10 Декември, 2005 18:51 977 0

God Bless America

  • ssc ultimate aero

Петата година от новото хилядолетие явно ще се окаже съдбовно свързана с цифрите 400 и 1000. Никога преди на пазара не са се появявали повече автомобили, способни поне по думите на създателите си да се движат по-бързо. Тази година на три пъти пада рекордът за най-висока максимална скорост за серийно возило, състоя се дългоочакваният дебют на Bugatti Veyron, а в Америка тутакси се нароиха претенденти за трона му. Кипящите страсти по правило бяха свързани със споменатите две цифри, онагледяващи съответно скоростта в километри в час и мощността в конски сили.

Всъщност поне по адрес на първата стойност американците точат ножове още от миналата година. Тогава младата компания Shelby Super Cars (SSC) сензационно обяви, че нейният Aero SC/8T е постигнал 400.7 км/ч на тестове на пистата "Файърбърд" (АВТО пазар, бр. 355). Доколко признати бяха резултатите остана встрани от интереса на публиката. Американският суперавтомобил с модифициран двигател от Corvette дори не влезе в официалните класации, но вманиачените почитатели на безумните скорости разбраха, че компанията от Тампа, Флорида, определено има с какво да се опъне на европейската хегемония. Само преди седмица авторитетното списание "Форбс" възнагради очакванията им с шамаросващата си класация за десетте най-бързи серийни американски автомобили. В челото є се оказа най-новата разработка на SSC. Ultimate Aero дебютира на ралито Gumball 3000 и според тестовете на производителя разполага с теоретична възможност да развие скорост от 439 км/ч. Изследванията са проведени в аеродинамичния тунел в Лангли и засега не са потвърдени на практика, но пробни гонки на пистата "Поконоу" в Пенсилвания са показали безпроблемно поддържане на скорости над 340 км/ч "в крайцерски режим", като при това автомобилът демострирал отлична управляемост.

В света на суперколите сухите цифри струват повече от всичко друго и историята помне не един и два случая, в които производителите са си позволявали да послъгват, само и само да осигурят на отрочетата си радостно бъдеще. Още се помни скандалът около появата на Jaguar E-Type през 1961-ва, когато нито един журналист не успява да постигне каталожните 240 км/ч, които компанията обещава на клиентите си. В Ковънтри организират специални контролирани тестове, които да убедят публиката, че фирмата не шмекерува. Jaguar успява да се измъкне на косъм от пълно дискредитиране само с помощта на попътен вятър.

Времената обаче се менят, а и SSC Ultimate Aero определено има потенциала, ако не да детронира единствените доказани членове на клуб "400" Bugatti Veyron и Hennessey Venom Twin Turbo SRT, то поне да се се опъне достойно. При това създателите на новака смятат да го сторят по добре утъпкана пътека - с класически американски V8, съчетан с хай-тек с европейско потекло. При тегло колкото на Volkswagen Beetle, SSC Ultimate Aero разполага с близо 1 050 конски сили и въртящ момент от 1 113 Нм. При челна площ от 1.77 м2 и коефициент на въздушно съпротивление Сх=0.357 посочената максимална скорост изглежда възможна поне на теория. От тук насетне остава само да се разбере как се държи автомобилът на практика.

Един факт обаче придава особена достоверност на цялата история. "Форбс" е прекалено сериозно издание с подбрана аудитория, за да си позволи да хвърля прах в очите є. Щом то си позволява да сочи SSC Ultimate Aero за най-бързия американски автомобил в момента и дори се ангажира с посочените цифри, очевидно има защо. В крайна сметка, новият боец от Флорида ще може да докаже потентността си още в началото на 2006-а.

Димитър Димитров
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА