Last news in Fakti

23 Септември, 2011 15:45 4 079 1

Мерцедесът на папата

  • папамобил-
  • папа-
  • мерцедес
Мерцедесът на папата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Снежнобял, с перлен ефект и брониран - така изглежда папамобилът, с който Бенедикт ХVІ се движи тези дни в Германия. "Мерцедес" отново има повод да изпъчи гърди, че произвежда най-известното возило за държавен глава, съобщава Дойче веле

Докато германският президент Кристиян Вулф и канцлерката Ангела Меркел се возят в сравнително нормални лимузини, друго едно возило на държавен глава веднага се набива на очи. При посещението си сега в Германия папа Бенедикт ХVІ няма да се вози в Ауди А8, Мерцедес С-класа или БМВ-7. Папата седи на трон в своя папамобил. Автомобилът е бял, с перлен ефект, украсен е със златни инкрустации. Регистрационният номер е SCV-1. Съкращението SCV e за Status Civitatis Vaticanae, тоест Ватикана. А номер едно - ясно за кого! Остъкленото возило е произведено на базата на Мерцедес М клас, но принадлежи към най-известните служебни автомобили в света.

Возила за Светия престол

Историята на тези особени служебни автомобили започва преди 80 години. Още през лятото на 1930 година "Мерцедес" подарява на тогавашния папа Пий ХІ един "Пулман". Светият отец е въодушевен от колата при изпробването й в градината на Ватикана. В архивите на "Мерцедес" е записано, че Светият отец е бил привлечен "от едно от чудесата на модерната техника". Оттогава датира и сътрудничеството между Ватикана и традиционния концерн със седалище в Щутгарт. "Мерцедес" с основание се гордее, че е произвел повече от дузина луксозни возила за Светия престол.

Първият папамобил от 1930 година е изключително луксозно оборудван, в техническо отношение обаче е на равнището на тогавашния стандарт за нормален автомобил. Впоследствие папамобилите стават все по-модерни. Към екстрите спадат по-широките врати и свалящата се покривна конструкция, в центъра се намира кресло, откъдето папата може да помаха на църковното паство.

Три бронирани тона

След атентата срещу папа Йоан Павел Втори през май 1981 година всички папамобили са бронирани. Стъклената конструкция също издържа на обстрел и предпазва пасажерите от нараняване. Нищо чудно, че преработената М-класа на "Мерцедес" тежи цели 3 тона и има специално пригодена скоростна кутия за бавен ход. Не само "Мерцедес" се кичи със славата да е производител на папамобили. Папската автомобилна флота включва междувременно над 50 автомобила. Така твърдят познавачи на Ватикана. Към автомобилния парк на папата принадлежат и един Кадилак, едно Ферари и един Сеат Марбея.

Преди сегашното посещение на папата в Германия плъзнаха слухове, че Бенедикт ХVІ ще получи нов папамобил - последен крясък на модата. "Ако някой предложи функциониращ, ефикасен и отговарящ на стандартите електромобил, Ватиканът би го приел", заяви преди няколко месеца кардинал Джовани Лайоло. И тъй като в момента "Мерцедес" пуска на пазара третото поколение на М-класата и вкарва в есплоатация хибриден двигател, наблюдатели смятаха, че папата ще получи нов папамобил.

Но непосредствено преди посещението в Германия, Йоахим Шмид от "Мерцедес" сложи край на догадките. "Ние не сме произвели нов автомобил за това посещение на папата", каза той. В замяна на това папамобилът е преминал основен технически преглед. Кога и дали папа Бенедикт ХVІ ще получи ново возило? От "Мерцедес" мълчат...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ники ники

    0 0 Отговор
    мумия