Last news in Fakti

23 Септември, 2006 18:17 566 1

Експлозивна смес

  • ddr-
  • sp4-
  • ddr sp4

Въпреки че името на суперспортното возило, герой на настоящия разказ, веднага предизвиква асоциация с нещо социалистическо и отдавна отминало, всъщност става въпрос за атлет на четири колела, който е роден далеч отвън Океана - в Страната на неограничените възможности. В техническо отношение американският спринтьор се базира почти изцяло на Toyota MR2, като мултинационалната нотка в характера му се подсилва от произхода на бащата на идеята - доминиканският предприемач Диего Груйон.

Що се отнася до самия автомобил, то почти всички компоненти при задвижването и окачването са заимствани от Toyota MR2 Turbo, произвеждана в периода от 1990 до 1996 година. Идеята на Груйон пък е всичко това да се напасне към шаси, изработено от тръбни профили с каросерия от алуминиеви олекотени панели. За съдействие доминиканецът естествено, се обръща към най-добрите, като в тях той припознава специалистите от фирмата DDR със седалище във Форт Лодърдейл, Флорида. Конструкторите там смело преобразяват първоначалните намерения на дон Диего и резултатът е смайващ. Американците съумяват да скрият частите от MR2 зад наистина изкусителна външност. “Тялото” на SP4 наподобява силуета на McLaren F1 и е изработено от още по-надежден и съвремен материал от алуминия - от фибростъкло. Подобно инженерно решение не само гарантира така желаното от Груйон ниско тегло, но и впечатляваща здравина. За по-заможните клиенти, имащи желание да се сдобият с пистарката, е предвидена и опцията, каросерията да бъде изцяло изработена от карбонови влакна. Серийно пък автомобилът ще се предлага с двете отварящи се нагоре врати, които силно улесняват достъпа до салона, а и внасят солидна доза визуално очарование.

Напълно разбираемо подобаващ дан се отдава и на конските сили. За да бъде задоволен всеки вкус средно разположеният двигател би могъл да ви предложи от 200 до 260 к.с. изцяло според персоналните ви предпочитания. Максималният въртящ момент варира в различните модификации между 271 и 340 Нм. Серийно в оборудването присъства и петстепенна механична скоростна кутия, която предава тягата на задната ос. Специален блокиращ диференциал се грижи за сигурността и стабилността на DDR SP4 на пътя. За последното съществено допринасят и осемнадесетцоловите алуминиеви джанти, които са окомплектовани с гуми с размер 225/40 отпред и 295/40 отзад.За хората, които разглеждат 260 к.с. като “подигравка” с автомобилната индустрия и търсят далеч по-стимулиращи адреналинови преживявания на пътя, също има добра новина. В момента се разработва моделът SP8, който ще се оборудва с осемцилиндров V-образен 5.7-литров агрегат или V-образен “осмак” с работен обем 7.0 литра. Въпросните двигатели ще се заимстват от Corvette и по този начин ще обезпечават доволството на своите собственици със съответно 375 и 515 к.с. Въртящият момент също ще бъде в далеч по-приятни граници - 510-645 Нм. В този случай ще се залага и на секвенциална скоростна кутия заимствана от Porsche.

Засега цената на SP4 все още не е окончателно формирана, но първите слухове, изтекли от кухнята, вещаят стартова сума от около 23 700 щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    0 0 Отговор
    Awesome