Last news in Fakti

20 Януари, 2017 06:10 11 259 5

История на шест колела

  • шестколесен автомобил
История на шест колела - 1

С Mercedes-Benz G63 AMG 6X6 шестколесните автомобили станаха изненадващо актуални, но могъщият щутгартски всъдеход си има не по-малко известни предшественици. Всъщност идеята за повече колела е стара почти колкото самият автомобил. Ето някои от най-забележителните триосни коли на всички времена.

Reeves Sextoauto (1912)

История на шест колела


Един от най-прочутите проекти за автомобил с шест колела датира още от годините преди Първата световна война. Колкото и невероятно да звучи, Reeves Sextoauto на конструктора Милтън Рийвс е "бюджетна" версия на още по-шантавия осемколесен Octoauto, но заради колосалната си цена от $4 500 не намира дори един купувач.

Mercedes-Benz G4 (1934)

История на шест колела


Дядото на G63 AMG 6X6 е произведен в тираж от 57 екземпляра. Осемцилиндровият редови двигател с мощност между 100 и 115 от работен обем 5 литра задвижва четирите задни колела. G4 е замислен като фронтови автомобил за висшия офицерски състав на Вермахта, но заради огромната си цена е използван предимно на паради.

Pat Clancy Special (1948)

История на шест колела


Американският конструктор и състезател Пат Кланси построява този автомобил за легендарната гонка "Инди 500". Допълнителният чифт гуми трябва да подобрят сцеплението и устойчивостта при високи скорости. Конструкцията има слаб успех.

Tyrrell P34 (1976)

История на шест колела


Преди да бъде забранен, този болид е един от най-успешните дебютанти в историята на Формула 1 и дори печели първите две места на Гран при на Швеция през 1976 г. Всички четири колела отпред завиват, което подобрява повратливостта. От Tyrrell обаче трябва да плащат за разработката на специални гуми с малък размер.

Panther 6 (1977)

История на шест колела


Скоро кратката състезателна кариера на шестте колела вдъхновява цивилното автомобилостроене. Там модата също не трае дълго. От Panther 6 са произведени само две бройки, но пък какви! Турбинираният 8.2-литров V8 от Cadillac развива 600 к.с. и позволява достигането на 320 км/ч, макар че никой никога не се е престрашавал да провери максималната скорост на практика.

Sbarro Function Car (1978)

История на шест колела


Гуруто на шантавия транспортен дизайн Франко Сбаро превръща купето Cadillac Eldorado в триосен дом на колела. Швейцарецът дори успява да му намери купувач - арабският милионер Джоузеф Аджадж.

Williams FW08B (1982)

История на шест колела


Друг болид от Формула 1, който се опитва да наложи шестте колела. FW08B дори не успява да се състезава - от FIA ограничават броя на позволените колела на 4, само 2 от които могат да бъдат задвижващи.

Nautilus Car (2003)

История на шест колела


Автолюбителите ще запомнят филма "Лигата на необикновените" единствено с огромния седемметров кабриолет с шест колела. Колата е съвсем истинска, а не макет. Построена е на шаси от Land Rover и има 4.2-литров V8.

Ford Thunderbird FAB 1 (2004)

История на шест колела


Друг киногерой от още по-грандиозна филмова нелепица със заглавие "Гръмотевични птици". Естествено, розовият кабриолет, построен от Ford на базата на тогавашния Thunderbird, е каран от блондинка.

Covini C6W (2004)

История на шест колела


Разработката на тази шестколесна суперкола отнема почти 30 години. Резултатът е компактен 4.2-метров кабриолет, задвижван от 4.2-литров V8 на Audi с мощност 440 к.с. Максимална скорост - 320 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    1 6 Отговор
    Глупости на търкалета!!!!
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Имаше и един модел на ситроен с 4 гуми отзад,модел от края на седемдесетте ако не се лъжа.
  • 3 Онуфри

    4 1 Отговор
    Никой не е забранил Тирел-а. Просто от Goodyear спряха да правят 10" гуми. Чети Касабов, не си малък.
  • 4 Гост

    4 1 Отговор
    Ситроенът с 6 колела е CX, а Tyrrell P34 съм го виждал на живо в транспортния музей в Ковънтри.
  • 5 Вальо

    0 0 Отговор
    Ами Ситроен берлинго 6х6?
    Навярно здрава, практична, мн.по евтина и надеждна.от др. 6х6.