Last news in Fakti

9 Февруари, 2010 11:38 1 299 0

Верига "Кауфланд" харесала сграда на БАН в София

  • софия-
  • кауфланд-
  • бан-
  • сграда

Голяма верига хранителни магазини е проявила интерес към сграда на Българската академия на науките, заяви вчера председателят на общото събрание на БАН Стефан Воденичаров, който се срещна в парламента с депутати на левицата. Проф. Воденичаров посочи, че от януари месец има постъпило писмо от фирма „Кауфланд” за закупуване на терен, намиращ се на ул. „Шипченски проход” 67 в столицата – собственост на Института по металознание. Фирмата искала да построи там нов търговски обект от веригата. Същото писмо са получили вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на образованието Сергей Игнатов и областната управа на София. „Ако беше едно празно място, аз разбирам, но там има постройка на шест етажа и три големи халета. Вътре има лаборатории, има учени, които работят, има механична работилница, има цех за пластична деформация, има обучение на школа по заваряване“, каза проф. Воденичаров. В писмото си фирмата пита кога ще се продава имотът и какъв е неговият статут. „Когато се стигне до процес на ликвидация, започват да се проявяват най-различни интереси”, коментира проф. Воденичаров. Той допълни, че в момента БАН няма бюджет и че нямат пари за отопление, ток и вода. По думите му тези 10 млн. лв., които са били прехвърлени във фонд „Земеделие” при второто четене на Закона за бюджета, е можело да се намерят от друго място, а не от академията. „Това са пари, които сега директорите на институтите ги търсят”, каза още Воденичаров.
Депутати, присъствали на срещата, заявиха, че по изчисления на БАН имотите на академията в столицата са на стойност 3 млрд. лв. „ Ще настояваме за спазване на автономията на Българската академия на науките (БАН), за да не се превърне реформата в ликвидация на БАН, за което има реална опасност“, каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев.
Учените са поискали на срещата комисия да изготви становище във връзка с реформата на БАН по 9 приоритетни направления. Ваня Добрева, бивш заместник-министър на образованието и член на ИБ на БСП, посочи, че в рамките на дебата за реформата в БАН би следвало да бъдат съхранени хуманитарните направления, сред които и тракологията. Проф. Воденичаров посочи, че в БАН се осъзнава фактът, че именно тези направления са свързани със съхранението на националната ни идентичност, и реформата има за цел да подсили техните структури, а не да ги закрие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА