Last news in Fakti

5 Февруари, 2005 22:37 1 235 0

Самотна лодка

  • deco rides boattail speedster-
  • deco rides

Идеята хот-род отдавна не е това, което обединява калифорнийските хъшлаци през 40-те и 50-те години. Днес повечето от тези автомобили с ретро външност и високотехнологична карантия струват поне колкото два нови седана, а създателите им се ползват със статута на елитни моделиери. В моторната "haute couture" също си има махленски звезди и имена, с които всеки се съобразява (примерно сравнение - Евгения Живкова и Версаче). Чип Фууз е един от онези хот-род "моделиери", които и една гайка да не завинтят повече до края на живота си, пак ще бъдат на върха. Той е сред малцината, чиито творби са успели да спечелят наградата "Най-красивия роудстър на Америка" три години подред. Носител е също така на безценния детройтски приз RIDDLER. Завършил е транспортен дизайн в Училището за изкуства в Пасадина, Калифорния. Всяко возло, до което се докосне Чип, моментално утроява стойността си. Досущ като всеки обитател на модния Олимп, Фууз изобщо не се захваща с проекти, чиято крайна цена може да падне под шест цифри.

За безметежната си финансова независимост обаче американецът трявба да благодари другиму. На Чип просто му хрумва да вдъхне нов живот на една позабравена, но всепризната дизайнерска идея от края на 20-те и началото на 30-те години. Тя принадлежи на Алан Лийми и Гордън Бюъриг, двамата гениални стилисти, създали Auburn Boattail Speedster. Тази "лодка на колела" предизвиква такъв фурор сред висшето общество в Америка, че само за наколко години с подобни каросерии по поръчка започват да се изработват не само ултраскъпите Duesenberg-и и Packard-и, а дори и съвсем бюджетни Chrysler-и и Ford-ове.

Чип Фууз става първият, който се сеща да кръстоса традициите на тези непреходни класики с хот-род ценностите. Резултатът се нарича Deco Rides Boattail Speedster, за чиято направа отиват шест години непрекъсната работа. Проекта на Фууз претворяват на практика трима от най-известните майстори на хот-род в Америка, събрани специално за целта. Роб Айда от Ню Джързи, Майк Бол от Индиана и Ремзи Мошър от Детройт сглобяват истински роудстър без какъвто и да било покрив и странични стъкла. Уникалната рама е доставена от Fat Man Fabrications и се разпростира на щедра 3 226-милиметрова база.Под безкрайния преден капак на Deco Rides Boattail Speedster се таи десетцилиндров двигател от Dodge Viper, чиято мощ предава на задните колела шестстепенна механична скоростна кутия. Специално разработена ауспухна система се грижи за "правилното" звучене на 8-литровия мастодонт. "Симфонията" се отвежда до десет накрайника с формата на рибешка опашка, но при желание целият духов оркестър може да млъкне тутакси. С натискането на бутон електрически менанизъм отваря изпускателния колектор и пуска грохота през две яки, прави тръби.

Deco Rides Boattail Speedster е боядисан в специално приготвен за него нюанс на оранжевото и бяла перла, а тапицерията в кокпита е изработена от щраусова кожа. Клиентът може да избира между стандартните гуми P205/60R15 отпред и P275/60R15 отзад или нископрофилни валяци BFG 295/40ZR18 отпред 295/45ZR18 отзад.

Миналата година красавицата е предложена за продан в Монтерей, Калифорния, в рамките на конкурса за красота в Пебъл бийч. Желаещ да се прости със $125 000 за нея се намира почти веднага. Сочната сума е окуражила Deco Rides да започне производството на дребни серии от подобен модел, които да продава на по-приемливи цени в рамките на $60-80 000 за готов автомобил. Рано или късно висшата мода влиза в гардероба на по-обикновените хора...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА