Last news in Fakti

16 Юни, 2007 16:23 1 462 1

Ракета-носител

  • oldsmobile-
  • toronado-
  • golden rocket

General Motors имат безспорни заслуги за развитието на автомобила, но и безброй грехове. Една от най-непростимите грешки на най-големиия производител в света бе профанизирането на марката Oldsmobile през 80-те и 90-те, довело в крайна сметка до логичния є край през 2004 г. Детройтският гигант обаче невинаги е бил така недалновиден. След края на Втората световна война Oldsmobile се превръща в ракета-носител на някои от най-прогресивните технологии, разработени от концерна и символ на напредничавия автомобилен инежнеринг. Концептуалните проекти на поделението оставят сериозен отпечатък върху серийната продукция на General Motors в златната ера на американското автомобилостроене преди Петролната криза. Oldsmobile е първият съвременен щатски модел с предно предаване (Toronado), първият с предпазни колани и първият с т.нар. “чупещ волан”. Конструкторите на компанията стават автори на редица изобретения в областта на пасивната и активна безопасност, а дизайнерите є създават някои от най-вълнуващите автомобили от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век.

Началото на цяла серия такива концепции е поставено на автосалона в Париж през 1957 г. с радикалния Golden Rocket. Надпреварата за завладяване на космоса току-що е започнала и изборът на име звуче съвсем адекватно. Боядисаният в златисто прототип обаче не просто изглежда футуристично. Оборудван е с всички познати в онези години технологични новости, сред които изпъква воланът. Той разполага с бутони, които освобождават ефирния крепеж във вертикално сечение и му позволяват да се “килне” към арматурното табло, така че да освободи място за по-лесно настаняване на водача. За това способстват и двата подвижни люка на покрива, които се вдигат нагоре, осигурявайки достъп до салона на свръхниския автомобил. Седалките пък се изместват автоматично нагоре и съвсем улесняват “астронавтите”.

275 к.с. са нелошо въоръжение дори по днешните стандарти, а V-образният осемцилиндров двигател на Golden Rocket мобилизира толкова още преди половин век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Радков

    0 0 Отговор
    Американците винаги са имали много интересни проекти, много от които и добре развити!
    Евала!