртящия момент е 240 Нм. Шестстепенната секвенциална скоростна кутия пък създава усещането за управление на возило с подчертано спортен характер.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА